Znechucení lidé by v současnosti nevěděli, koho volit

27.05.2011 15:09

Lidé, kteří by v současné době nevěděli, komu dát ve volbách hlas, jsou zklamáni politikou a chováním politiků. Části těchto lidí ale není politika úplně lhostejná a klidně by šli volit. Vyplývá to z výzkumu společnosti STEM, který probíhal 2. až 9. května 2011.

Znechucení lidé by v současnosti nevěděli, koho volit

Čtvrtina respondentů neví, jakou stranu by měla volit anebo se odmítá účastnit voleb. Od dubna tak došlo k nárůstu „nevoličů" o čtyři procentní body.

Celá zpráva STEM ZDE

Často se jedná o mladší lidi do 45 let, lidi se základním vzděláním nebo vyučením a v nadpoloviční většině se jedná o občany, kteří se přiklánějí k politickému středu. Také jsou zde především ti, kdo v posledních volbách dali hlas straně Věci veřejné.

Podle politologa Zdeňka Zbořila však výsledky průzkumu nejsou nijak alarmující. "To, že jsou lidé znechuceni politikou, cítíme asi všichni. Navíc zhruba v polovině volebního období, nechuť lidí k tomu, aby znova mířili k volbám bývá pravidelně největší - mění se to až v závěru období. To, že tedy průzkum ukázal, že by k volbám nyní přišlo o čtyři procenta lidí méně, není zásadní," řekl Zbořil ParlamentnímListům.cz. Podle něj je však problémem to, že v současné době posiluje v Česku takzvaná "blbá kunderovsko-havlovská nálada". Ta totiž podle něj může vyvolat různá iracionální jednání, popřípadě přinést s sebou i příklon k nepříliš racionálnímu rozhodování.

Přesto připustil, že se dá očekávat výkyv v počtu voličů jak směrem dolů, tak i nahoru. "Nahoru hlavně v případě, pokud by se objevila nějaká populistická strana, která by například vycházela z toho, čím argumentují a vystupují odbory," řekl pro ParlamentníListy.cz Zbořil.

Až 99 procent lidí je spíše nebo zcela znechuceno politikou

Až 80 procent respondentů je přitom podle průzkumu nyní zcela znechuceno současnou politikou a chováním politických představitelů. Na otázku, zda jsou znechuceni politikou, odpovědělo 19 procent lidí spíše ano. Kolem 79 procent respondentů si myslí, že politici dbají jen na svůj osobní prospěch.

Pokud se situace zlepší, lidé svůj názor přehodnotí

Podle průzkumu STEM je za nechutí volit hlavně rozčarování ze současné politické situace. Nejedná se o celkovou rezignaci na politiku a volby. Politika je lhostejná polovině „nevoličů". A k volbám ze zásady nechodí dvě pětiny „nevoličů".

Lidé mají dojem, že politici stále méně dbají na potřeby obyčejných lidí (77 procent) a že o politice rozhoduje velký byznys. Lidé si také myslí, že svým případným hlasem ve volbách jen těžko něco změní (50 procent).

35 procent lidí neodmítá ze zásady účast ve volbách a politika jim není lhostejná. V případě zlepšení současné politická situace se může názor těchto občanů změnit.

Další průzkumy:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…