Pravicové voliče motivují reformy. Levicoví si cení umění naslouchat

26.05.2011 15:38

Každý měsíc zjišťuje STEM, koho by lidé volili do sněmovny. V květnu doplnili výzkum o otázky, které měly zjistit motivy pro volbu té či oné strany. Ukázalo se, že příznivci pravicových stran jako hlavní důvod svého rozhodnutí nejčastěji uvádějí strategii do budoucna a úsilí o reformy, zatímco levicoví vyzdvihují schopnost strany naslouchat lidem.

Pravicové voliče motivují reformy. Levicoví si cení umění naslouchat

Kromě pravidelného měsíčního výzkumu, koho by lidé volili, kdyby se „příští týden" uskutečnily volby do sněmovny, zjišťoval STEM ve dnech 2. až 9. května 2011, jakou mají lidé při svém rozhodování motivaci. Rozsáhlý soubor 1219 respondentů měl u každé z dvanácti předložených charakteristik uvést, do jaké míry vystihuje jejich volební motivaci.

Vůbec nejsilněji (v pořadí podle podílu rozhodného souhlasu) zaznívá důvod, že strana umí naslouchat lidem a zná jejich problémy (zcela souhlasí 34 procent dotázaných). Významově blízko tomuto důvodu jsou argumenty o rozvaze při řešení problémů, garanci řádu, tradic (24%), což jsou hodnoty, které velká část populace sdílí a které v krizových situacích postrádá.

Celá zpráva STEM ZDE

Jako východisko z nouze bere své rozhodnutí 18 procent voličů

Následují dva důvody strategické a programové - totiž to, že volená strana usiluje o podstatné reformy (32%) a má jasnou strategii do budoucna (29%). S mírným odstupem následuje blok důvodů „osobnostních". Lidé volí stranu proto, že věří jejím představitelům (24%), že tito lidé jsou schopni jim věci vysvětlit (22%), jsou to profesionálové (21%), anebo pracují dobře na komunální nebo regionální úrovni (17%).

Jako východisko z nouze bere své rozhodnutí 18 procent respondentů. Třetina lidí z této skupiny uvedla jako volenou stranu ČSSD, po pětině KSČM a ODS, zatímco TOP 09 jen 11 procent. V porovnání se stranickými preferencemi je „nadstandardně" zastoupena v této skupině hlasů z nouze především KSČM, což lze považovat za obecně protestní hlas, ale také ODS, v jejímž případě se jedná spíše o setrvačnost věrných voličů.

TOP 09 i levice mají důvěryhodné představitele, ODS pokulhává

Stoupenci pravice staví svou volbu především na programové orientaci ODS a TOP 09 a na tom, že tyto strany mají jasnou koncepci do budoucnosti. TOP 09 má i důvěryhodné představitele - celkové „skóre" v této skupině snižuje hodnocení představitelů strany na krajské a obecní úrovni.

Příznivci komunistů volí tuto stranu především proto, že umí naslouchat občanům, že je podle nich zárukou pevného řádu a zachování tradic. Stoupenci komunistů jsou přesvědčeni i o tom, že současní představitelé KSČM v krizových situacích jednají s klidem a rozvahou.

Stoupenci sociální demokracie jsou někde mezi těmito póly. Poměrně vyrovnaně jsou jimi uváděny jako hlavní důvod volby strategie strany, schopnost naslouchat a poskytovat řád a jistoty a také důvěra k představitelům. Ta je naopak velmi slabá u stoupenců ODS.

K věci:

Výzkum před Kočí: ODS padá, komunisté jako topka. Véčka na hraně 

Vypadáme prachpitomě. K tomu netřeba průzkumu, směje se kníže 

Pohroma pro VV. Volby by je vykoply ze sněmovny

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…