Komárek se trápí otázkou: Je Bárta guru, anebo superguru?

17.05.2011 10:29

Nikoho už nepřekvapí, co vychází najevo o Věcech veřejných, píše v samotném začátku komentáře nazvaném Bártovo politguro Martin Komárek. Podle něj je totiž neuvěřitelné, že představitelé této strany si všechno nahrávali nebo – jako v případě podivného etického kodexu, který podle všeho zplodil Vít Bárta v roce 2009 – dávali na papír.

Komárek se trápí otázkou: Je Bárta guru, anebo superguru?

„Ovšem nad tím, co vše lze vyvodit z etického kodexu, zůstává rozum stát ještě víc, než nad Bártovým chvastounstvím, či nad jeho řečmi o tom, jak propojit ekonomickou a politickou moc," píše v Mladé frontě Dnes (MfD) Komárek.

Sledujeme Téma Nahrávka VV

Vůdce strany, která se prohlašuje za protikorupční, vychází podle Komárkových slov podle předpokladu, že všichni kradou. Jenže druhým předpokladem je, že bez kradení se nedá v politice přežít. „Závěr? Budeme krást, ale méně a podle pravidel," ironizuje pohled VV na politiku komentátor.

Poté rozebírá i konkrétní fakt, z něhož by chtěly zřejmě Věci veřejné „sát." Zakázka, ke které se VV přisají, totiž nemá být předražena proti tržní hodnotě o víc než o deset procent. Ten, kdo takovou zakázku zařídí, dostane z oněch deseti procent dvacet procent. „Aby motivace hezky fungovala. Že je to složitá matematika?," táže se Komárek.

Z podobné transakce logicky pak prý čerpají strany - oněch deset procent ze státních zakázek si mohou údajně připsat na účet. Kdyby si všechny strany braly jen deset procent ze státních zakázek, státní kasa by byla mnohem bohatší, říká si podle Komárka prý mravně Bárta. „Panu Bártovi - nebo tomu, kdo za ním stojí - musí být do korunky splacená investice, kterou do VV vložil. Logický podnikatelský projekt," připomíná pak k tomu komentátor.

Učil se Bárta u Číňanů?

Na pořádek ale při tom všem shánění peněz musí ale vždy dohlížet rada moudrých, kteří budou doopravdy vládnout. Bárta jim údajně říká guru. „On sám je jakýsi superguru, na kterém jsou ostatní guru existenčně závislí," podotýká komentátor.

Poté popisuje, že ale systém guru není nic nového, neboť něco podobného už vymyslely komunistické strany. „Zejména ta čínská, od které nejspíš Bárta opisoval. Nad stranickou strukturou stálo bratrstvo skutečných držitelů moci, kterému se říkalo politbyro a které rozhodovalo, co mají lidově demokraticky zvolené orgány odhlasovat," připomíná Komárek fakt rozhodování ve VV.

Možná jste nečetli:

„Bárta sice na Číňana nevypadá, ale poučil se spíše tady než u svého oblíbeného Napoleona," dodává Komárek s tím, že ovšem problém je v tom, že Bárta na pravého guru moc nevypadá, neboť moc „plká." "Možná je jen loutkou v rukách jiného superguru. Jenže se neví, kdo to je," uzavírá komentář s dovětkem, že vše ostatní je vysvětleno právě v článku MfD.  

Psali jsme:
Politika pro otrlé: Ranní MF Dnes a superguru Bárta. Bárta zuří
Věci veřejné zrazují regiony. Straníci hromadně odcházejí



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…