Bárta hlásí: Mám stopy, které mě očistí

22.05.2011 16:00

NA HRANĚ S XAVEREM Vít Bárta tvrdí, že se i přes mediální i další útoky vůči své osobě nevzdává a že Jaroslav Škárka a Kristýna Kočí stále usilují o schizma ve VV. Kdo je však "mozkem" útoků na stranu, odhadnout nedokáže...

Bárta hlásí: Mám stopy, které mě očistí

Rozhovor s Vítem Bártou vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor rádia Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý.

Pane Bárto, s ohledem na to, co se teď kolem Vaší osoby, VV a vládní koalice děje, máte ještě dost sil?

Samozřejmě je to velmi těžké, ale platí staré pravidlo válečníků, že jediná důležitá bitva je ta poslední.

Ta nastane kdy?

To je podle mě bitva o to, aby se ukázalo, že všechno, co se tady píše negativního z pera Jaroslava Škárky, Kristýny Kočí a spol., je účelový materiál s cílem poškození mé osoby a poškození Věcí veřejných. To samozřejmě vyžaduje píli, čas a vysvětlování. Myslím, že už to pomalu začíná být lidem jasné. Je potřeba vidět to s odstupem. Jestli Kristýna Kočí si v březnu natočí schůzku se svými kamarády u vína a následně o několik týdnů později mě obviní, že jsem jí dal úplatek, bez ohledu na to, že to byla půjčka, a na to začne říkat, že VV jsou sekta, tohle všechno je potřeba vidět v jasných, ne izolovaných krocích. Aby si lidé uvědomili, že to není náhoda, že to nejsou věci, které vznikají ad hoc, ale které jsou dlouhodobě promýšlené. Z tohoto hlediska je patrné, že ty útoky budou gradovat do volební konference VV.

Potom to podle Vás skončí?

Je jednoznačné - teď jsem si v MF Dnes četl např. komentář pana Kubíka - že přece veřejnost, v závorce pan Kubík, očekává, že ve VV dojde ke změně ve vedení strany, tak je jasně patrné, že to je ta vize, kam MF Dnes, Kristýna Kočí a Jarda Škárka míří. Samozřejmě v kontextu jejich kamarádů třeba z ODS budou ty cíle bezesporu ještě aktuální v červnu při jednání koalice o důvěře vládě.

Více o Vítu Bártovi ZDE

Věříte, že paní Kočí a pan Škárka jsou tak silní hráči?

Znám je léta. Samozřejmě, sami o sobě by na takovouhle věc neměli - ani finanční prostředky, ani zázemí. Když jsem viděl velmi kvalitně sestříhané nahrávky z večírku u mě doma, když jsem viděl ten design, který k tomu byl, když jsem si četl, že Kristýna Kočí a Jarda Škárka měli najatou bezpečnostní službu a všechna ta opatření, která se kolem toho děla...tak je evidentní, že nebyli sami, že to minimálně někdo musel financovat. Koneckonců Kristýna Kočí to přiznává i na nahrávce s panem Víchem.

Co se týče medializovaného „kodexu", Vy jste říkal, že nejste autorem, dovedete si představit, kdo to všechno proti Vám spřádá?

Sešel jsem se kvůli tomu i s expertem, právníkem, už dnes máme několik stop, že ten dokument byl manipulovaný, je jednoznačné, že ty dokumenty jsou manipulované Jaroslavem Škárkou.

A o co jim, Kristýně Kočí a Jaroslavu Škárkovi, podle Vás nyní může jít?

Když si přečtete jejich vyjádření, že by se oba do VV rádi vrátili, tak stále bojují o dvě věci: o přeběhlíky z poslaneckého klubu a o schizma ve VV. Čím větší destabilizace, tím větší naděje, že budou moci udělat s TOP 09 a ODS vládu s nějakým množstvím přeběhlíků. Ten plán je pořád stejný, když nevyšel na první pokus, budou se snažit, aby vyšel na druhý či třetí.

SLEDUJEME téma peníze za mlčení ve VV

Kdo je podle Vás konkrétní člověk, hlava toho plánu?

