Začal rozklad vlády. Kvůli opilému Vítu Bártovi

13.05.2011 13:46

AKTUALIZOVÁNO Koaličním partnerům Věcí veřejných už dochází s jejich lavírováním trpělivost. Naposledy to dal najevo poslanec TOP 09 Stanislav Polčák výrokem, že po zveřejnění tajné nahrávky z jednání stranického vedení by VV měly vládu opustit a pouze ji podporovat. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík k tomu uvedl, že nejde o oficiální stanovisko klubu. Zaznívají ale i hlasy na podporu udržení trojkoalice.

Začal rozklad vlády. Kvůli opilému Vítu Bártovi

Zaregistruj se a vyhraj. Více info


Přibývající kauzy Veřejných věcí a jejich opakované hrozby, že odejdou z vlády, mohou dovést koaliční strany k názoru, že by pro stabilitu kabinetu bylo opravdu lepší, kdyby ho opustily. Nejnověji to zaznělo od poslance TOP 09 Stanislava Polčáka, který ve vysílání ČT24 uvedl, že bude v rámci strany navrhovat, aby vládu tvořily jen ODS a TOP 09.

„Jsem přesvědčen, že bychom měli přijmout nabídku Věcí veřejných, že odejdou z vlády a budou ji už jen podporovat," překvapil v živém vysílání Polčák. I když se tato varianta zmiňovala už krátce po volbách při vyjednávání o složení vlády, takto přímočaře to za trvání trojkoalice ještě nikdo nevyjádřil.

Sledujeme téma Nahrávka VV

Klub TOP 09 se k odchodu VV z vlády teprve sejde

„Je to názor pana Polčáka a já jeho právo na něj respektuji, názor klubu to ale není. Pan předseda Schwarzenberg je v Gruzii a klub TOP 09 a STAN o této věci nejednal," komentuje to pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu Petr Gazdík s tím, že se před středeční koaliční schůzkou klub sejde a bude v této záležitosti diskutovat.

„Protože se bude jednání klubu teprve konat, nemohu vám říci svůj osobní názor. Ale chápu pana Polčáka, co ho k tomu vedlo," dodává Gazdík. Neuplyne totiž takřka dne, aby ze strany Věcí veřejných nepřilétl nějaký nový požadavek na koaliční partnery, nebo aby na světlo světa nevyplula v souvislosti s nejmenší vládní stranou nějaká aféra.

Padlo několik lahví vína a pak se na poradě VV vyprávělo

Tou poslední byla čerstvě zveřejněná nahrávka z březnového jednání Věcí veřejných. Neformální šéf VV Vít Bárta v reakci na tajnou nahrávku pořízenou z jednání strany řekl, že byl opilý, protože společně s dalším účastníky jednání vypil několik lahví vína. „Je mi líto, že jsem si v podroušeném stavu dovolil zveličovat svůj vztah s panem prezidentem, za což je potřeba se mu omluvit," vysvětluje Bárta. „Tipuji na deset lahví vína," dodal předseda strany VV Radek John, který na schůzce nebyl.

Navíc podle členů strany bývalá poslankyně VV Kristýna Kočí při nahrávaném jednání cíleně provokovala kolegy k tvrdým výrokům, sama prý také nahrávku pořídila. „Zneužila soukromého dýchánku u těžkého francouzského vína k tomu, aby pořídila záznam. To je důkaz toho, že ten puč organizovala," shrnul Bárta.

Podle Pospíšila byl postoj ODS vůči VV správný

Obsah zmíněné nahrávky považuje za závažný ministr spravedlnosti a místopředseda ODS Jiří Pospíšil, o jehož resort údajně Věci veřejné projevily zájem. „Budeme se na grémiu bavit, jak dál postupovat, nemohu vyloučit ani variantu ukončení spolupráce s Věcmi veřejnými," sdělil MF DNES Pospíšil. Nejbližší schůzka koaličních špiček je plánovaná na středu.

Podle ministra Pospíšila nynější situace potvrzuje obavy nejsilnější vládní strany. „Před několika týdny jsme jasně řekli, že ABL nemůže být zastoupena ve veřejné správě a ministerstvo vnitra nemohou spravovat Věci veřejné. Nahrávka potvrzuje postoj, jenž nám někteří vyčítali a vnímali ho jako příliš tvrdý," uvedl místopředseda ODS.

Klidnější hlasy v ODS

Místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Vidím ale zaujal umírněnější postoj. Případné rozhodnutí o vypovězení koaliční smlouvy podle něho přísluší Výkonné radě ODS. "Já jsem přesvědčen, že se musíme na stávajícím vládním půdorysu pokusit prosadit zásadní reformy. Pokud by se toto nepodařilo, tak pak rychle pryč," sdělil ParlamentnímListům.cz Jan Vidím.

"Ta tajná nahrávka, která se včera vyloupla na Youtube, svědčí o tom, jaký prapodivný spolek je Bártova parta hic. Důvodem pro ukončení koaliční spolupráce by ale doopravdy měl být pouze krach koaličních reforem. To, že ale tihle parŤáci z mokré čtvrti jsou ale fakt hodně, hodně divní, tak o tom žádná," dodal Vidím. 

Podobně první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová nechce dělat unáhlené závěry. Občanští demokraté budou prý celou záležitost v koalici probírat příští týden na grémiu strany." Já neležím na zpravodajských servrech a normální věc je ta, že se sejde grémium ODS a bude se o tom bavit. Nemíním nyní nabíhat na nějaké nahrávky, které nás manipulují k nějakým věcem," řekla pak ke stavu koalice v ČT.

Kritika Pospíšila od kolegů z ODS

Poslanec Pavel Bém s Pospíšilem vyloženě nesouhlasí. "To by jistě ODS mohla udělat. Ale ptal jste se pana místopředsedy na krok č. 2? Odejít do opozice? Rezignovat na reformy? Vzdát se odpovědnosti za stabilizaci veřejných rozpočtů? Nechat spadnout předlužený státní rozpočet do státního bankrotu? Předat vládu socialistům a komunistům? Nebo jít do předčasných voleb a prohrát? Něvěřím, že právě toto místopředseda ODS chce," řekl na adresu Pospíšila Bém.

"Reakce Jiřího Pospíšila neodpovídá formátu a nadhledu ministra. Beru si na pomoc poznatky z výchovy a dorůstání dětí: puberta vyžaduje trpělivost. Jakkoli my tedy nejsme rodičí strany Věci veřejné," zkritizoval Pospíšila poslanec Michal Doktor, který se v boji o předsednický post v klubu postavil Petru Tluchořovi.

"Já osobně preferuji proreformní vládu Petra Nečase sestavenou na principu výsledků voleb. Kdo má jakýkoli jiný nápad vládního uspořádání, jak jinak by ODS mohla prosadit pravicové reformy, ať ho představí. Já jsem však žádný do této chvíle neviděl a žádný mne ani nenapadá," reagoval podobně šéf pražské ODS Boris Šťastný.

K věci:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lp, jih

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…