Češi neoprávněně vybrali 144 milionů na sociálních dávkách

23.05.2011 11:13

V roce 2010 zneužili Češi dávky státní sociální podpory v celkové výši 143,8 milionů korun. To je o 10,5 milionu korun více než v předchozím roce. Nejvíce lidé zneužívali rodičovský příspěvek. Píše o tom server Aktuálně.cz.

Češi neoprávněně vybrali 144 milionů na sociálních dávkách

Za loňský rok vyplatil stát na podporách kolem 40,8 miliard korun. V posledních pěti letech stoupá objem neoprávněně čerpaných dávek, které musí lidé vrátit státu. V roce 2006 přitom lidé museli vrátit jen 73,4 miliony korun.

Minulý rok vzrostl počet případů na 29,4 tisíce, kdy lidé museli neoprávněně čerpané dávky vrátit.

„V rámci předběžných a průběžných finančních kontrol bylo vloni zkontrolováno 100 procent podaných žádostí," řekl náměstek ministra pro trh práce Karel Machotka serveru Aktuálně.cz.

Nejvíce se zneužívá příspěvek rodičovský a na bydlení

Až 29 procent příjemců neoprávněně čerpalo rodičovský příspěvek. Příspěvek na bydlení pak zneužilo 23 procent lidí pobírajících sociální dávky.

K dávkám státní sociální podpory patří také přídavky na dítě, sociální příplatky, porodné, dávky pěstounské péče nebo pohřebné.

Nepočítají se mezi ně dávky v hmotné nouzi jako příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádná okamžitá pomoc. Dále tam nepatří podpora v nezaměstnanosti ani vyplácení nemocenské nebo peněžité pomoci v mateřství.

Skoro 4 tisíce rozdaných pokut za nepravdivé údaje v dokladech

Úřady práce také potrestaly některé lidi a firmy za nepravdivá tvrzení v potřebných dokladech. V minulém roce udělily 3820 pokut za celkem 4,4 miliony korun. O rok dříve bylo pokut méně (3628), ale vybralo se na nich více (5,5 milionu korun). Mezi prohřešky se počítá špatně vyplněné potvrzení o výši příjmů od zaměstnavatele, nepravdivé potvrzení o studiu nebo chybné zdravotní posudky.

Řešením je centralizace a sociální karta

Od letošního dubna došlo k centralizaci úřadů práce. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) tak chce dosáhnout účinnější kontroly. Pokud projde návrh sociální reformy, sloučí se od roku 2012 výplata sociálních dávek, dávek pro zdravotně postižené a dávek v hmotné nouzi na jediné místo, kterým budou úřady práce. V současnosti se zbylé dvě skupiny dávek vyplácejí na pověřených obecních úřadech.

Centralizace má zefektivnit vyplácení 18 druhů různých podpor, ušetři na organizačních nákladech a posílit kontroly přímo v terénu, především v oblasti nelegální práce.

Zneužívání státních podpor má omezit zavedení takzvané sociální karty. Platili by s ní lidé, kteří pobírají dávky určené ke konkrétnímu účelu.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…