Smrt v autě a pirát z ODS. Bulvár píše, kdo se ještě zapotí

24.05.2011 11:29

Deník Blesk popisuje hned na třech stranách smrtelnou víkendovou nehodu u Slaného na Kladensku, kterou podle svědků způsobili řidiči dvou Nissanů - bílý a červený Nissan GTR. Řidiči, kteří je řídili, navíc od nehody ujeli. Jeden z nich má být pražský zastupitel Tomáš Vavřinec, druhým je jednatřicetiletý ruský podnikatel Igor B. Případu se v dnešním vydání věnuje také Mladá fronta Dnes.

Smrt v autě a pirát z ODS. Bulvár píše, kdo se ještě zapotí

"Honička silničních pirátů", "Tady jste nechali umřít jejího přítele a ona teď bojuje o život" - takovými titulky přitahuje pozornost dnešní vydání bulvárního deníku Blesk. Příběh dvou nezodpovědných řidičů by možná nebyl tak přitažlivý, kdyby za volantem jednoho automobilu neseděl politik - zastupitel Prahy 7 (za ODS)  a automobilový závodník Tomáš Vavřinec.

"Nehodu jsem nezavinil, figuruji pouze jako svědek," uvedl pro média napřed Vavřinec. Jenže Blesk ho pojmenoval s druhým řidičem jinak. „Další piráti. Další řidiči, kteří si o sobě myslí, že si na silnici mohou dělat, co chtějí," popsal deník.

Co se stalo? Oba dva muži spolu v Panenském Týnci na tuningovém srazu závodili v tzv. sprintech. Jenže když se dostali na běžnou vozovku, měli dojem, že stále závodí. Podle svědků se na silnici R7 honili a předjížděli. Jejich počínání pak s velkou pravděpodobností zapříčinilo nehodu Renaultu Twingo, při které zemřel šestadvacetiletý muž, jeho dvaadvacetiletá přítelkyně leží ve střešovické nemocnici v kritickém stavu.

Proč ale Vavřinec hovoří o tom, že v případu figuruje jako svědek? I na to má Blesk odpověď. „Z výsledkové listiny závodu vyplývá, že se srazu zúčastnily celkem tři Nissany GT-R - dva červené a jeden bílý. Pouze Vavřinec uvedl organizátorům celé občanské jméno, dva závodníci měli uvedené jen přezdívky," popsal bulvární list s tím, že Vavřinec seděl za volantem vozu, který byl červený.

Řidičem bílého Nissanu je jednatřicetiletý podnikatel Igor B., který pochází z Ruska. Je spoluvlastníkem rodinné firmy, která zprostředkovává pronájem nemovitostí. Igor B. se ale podle deníku ukryl a dosud není přístupný na žádné z adres.

„Jedná se o cizince, který trvale žije v Praze a dalšího muže rovněž z Prahy. Mladší z nich je podezřelý z usmrcení z nedbalosti, těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti a neposkytnutí pomoci. Za to mu hrozí až na šest let vězení," řekla pro Blesk mluvčí kladenské policie Michaela Nováková. „Případná další trestní odpovědnost účastníků se bude odvíjet z průběhu vyšetřování," dodala Nováková.

Blesk podle dnešního článku s Vavřincem hovořil. Zastupitel mu prý vypověděl, že v případu figuruje opravdu jen jako svědek. „Jsem právník, zatím postupuji sám. Více vám řekne policie," sdělil Vavřinec deníku, jemuž navíc také přiznal, že na místě opravdu byl. „Jsem přesvědčen, že jsem tu nehodu nezpůsobil," dodal pak Vavřinec pro ČTK.

„Povinností svědka havárie je přivolat je přivolat pomoc třeba mobilním telefonem. Pokud to druhý šofér neudělal, měla by ho policie stíhat rovněž z neposkytnutí pomoci jako viníka," konstatoval k případu poslanec a dopravní expert Stanislav Huml.

Na sobě má vždy drahé obleky a vedle sebe missky

Vavřinec je podle Blesku muž mnoha tváří. „Na jedné straně právník, zastupitel Prahy 7 za ODS a také prototyp českého playboye. Je však také milovníkem rychlých aut. Dvakrát vyhrál mistrovství Evropy v automobilových závodech, dvanáct let reprezentoval Českou republiku," připomíná zásluhy zastupitele deník.

Na druhou stranu uvádí, že Vavřinec je až posedlý tím, být viděn v blízkosti českých celebrit. K stovkám jeho "skalpů" patří prý i česká miss Tatiana Kuchařová, někdejší primátor Pavel Bém, herci Jan Čenský, Ondřej Vetchý, Sabina Laurinová či zpěváci Stanislav Hložek nebo Bohuš Matuš.

Jako dealer prý prodával rychlé vozy Alfa Romeo či motocykly Honda, vlastnil benzinovou pumpu a podnikal v realitách. „Draze se oblékal, jen výběru luxusních kovbojských bot dokázal věnovat dvě hodiny," dodal Blesk.

Mladá fronta Dnes (MfD) pak kromě informací o samotné nehodě otiskla i to, co deníku Vavřinec řekl: „Ano, jel jsem tam společně s druhým nissanem, ale jsem přesvědčen, že jsem tu nehodu nezpůsobil."  I MfD svůj článek umístil na titulní stránku.

Okurková sezóna? Ne, jistě ne...

„To, že oba deníky článek o zastupiteli Vavřincovi umísťují na svých titulních stránkách, bych neviděl jako problém. Může to vypadat jako začátek okurkové sezóny, kdy média vesměs nemají o čem psát, ale v tomto případě tomu tak rozhodně není. Problémy ve vládě totiž stále jsou a tak deníky jistě mají o čem psát. Možná však není úplná náhoda, že pan Vavřinec je z ODS. Další cílené úniky informací?," táže se pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Jan Jirák.

Karel Hvížďala pak je přesvědčen o tom, že smrt plus politika, to je to, co přitáhne zvídavost čtenářů a je také tím, oč šéfům obou deníků jde - totiž, aby si lidé kauzu vryli do paměti. „Je velmi pravděpodobné, že z tématu nakonec Blesk udělá seriál. Ty ostatně upřednostňují šéfredaktoři  bulvárů nejvíc. To je také ostatně to, co prodává," dodala Hvížďala.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…