Nahráváme zločincům, děsí se Rampula. Viníky nesdělil

24.05.2011 23:42

Pod vrchním státním zástupcem se kýve židle. Přesto, nebo snad právě proto, si Vlastimil Rampula ohledně situace v justici rozhodně nebere servítky.

Nahráváme zločincům, děsí se Rampula. Viníky nesdělil

Pražský vrchní zástupce Vlastimil Rampula tvrdí, že dochází k cílenému rozvracení soustavy státního zastupitelství.

Kdo za tlaky na justici stojí? otázal se Rampuly v úterních 20 minutách Radiožurnálu Martin Veselovský. Odpovědi se ale nedočkal. Vrchní státní zástupce totiž i přes silná obvinění, která dlouhodobě vyslovuje, konkrétně neodpověděl. Prý neví. "Mohu se jenom domnívat," ochotně zopakoval na několikrát opakovanou otázku.

Za tím, že "státní zastupitelství je v očích občanů destruováno, dehonestováno prostřednictvím médií," si však vrchní pražský státní zástupce tvrdě stojí. Destrukce úřadu prý může nahrávat zločineckým skupinám a osobám, které jsou v hledáčku orgánů činných v trestním řízení. O které by mělo jít ale vrchní státní zástupce prý také neví. "Mohu se jenom domnívat," zopakoval Rampula svoji formuli.

Vše ke Kauze Drobil

V pořadu došla řeč i na aktuálně propírané novinky v souvislosti se znovuoživením kauzy kolem exministra životního prostředí Pavla Drobila. Podle týdeníku Respekt totiž v této kauze měla městská státní žalobkyně Jana Hercogová instruovat svou podřízenou Šárku Pokornou z obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1, aby se ji nesnažila vyšetřit. 

"Postup městské státní zástupkyně byl v souladu se zákonem, je jejím právem dávat pokyn ke konkrétní věci. Pokud vyhodnotila, že je k tomu oprávněná, tak tak učinila," obhajoval Rampula v rozhlase žalobkyni.

Čtěte také:

I přesto však nechal její jednání vyšetřit. Proč? "Je zpochybňován zákonný, nikoliv věcný postup," vysvětlil v Radiožurnálu Rampula. Na výsledky přezkumného řízení si tak prý ještě musíme počkat.

Pro tutéž stanici se v souvislosti se znovuobnovenou kauzou vyjádřil i exministr životního prostředí. „Paní Hercegovou neznám, nikdy jsem se s ní fyzicky neviděl, nepotkal, nikdy jsem s ní nemluvil, stejně jako neznám žádného z dalších státních zástupců, kteří v kauze figurují. Čili nevidím jediný důvod, proč by kdokoliv zasahoval v můj prospěch, ale i neprospěch," řekl Drobil v rozhovoru pro Radiožurnál.

Rampula se v závěru úterní diskuze s Martinem Veselovským vyjádřil také ke svému případnému odvolání. Nutno říci, že velmi nekonkrétně. Prý se seznámil s důvody pro tento krok, nechce je ale komentovat.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…