Miliardář Bakala: Je ostudné, jak se národ chová k Václavu Havlovi

26.05.2011 5:23

Zámožného exprezidenta Václava Havla si našel ještě zámožnější sponzor. Ano, řeč je o miliardáři Zdeňku Bakalovi. V Praze na Loretánském náměstí koupil úspěšný finančník dům, do jehož rekonstrukce na „Havlovu knihovnu" je připraven investovat 200 milionů korun a bude-li prý třeba, tak i více. Další peníze neváhal Bakala utratit v Havlově filmové prvotině Odcházení.

Miliardář Bakala: Je ostudné, jak se národ chová k Václavu Havlovi

Jak už ParlamentníListy.cz informovaly, přišlo na film „Odcházení" během osmi týdnů od premiéry 24. března podle údajů Unie filmových distributorů do kin 40 561 diváků, kteří utratili za vstupenky necelé 4,3 miliony korun. Přitom rozpočet filmu dosáhl výše 44 milionů.

Uctívá Havlův odkaz

Nejvíce na něj přispěl jeden z nejbohatších Čechů Zdeněk Bakala, Česká televize se na financování podílela deseti miliony a Státní fond pro kinematografii pěti miliony. Bakalův časopis Respekt pak byl mediálním partnerem režijního debutu Václava Havla.

Nepovedený film, nebo antipatie k Havlovi? Odcházení propadlo

„Film Václava Havla splnil naše očekávání. Nečekali jsme, že to bude kasovní trhák, ale nadčasová osobní výpověď a pohled Václava Havla. Já i moje žena vnímáme tuto investici jako vyjádření úcty k práci, odkazu a osobnosti posledního československého a prvního českého prezidenta," řekl ParlamentnímListům.cz miliardář Bakala.

„Je ostudné, jak se k němu chová stát a část české společnosti," dodal.

K Havlově filmové prvotině se nelichotivě vyjádřil například herec a poslanec ČSSD Vítězslav Jandák či vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek. Jandákova slova o "braku" následně tvrdě odsoudila řada přívrženců i osobních přátel Václava Havla v čele s hercem Pavlem Landovským.

Napsali jsme k tématu Havlův film
Nepovedený film, nebo antipatie k Havlovi? Odcházení propadlo
Odcházení utržilo o víkendu milion a půl. Škodil mu Febiofest
Sobotko, zbav se Jandáka! Poslanec trpí za kritiku Havla
Jandák brutálně setřel Havlův režijní debut
Landovský brání Havlův film: Jandák je kokot

Kromě filmu i knihovna

Svou úctu k Václavu Havlovi prokázal Bakala už v loňském roce, když na pražském Loretánském náměstí zakoupil dům, který má po rekonstrukci sloužit jako knihovna Václava Havla. Palác u Drahomířina sloupu, který má knihovně posloužit, obývala například v novodobých dějinách vdova po prezidentu Edvardu Benešovi Hana. Po smrti manžela jí zde byl ponechán reprezentativní byt s třípatrovou věží a rozlehlou terasou v zadním traktu domu.

Nejnověji ke Zdeňku Bakalovi:
Bakala nemusí platit 30 milionů. Stát u soudu prohrál

Pihou na kráse záměru vybudovat exprezidentskou knihovnu je, že z domu se nedaří vystrnadit nájemníka Bohumila Vejtasu, bývalého zastupitele za Prahu 1. Ten odmítl za svůj byt v paláci odstupné více než šest milionů korun a nechal se slyšet, že byt Bakala získá jedině přes jeho mrtvolu. A tak zřejmě bude soud.

Paní Dagmar do České Miss

Knihovna Václava Havla byla založená po vzoru prezidentských knihoven v USA. Na webu knihovny se pak lze dočíst, že za cíl si klade dokumentaci, výzkum a propagaci života, díla a myšlenek někdejšího československého a českého prezidenta. Shromažďuje proto nejrůznější záznamy, které se tohoto politika, dramatika a někdejšího významného disidenta týkají. V knihovně by také měla být pořádána různá diskusní setkání.

V přízni miliardářovi rodiny nepřišla zkrátka ani herečka a manželka někdejší hlavy státu Dagmar Havlová. Tu za se ve své soutěži Česká Miss posadila do křesla předsedkyně poroty Bakalova manželka Michaela Maláčová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…