Neumím říct, kdo je hlava, nezjišťuju to, nevím, jak to zjistit, nemám k tomu prostředky. Pevně doufám, že v tomto směru by se policie měla ptát, a doufám, že se ptá. Můžu se jenom odrazit od těch hmatatelných věcí, o kterých máme různá svědectví, třeba komunikace paní Kočí s panem Tluchořem, Kristýna Kočí na nahrávce s panem Víchem hovoří o svém intimním vztahu s panem Tluchořem i o tom, že stejným způsobem rezonuje politika některých politiků ODS v kontextu Plzeňský kraj - pan Škárka, pan Tluchoř, pan Šnajdr, Středočeský kraj - Kristýna Kočí...Ale to jsou opravdu dílčí střípky, ptát se, kdo je ten „mozek", to nevím..

Kdy se Vít Bárta vrátí do vlády?

Tohle není mou prioritou, touto otázkou se nezabývám. Teď se zabývám zejména zdravotnictví, jednáními poslaneckého klubu, jednáními s koaličními partnery o důstojném postoji VV v koalici pro prosazování boje s korupcí, pro prosazování vůbec programu VV. Do toho tu je stranická konference, věci týkající se budoucnosti strany, samozřejmě je vnímám v kontextu těch mediálních útoků.

Jak si představujete důstojnou pozici pro boj s korupcí ve vládě?

V politice jsem se naučil, že cokoliv vyslovíte dříve, než má hmatatelné obrysy na koaličním půdorysu, je spíše komplikací nebo blokací pro to, abyste takovou věc prosadil. Nečekejte ode mě žádná odvážná slůvka. V tomto směru si myslím, že pan premiér i naši koaliční partneři ví, co chceme a je to opravdu na tom premiérovi.

Premiér Nečas nedávno na Frekvenci 1 řekl, že jste byl dobrým ministrem a že jste resort vedl dobře. Co to pro Vás znamená, že Vás v této fázi premiér pochválil?

Slyším to velmi rád, z různých řad politiků - koaličních i opozičních - slýchávám poznámky na téma zpochybnění dodatků, které jsem uzavřel se stavebními společnostmi na silnice a železnice, na základě kterých se snížily ceny těch staveb, u železnice o pět procent, u silnice o dvě a půl procenta, ušetřily se tím dvě miliardy. Někomu to velmi vadí, velmi to bolí, je ambice začít ty dodatky zpochybňovat. Mluvil jsem o tom i s panem ministrem Šmerdou, ten mě ujistil, že v tomto směru bude velmi ostražitý. Slova pana premiéra si vykládám tak, že i on stojí za mými radikálními úspornými kroky, které jsem na ministerstvu udělal.

Co říci závěrem?

Je dobré zdůraznit, že na ministerstvu dopravy nyní probíhá řada věcí, které jsem předal a které se snažím teď komunikovat s panem ministrem Šmerdou, protože vyžadují kontinuitu. Jedna věc jsou ty dodatky, druhá věc je debata o rozpočtu, zejména o navýšení rozpočtu na opravy silnic. Máme shodu v tom, že oddělujeme dopravní superkoncepci od rozpočtového výhledu pro roky 2012, 2013 a 2014, který se teď musí dát rychle dohromady kvůli rozpočtu ministerstva dopravy na příští rok. I když je tu určité zpomalení rezignace v tom, jak udělat pořádek na ministerstvu dopravy. V Německu a jiných státech se plánuje výstavba silnic na deset let dopředu, v ČR to zatím neumíme ani na tři roky. Chceme to udělat alespoň na těch 15 let, do roku 2025. Rozumím tomu, že úřednický ministr dopravy Radek Šmerda má ministerský mandát z hlediska politické síly omezen, proto se soustředí zejména na dílčí úkoly střednědobého rozpočtového výhledu.

Více čtěte:

  • Mou chybou je, že držím slovo, mé ano je ano

  • Kvůli Kroupovi jsem padouch. A Michálek hrdina, povzdychl si Tlustý 

  • Kraus o Paroubkovi: ČSSD vytáhl z bryndy. Pak ho semlela média

  • Pecina udělal kšeft. Nečase vymění za koňak

  • Pospíšil: Sněmovna už více agrese komunistů nesnese

  • JUDr. Vít Bárta (* 5. prosince 1973) je český podnikatel a politik, poslanec Parlamentu ČR za stranu Věci veřejné. Často je označován za faktického lídra strany Věci veřejné. Od 13. července 2010 do 21. dubna 2011 byl šéfem resortu dopravy. Na funkci rezignoval po vypuknutí kauzy financování poslanců Věcí veřejných a odtajnění „Strategie 2009-2014" agentury ABL. 

    Foto: Hans Štembera

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Luboš Xaver Veselý

    Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

    Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

    Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

    17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

    Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…