Sudetští Němci obviňují Klause z překrucování historie

17.05.2011 21:14

Předseda sdružení Němců, kteří byli po válce vysídleni ze zemí střední a východní Evropy a nyní žijí v Rakousku, Rudolf Reimann v úterý obvinil českého prezidenta Václava Klause z překrucování dějin. Klaus v neděli na tryzně na paměť obětí nacismu v Terezíně podtrhl rozdíl mezi státně plánovaným a systematicky uskutečňovaným vražděním ze strany nacistů, včetně jejich příprav na likvidaci českého národa, a individuálními zločiny Čechů na sudetských Němcích. Podle Reimanna, kterého cituje agentura APA, však bylo násilí na sudetských Němcích státně organizováno, zejména následné vysídlení.

Sudetští Němci obviňují Klause z překrucování historie

Podle Reimana se tím Klaus dopouští "nepřijatelného překrucování" a snaží se násilí spáchané na sudetských Němcích svést na "několik málo Čechů", aby tím "zprostil Československo a jeho tehdejší vedení veškeré viny". Šéf VLÖ následně vyzývá rakouskou diplomacii, aby proti Klausem veřejně proneseným tezím protestovala. Informuje o tom ČTK.

Klaus: Individuální zločiny nesmí vymazat příčiny, proč se tak dělo

Klaus podle přepisu projevu na jeho webových stránkách prohlásil, že "stále více je kladen důraz na to, že i z české strany docházelo po válce k násilí, zločinům a vraždění nevinných, že se i mezi Čechy vyskytli sadisté a zločinci, kteří týrali vězně, Romy či Němce. Ano, nepochybně tomu tak v řadě případů bylo. A mlčet o tom nelze. Tyto individuální zločiny je třeba pojmenovat, odsoudit a také připomínat. Musíme o nich vědět, a chceme-li porozumět sami sobě, musíme být schopni porozumět i bolesti jejich obětí."

"Musíme však zásadně rozlišovat. Nesmíme připustit, aby individuální, nikoli státem organizované a chladně projektované zločiny, které se za války a v poválečném období také staly, v myslích generací, které toto období nezažily, vymazaly porozumění příčinám a následkům tehdejších dějů. Genocidu židů a nacistické plány na likvidaci českého národa nelze relativizovat. Nelze připustit pokusy o symetrizaci viny agresorů a jejich obětí, nelze zapomínat na to, kdo rasovou a národnostní nenávist rozpoutal, kdo z ní učinil oficiální státní politiku a kdo ji s nevídanou brutalitou fanaticky prováděl až do samotného konce.

Je naší povinností chránit historickou pravdu. Je naší povinností chránit demokracii a humanistické ideály, na nichž naše civilizace stojí. Jen tak můžeme zajistit, aby tragédie, kterou si zde každoročně připomínáme, byla už jen strašnou, smutnou a velmi poučnou historií," řekl Klaus.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…