STEM: Radku Johne, tohle je asi konečná

16.05.2011 13:30

AKTUALIZOVÁNO Hodně chmurné vysvědčení vystavil stranám vládní koalice nejnovější průzkum agentury STEM. Věci veřejné by se nedostaly přes pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do sněmovny, získaly by pouhopouhá 2,3 procenta. Odliv přízně zaznamenala i ODS, které by dalo hlas necelých 14 procent voličů.

STEM: Radku Johne, tohle je asi konečná

Obrovským debaklem nejmenší vládní strany skončil průzkum stranických preferencí, který ve dnech 2. až 9. května uskutečnila agentura STEM. Věci veřejné se v něm propadly hluboko pod pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do sněmovny, když se pro ně vyslovila jen 2,3 procenta voličů.

Stranické preference ostatních parlamentních stran sice výraznou změnu nepřinášejí, ale v přepočtu na mandáty vyvolává propad Věcí veřejných dramatický výsledek. Výrazně tak získává levice. Efekt přepočtu na mandáty je posilován ještě tím, že pod prahem volitelnosti zůstává i KDU-ČSL, která ale v květnovém průzkumu Věci veřejné předstihla.

Vládní koalice by přišla o 44 poslaneckých křesel

Nejlépe dopadla v průzkumu ČSSD s 27,8 procenta. Následuje ODS, které by dalo hlas 13,8 procenta voličů. Před další vládní stranu TOP 09 (10,3 procenta) se na třetí místo dostala díky podpoře 10,9 procenta KSČM. Ze stran, které by se do sněmovny nedostaly, získala největší podporu KDU-ČSL (3,1 procenta) a teprve za ní následují Věci veřejné (2,3 procenta).



Agentura STEM nabídla také hypotetické počty mandátů v květnu 2011. Suverénně nejvíce křesel by ve sněmovně obsadila ČSSD, která by měla 94 poslanců. ODS by získala 46 mandátů, KSČM 32 a TOP 09 by z průzkumu vyšlo 28 křesel. Jde o odhad a odchylka zpravidla činí ± 2 mandáty. Nynější vládní koalice by tak ze stávajícího počtu 118 poslanců zůstalo jen 74.

Roste počet nerozhodnutých voličů

ČSSD si uchovává v posledních měsících stabilní postavení, ale propad VV jí vynesl zisk mandátů. ODS na druhém místě v posledních průzkumech mírně ztrácí, zatímco pozice TOP 09 je stabilní. Ze současné situace mírně těží KSČM. Relativně si polepšila KDU-ČSL a vzhledem k tomu, že nejsou rozpočítány hlasy nyní nerozhodnutých voličů, zůstává v modelu jen necelé procento pod prahem volitelnosti.

Data nenapovídají o rezignaci voličů, protože voleb se chce podle svého vyjádření zúčastnit 57 procent občanů, nerozhodnuto je 22 procent obyvatel ČR ve věku od 18 let a 21 procent svou účast jasně odmítá. Výrazně narostl počet lidí, kteří by se sice voleb účastnili, ale za současné situace nevědí, komu dát svůj hlas.

Kalousek: Neseme náklady partnerů

"To je logický důsledek těch zoufalých zpráv, které o sobě vláda vysílala na veřejnost prostřednictvím skandálů našich koaličních partnerů. Logicky tak nese náklady i TOP 09, která žádnými skandály netrpí, ale na té vládě se podílí," řekl pro ParlamentníListy.cz místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek, který je na služební cestě v Bruselu.

"Je to signál k tomu, aby vláda začala dělat kroky, které jsou věrohodné a potřebné a ne aby byla neustále zatěžována skandály, aférami a vnitřními problémy našich koaličních partnerů," reagoval Kalousek na dotaz redakce, zda průzkum není pro TOP 09 impulsem přehodnotit svůj podíl na zmíněné vládě.

Ani předčasné volby by takovou převahu levice nepřinesly

„Věci veřejné jsou ostudou české politiky, většina problémů v koalici se věší na ně, takže mě jejich propad ani nepřekvapuje," říká pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek. Podle něj je to dáno i tím, jak VV před volbami slibovaly, že budou jiné než ostatní politické strany, a tak se ztráta důvěry nutně musela do výsledku průzkumu promítnout. Kdyby se navíc ukázalo i u jiných agentur, že pokles VV pod pět procent je trend, začali by se voliči poohlížet po alternativní straně.

Naopak tak výrazný úspěch levice Jelínek neočekává ani v případě, kdyby se konaly předčasné volby. „Při průzkumech si lidé vyberou strany, které se při nynějším způsobu vládnutí nabízejí, tedy ČSSD a KSČM. Když dojde k volbám, tak zvažují mnohem pečlivěji. Proto by výsledek pro levici nebyl až tak příznivý, jak signalizuje tento průzkum," upozorňuje politolog pro ParlamentníListy.cz.

Celý průzkum ZDE

K věci:

Výzkum před Kočí: ODS padá, komunisté jako topka. Véčka na hraně

Vypadáme prachpitomě. K tomu netřeba průzkumu, směje se kníže

Nečas oslabil. John byl stejně na odstřel. A kdo stojí za Kubicem?

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…