Lidé už Klausovi nevěří jako kdysi. Důvěřuje mu však polovina lidí

18.05.2011 16:05

Poslední výzkum provedený mezi obyvateli Česka z počátku května ukazuje, že prezidentu republiky Václavu Klausovi věří přibližně polovina – 47 procent občanů. Zhruba desetina dotázaných mu sice vyslovuje jednoznačnou důvěru, ale naproti tomu jednoznačnou nedůvěru deklaruje každý pátý občan, tedy až dvacet procent dotázaných. Ukázal to průzkum STEM.

Lidé už Klausovi nevěří jako kdysi. Důvěřuje mu však polovina lidí

Důvěru obyvatel v nejvyšší ústavní činitele, to znamená i prezidenta, sleduje STEM v nepravidelných intervalech. Poslední výzkum z počátku května ukazuje, že prezidentu republiky Václavu Klausovi věří přibližně polovina - 47 procent lidí.  „To je ale nejhorší výsledek od jeho nástupu na Pražský hrad," konstatuje k tomu STEM.

Aktuální údaj prý znamená pokles o 16 procentních bodů oproti poslednímu zjišťování na sklonku loňského roku a je vůbec nejhorším výsledkem za celou dobu Klausova působení ve funkci hlavy státu.

Celý průzkum ZDE

Každý druhý občan ovšem souhlasí s tím, že při nedávné vládní krizi Klaus uplatnil svůj vliv při vyjednávání koaličních stran ve prospěch co nejlepšího řešení. „Na druhé straně téměř polovina (47 procent) souhlasí s názorem, že nedávnou krizi svými průtahy a podmínkami zkomplikoval a zhoršil," tvrdí dále data.

A jak to bylo s důvěrou občanů v Klause v minulých letech? Během jeho prvního období ve funkci postupně rostla až na více než 70 procent. „Po přechodném poklesu v první polovině roku 2008, který byl patrně odrazem prezidentského duelu s Janem Švejnarem, se vrátila k hranici 70 procent, naměřené v říjnu 2008 i v únoru 2009. V polovině roku 2009 ale důvěra v prezidenta výrazně poklesla," uvádí dále společnost s tím, že tento pokles ale pravděpodobně souvisí s okolnostmi podpisu Lisabonské smlouvy. „V dalších měsících však důvěra v něj opět stoupala," dodala společnost.

Citované výsledky pocházejí z výzkumu STEM, který se uskutečnil ve dnech 2.-9. 5. 2011. Na otázky odpovídal rozsáhlý soubor 1219 respondentů.

Možná jste nečetli:

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …