Volby by vyhrála ČSSD. Véčka na třech a půl procentech

18.05.2011 17:32

I podle dalšího z aktuálních výzkumů by volby s převahou vyhrála ČSSD. Do sněmovny by se nedostala nejen Véčka, ale ani lidovci.

Volby by vyhrála ČSSD. Véčka na třech a půl procentech

Sociální demokracie by nyní ve volbách do Poslanecké sněmovny získala podle volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) 33,5 procenta hlasů. Druhou ODS by volilo o 12,5 procenta lidí méně.

Do dolní komory parlamentu by se ještě dostali zástupci TOP 09 a KSČM. Těm by dalo hlas 16,5 a 15 procent voličů. Naproti tomu Věci veřejné by žádné poslanecké křeslo zřejmě neobsadily, z voleb by totiž odešly se ziskem 3,5 procenta hlasů. 

Celý výzkum CVVM ZDE

Véčka i lidovci za branami

Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny by nepřekročili ani lidovci, přesto by měli o 1,5 procenta více hlasů než VV. 

VV stále klesají

V porovnání s dubnovým průzkumem si Věci veřejné pohoršily o dva procentní body. Ztratili ale i sociální a občanští demokraté,  o 1,5 bodu, resp. jeden bod. O tři procentní body si naopak polepšili komunisté a o jeden pak politici TOP 09. 

Psali jsme:
Bárto, už tu populární moc nejsi. Jdeš ve stopách Grosse
STEM: Radku Johne, tohle je asi konečná

ČSSD ale vede podle výzkumu i ve stranických preferencích. Preferuje ji 23,5 procenta občanů. ODS by dalo přednost 13 procent lidí, TOP 09 10,5 procenta a komunistům deset procent dotázaných. Věci veřejné a KDU-ČSL vyšly ze stranických preferencí shodně s 2,5 procenta hlasů. 

SANEP: Véčka na Sněmovnu mají

Na eventuální propad Věcí veřejných ve volbách poukázal i květnový průzkum agentury STEM, podle něj by je volilo 2,3 procenta lidí. Z květnového volebního modelu SANEP ale vyplynulo, že by VV dostaly 6,7 procenta hlasů. 

CVVM provedlo průzkum ve dnech 2. až 9. května a zúčastnilo se ho 1115 dotázaných. Přičemž 59 procent lidí uvedlo, že by k případným květnovým volbám přišli.

Více k výzkumům:

CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…