Týrání Bárty pokračuje. Záznamem z jeho počítače

17.05.2011 20:20

O holdingu VV jsem mohl hovořit v nadsázce, komentuje údajný text mailu k dokumentu, který měl instruovat politiky VV k předražování veřejných zakázek, místopředseda VV Jiří Vejmelka. Mailovou korespondenci mezi Vítem Bártou a členy tzv. Koncepční rady zveřejnil server idnes.cz stejně jako důkazy o tom, že dokument se nalézal v počítači vlivného muže VV Bárty.

Týrání Bárty pokračuje. Záznamem z jeho počítače

Digitální stopa kompromitujícího dokumentu a dokonalý přehled o mailové komunikaci Věcí Veřejných v kritických okamžicích ledna 2009, to všechno má údajně k dispozici MF Dnes. V úterý odpoledne zveřejnila internetová verze deníku důkazy, které mají potvrdit pravost dokumentu, přiznávajícího Véčkařům mimo jiné dvacet procent z peněžité kořisti v podobě provize ze státních zakázek. Ty měly být ve prospěch kasy VV předraženy o deset procent. Vše prý plánovala skupina okolo Víta Bárty, takzvaná Koncepční rada VV rok a půl před volbami do Poslanecké sněmovny v dobách, kdy lídrem VV ještě ani nebyl Radek John.

Tak dlouho odmítal, až Kmenta zveřejnil

Zatímco existenci užšího poradního orgánu VV členové vedení připouští s tím, že se nejedná o žádný tajný spolek zasvěcených, jak naznačuje MfD, existenci dokumentu vyvrátil redakci ParlamentníchListů.cz sám Vít Bárta, jeho údajný autor. "Odmítám existenci dokumentu, kde bych motivoval kohokoliv k předražování zakázek nad tržní cenu. Naopak na ministerstvu dopravy jsem všechny zakázky zlevnil o 2,5 až 5 procent pod vysoutěženou cenu," hájil se pro ParlamentníListy.cz Bárta proti redaktorovi MfD Jaroslavu Kmentovi. Toho i tato Bártova slova přiměla ke zveřejnění dalších důkazů v úterý večer.

Napsali jsme:
Politika pro otrlé: Ranní MF Dnes a superguru Bárta. Bárta zuří
Bárto, už tu populární moc nejsi. Jdeš ve stopách Grosse
Kníže ke koalici: Naděje umírá poslední. Do znaku sojku práskačku

Holding VV a zaměstnavatel Bárta

MfD podle digitální stopy dokumentu zjistila, že vznikl 5. ledna 2009 v 14.23 hodin a jeho autor Bárta jej rozeslal k připomínkám členům Koncepční rady VV. Deník má k dispozici i e-maily některých členů rady, kde text VB připomínkují. Velmi zvláštním způsobem o "straně přímé demokracie" VV hovoří například místopředseda strany Jiří Vejmelka, kterého VV prezentovaly jako bojovníka proti korupci na Praze 5. "Já chápu tento dokument tak, že jsou to pravidla, která stanovil náš zaměstnavatel a vyžaduje, abychom je dodržovali. Měl by platit pro většinu funkcionářů a všechny zaměstnance holdingu VV. Etický je pouze z pohledu Vítka, ale to nebrání tomu, abychom jej dodržovali. Zdraví J.V.", píše podle MfD v mailu Vejmelka.

Bárta ostřeluje Kmentu kvůli dokumentu. Novinář jej asi zveřejní

Rok 2009 si nepamatuji

"Byla řada dokumentů, měli jsme koncepční porady, byl jsem zaměstnancem vydavatelství časopisu Pražan. Jestli to bylo v roce 2009, tak to se nepamatuji. VV se rozšiřovaly a já to mohl někdy v nadsázce nazvat holdingem, protože Pražan s VV samozřejmě spolupracoval," zlehčuje výrazy použité v mailové komunikaci Vejmelka. Zdůrazňuje ale, že nic jako dokument, který by určoval jak předražovat veřejné zakázky, nikdy nepodepsal a na něčem podobném se také nepodílel. "To tedy v žádném případě, ty informace pana Škárky nejsou pravdivé," řekl ParlamentnímListům.cz.

Kdo zajistí Věcem veřejným peníze z veřejných zakázek či od sponzora, dostane za odměnu 20 procent z této částky. Tak měl podle úterní MF Dnes Bárta už v roce 2009 nastavit interní principy ve straně.

Odměna měla motivovat straníky, aby zajišťovali pro partaj peníze, jelikož prý Bárta chtěl, aby se mu vrátily všechny investice, které do projektu vložil. "Věci veřejné jsou povinny VB (Vítu Bártovi - pozn. redakce) vrátit celkovou výši investice," měl Bárta napsat do dokumentu, který se deníku podařilo získat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…