Klaus: Obama chtěl střední Evropě říct, že na ni USA nezapomněly

28.05.2011 12:59

Jisté obavy, zda Obamova administrativa neztrácí o region střední a východní Evropy zájem, vzbudilo v září 2009 rozhodnutí šéfa Bílého domu zrušit plány svého předchůdce George Bushe na výstavbu protiraketového štítu,

Klaus: Obama chtěl střední Evropě říct, že na ni USA nezapomněly

Americký prezident Barrack Obama dorazil na návštěvu do polské Varševy, kde se mimo jiné setkal i se středoevropskými prezidenty. Do Polska prý přijel proto, aby střední Evropě dal najevo, že na ni Spojené státy nezapomněly. Dnes to českým novinářům ve Varšavě řekl prezident Václav Klaus. Hlavy zemí a střední Evropy se v pátek radily o tom, jak pomoci zemím stojícím na prahu demokratických přeměn. Večer se pak k nim připojil i Obama.

„Prezident Obama nepřijel s žádným projektem, návrhem, příslibem něčeho," řekl Klaus. „Měl pocit, že má tomuto regionu (střední Evropě) sdělit, že na něj Amerika nezapomíná, že o něm ví," dodal český prezident.

Citlivé otázky raket a radaru

Klaus připomněl, že podobné setkání s prezidenty a premiéry jedenácti zemí bývalého východního bloku se uskutečnilo i během Obamovy návštěvy v Praze loni v dubnu. Jisté obavy, zda Obamova administrativa neztrácí o region střední a východní Evropy zájem, vzbudilo v září 2009 rozhodnutí šéfa Bílého domu zrušit plány svého předchůdce George Bushe na výstavbu protiraketového štítu, jehož části měly být v Polsku a České republice. Proti plánům Bushovy vlády rozmístit na polském území desítku protiraket a v Česku radar ostře protestovalo Rusko.

NATO se loni v listopadu dohodlo na společné protiraketové obraně, ke spolupráci na tomto projektu Severoatlantická aliance přizvala i Moskvu. V Polsku by v rámci tohoto systému měly být od roku 2018 rozmístěny střely SM-3.

Nesrovnávejme Sametovou revoluci s akcemi v arabském světě

Prezidenti zemí a střední Evropy na páteční večeři s Obamou debatovali také o svých zkušenostech z demokratické transformace po roce 1989. Šéf Bílého domu podle agentury AP srovnával současné nepokoje v arabském světě se svržením komunistického režimu v Polsku.

Václav Klaus ale před hledáním takových podobností varoval. "Prezident Obama říkal, že to vidím příliš pesimisticky," poznamenal český prezident. Už v pátek Klaus řekl, že společnost v zemích severní Afriky a Blízkého východu na takové změny, jakými prošla střední a východní Evropa na přelomu 80. a 90. let, připravena není.

Související:

Většině lidí by vadil radar, s NATO ale problém nemají

Obama se v Česku zdrží až do pátku. Setká se s Klausem i Fischerem

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …