Hydepark ovládli "mladí a nespokojení". Chystají emigraci

23.05.2011 21:11

Podle aktuálního výzkumu Evropské komise plánuje 56 procent mladých lidí opustit v budoucnu domovskou zemi. V Česku je toto číslo zřejmě ještě vyšší. Soudě alespoň dle pondělního Hydeparku.

Hydepark ovládli "mladí a nespokojení". Chystají emigraci

Za jeho netradičním formátem stál jediný email. Ve stručnosti by se dal shrnout takto: většinu mladých Čechů rozčiluje tuzemská korupce a politická atmosféra, a tak plánují úprk do zahraničí.

Česká televize tak do studia místo obvyklého jednoho hosta pozvala rovnou osm tváří. Šest studentů, kteří v minulosti pobývali v zahraničí a kvůli nespokojenosti uvažují i o emigraci, a dvě osobnosti veřejného života. Socioložku Jiřinu Šiklovou a ekonoma Tomáše Sedláčka.


"Mladí a nespokojení," zaglosoval si na úvod Sedláček poté, co na dotaz moderátorky Pavlíny Kvapilové, zda jsou spokojení se současnou vládou a parlamentem, nereagoval žádný ze studentů kladně.

Česko miluju. Není tu nuda, smál se ekonom

Záhy ale ekonom negativní hodnocení situace zmírnil. Ač prý sám dlouhý čas pobýval v zahraničí, na Česko nedá dopustit. "Já to tady miluju, máme tady sečtělé, úžasné, kulturně obdařené lidi," nešetřil superlativy. Česko prý sice není dokonalé, ale aspoň se zde nenudíme.


Do pořadu přizvaní studenti, kteří svými verbálními výlevy na adresu neutěšené české situace hosty výrazně válcovali, ale optimistický názor příliš nesdíleli. Téměř všichni plánují emigraci nebo alespoň dlouhodobý pobyt v zahraničí. Vadí jim prý hlavně současná politická i celospolečenská atmosféra a korupční prostředí.

"Souhlasím s tím znechucením. Pro mladé lidi je obtížné existovat na občanské i politické úrovni. Nemyslím si, že by je tu současné politika motivovala, první aktivita je znechutí, v politice zůstavají jen chlapáci a ti otrkaní, kteří na to mají," uvedla v pořadu jedna z přizvaných studentek s tím, že se plánům na emigraci mezi mladými lidmi nediví.

(E)migrace? Ne, poučila dívku Šiklová

Socioložka Jiřina Šiklová ale upravila podle ní chybně používanou terminologii. Termín emigrace je prý už pasé. "To slovo by se nemělo používat, jde o migraci," uvedla. Pokud prý totiž mají lidé, kteří opustí rodnou zemi, možnost se do ní vrátit, fakticky neemigrují.

Student David ale v pořadu připomněl i další rozměr touhy vycestovat. Ta podle něho nemusí mít výhradně politický základ. Mladí lidé by podle něho měli za každou cenu získat byť minimální zkušenosti ze zahraničí.

"Každýho vykopnout", navrhuje student

"Vykopnout každýho ze třetího ročníku střední školy, od Afriky až po Jižní Koreu," navrhl radikální řez středním školstvím student. Mladí Češi by si prý v zahraničí osvojili mnohé zkušenosti, které si z tuzemska neodnesou.

Davidovi ale částečně oponoval filozof Václav Bělohradský, který se do pořadu přihlásil  - vzhledem k jeho zaměření stylově -  z italského Terstu,  až v jeho závěru prostřednictvím Skypu.

Radikál Bělohradský: Zahraničí neexistuje

"Žádné zahraničí není," uvedl lapidárně. Dodal, že Česko je stejně jako ostatní státy součástí globální ekonomiky, a tak (e)migrace příliš mnoho problémů, s nimiž se mladí lidé potýkají v ČR, nevyřeší.


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…