Zažil stávky a rozvrat. Toto radí proti odborům a ČSSD

21.05.2011 19:43

Pravicový myslitel, politolog, vydavatel a komentátor Alexander Tomský v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz řekl, jak vidí budoucnost pravice v České republice. Ne zrovna v dobrém světle. Aby byla schopna vyhrát příští volby, musí buď dostat příležitost v podobě výrazné krize, kterou způsobila třeba levice ve Velké Británii na konci 70. let, nebo najít charismatickou osobnost. Ovšem ne Václava Klause.

Zažil stávky a rozvrat. Toto radí proti odborům a ČSSD

Podle posledního průzkumu STEM by ČSSD s KSČM by dle volebního modelu STEM mohly v Poslanecké sněmovně obsadit společně 126 křesel a bez problémů tak dosáhnout ústavní většiny 120 hlasů.

Dvě třetiny lidí pod průměrem

Alexander Tomský myslí, že problém pravice v Česku, ale i v celé Evropě je, že v čisté podobě vlastně nemůže existovat. Podle něho existuje princip, že zhruba dvě třetiny lidí ve všech zemích mají podprůměrný příjem a to nahrává socialistům. Vítězství pravice jsou pak mnohdy spíše souhrou jistých okolností.

K tématu také: Pravicový filozof o vládě: Slaboch Nečas, hloupý účetní Kalousek

„Jestliže se sociální demokracii podařilo většinu obyvatel přesvědčit, že základní funkcí státu je sociální stát, tak by levice měla vyhrávat vždy. Není tomu ale tak vždy, protože pravici se může za určitých okolností podařit tuto dvou třetinovou většinu levice zvrátit. Těch možností je mnoho. Například, že pravice opírá o jistou dávku patriotismu či umírněného nacionalismu, že se opírá o tradičně smýšlející lidi, kteří aniž by byli příliš bohatí, nemohou levici volit z morálních pohnutek. To jsou třeba antikomunisté či konzervativní věřící a lidi uznávající tradiční hodnoty," řekl ParlamentnímListům.cz Tomský.

Velká krize. Británie a Řecko

Pravice podle něho může bodovat především v době hluboké krize, která může rozvrátit stát. Proto podle Tomského uspěla Margaret Thatcherová na konci sedmdesátých let, kdy labouristé a odbory naprosto rozvrátily hospodářství Británie. Thatcherová a Ronald Reagan se dostali k moci, když už bylo za pět minut dvanáct. Podobný efekt, i když přeneseně u nás zafungoval v tom smyslu, že se čeští občané obávali, že by Česko pod vládou ČSSD mohlo dopadnout stejně jako Řecko.

„Znárodňovalo se, devalvovalo se, odbory si dělaly, co chtěly a lidé si začali uvědomovat, že tudy cesta nevede, protože to dosáhlo strašlivých rozměrů, proto mohla Thatcherová nastoupit a postavit Británii na nohy, která začala prosperovat. Odbory třeba tehdy zařídily, že když se rozvážely knihy, musel být jeden šofér, který mohl pouze řídit a jeden člověk, co ty knihy vyndával," vyprávěl Tomský.

Sledovali jsme protest českých odborů

„Nebo na dálnici, když píchnul kamion, tak řidič musel čekat na opraváře a nemohl si kolo opravit sám a hodiny blokoval dálnici. Naprostý socialismus. Já jsem jeden čas, než jsem začal podnikat ve vydávání knih, tak jsem koulel sudy ve firmě, která vyrábí gin. Měli jsme nějaké normy a já jsem byl nějaký pilný a zavolal si mě předák odborů a říká: ´zpomal hochu, zpomal, nebo budeš mít problémy ," dodal Tomský.

Ne pouze ekonomika. I patriotismus a charismatická osobnost

Ale lidi podle něho nelze přesvědčit jen s čistě ekonomickým programem. „Tahle vláda, o které jen s velkou výhradou můžeme říci, že je pravicová, získala hlasy voličů jen díky krachu Řecka a strachu lidí, kdy se občané kvůli našemu státnímu dluhu báli, že se řítíme do propasti a dopadneme stejně jako Řecko. Na tom se ale nedá stavit věčně.  

„Bohužel projekt trojkoalice se ukázal především díky manažerskému podnikatelskému řízení Věcí veřejných jako naprosto korupční. ODS je také zkorumpovaná skrz na skrz a zřejmě se to nedá snadno vyčistit," míní Tomský.

k tématu také: Pravicový profesor o vládě: Zkorumpovaná ODS, levičák Kalousek

Lidé podle Tomského již nemají alternativu a musela by vzniknout nová pravicová strana nebo se ukázat nová pravicová charismatická osobnost. „Také by se pravice měla opírat o patriotismus či rozumný neútočný nacionalismus, obhajobu národních zájmů, odporu k multikulturalismu a neřízené imigraci, podpora práva a pořádku, ale stejně jako její program nemůže být postaven pouze na ekonomických věcech, neměl by se na druhou stranu opírat ani pouze o národovectví," myslí si Tomský.

Reaganovi demokraté, pravicoví dělnici

Podle něho by pravice měla oslovit takové lidi, kterým se říkalo Reaganovi demokraté, tedy lidé ekonomicky spíše doleva, ale hodnotově vlastenecké s odporem vůči nemarxistickým výmyslům feministek, multikulturalistů a podobně.  

„Pravice, aby měla šanci, potřebuje také silnou charismatickou osobnost, která je konzervativní, tak jak to odpovídá konzervatismu té oné země. Musí rezonovat s češstvím. Jiný je konzervatismus polský, jiný český. Ta osobnost by měla umět formulovat patriotismus neextremisticky, aby zuřiví antinacionalisté, kteří nám hlásají, že máme milovat celé lidstvo, ale ne své sousedy, spoluobčany a svou vlast, aby byli v defenzivě. Pravice nesmí mít pouze jednu ideu, ne tedy pouze fiskální zodpovědnost, nebo jen nízké daně, nebo jen odpor k přistěhovalectví. To musí být celý balík a systém," říká Tomský.

„Chce to do jisté míry populistu, ale inteligentního a šikovného. Třeba i vtipného, jako byl Reagan. Nesmí to být ale strana jednoho muže. Strana nemůže být založena ale jen na jednom bodu programu, s tím může uspět jen v jedněch volbách," pokračuje Tomský.

Tomský zatím lídra nevidí

Tomský dále myslí, že by pravice měla hrát na zdravý rozum, který je určitým způsobem ve všech lidech.  To se týče různých výmyslů nové levice, jako je třeba zákaz pohlavku dítěti, fotovoltaika či pozitivní diskriminace. Děti mají poslouchat rodiče a učitele.

Tomský zatím ale žádnou pravicovou osobnost, která by českou pravici vzchopila, nevidí. Nemůže to být podle něho ani prezident Václav Klaus. Uznává, že mu řada lidí dává poprávu za pravdu s eurem, multikulturalismem, Evropskou unií, na druhou stranu mnoha lidem, a to i z pravice prý vadí jeho jistá arogance a namyšlenost.

„Má pravdu, že Evropská unie jenom škodí, ale je těžké je to tady lidem vysvětlit. Oni řeknou: ´jsme malí, oni se nám pomstí, když odejdeme, vláda je zkorumpovaná, ať nám radši vládnou  radši z Bruselu´. Díky médiím ale lidé bohužel nevědí, že Brusel je ještě více zkorumpovaný než naše vláda.  Žádného konzervativního  lídra zatím nevidím, ale může vyrůst, třeba nakonec i v ODS," uzavřel Tomský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…