Rampula: Pokud nefunguje státní zastupitelství, profituje z toho zločin

29.05.2011 14:56

Vrchní státní zastupce Vlastimil Rampula byl hostem poslední části Otázek Václava Moravce. Hovořil o návrhu na jeho odvolání, který v březnu podal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Rampula se měl dopustit pochybení při plnění povinností.

Rampula: Pokud nefunguje státní zastupitelství, profituje z toho zločin

Rampula v úvodu připomněl vyřešené kauzy harvardských fondů Viktora Koženého, kauzu H Systém nebo kauzu soudce Berky. „To nejsou běžné případy, ale nejzávažnější případy hospodářské kriminality," hájí Rampula činnost svého úřadu.

Vrchní státní zastupitelství dohlíží na dodržování povinností

„Trestné činy podplácení připadají krajským státním zastupitelstvím. Vrchní státní zastupitelství nemůže jít do merita věci. Jenom dohlíží, zda podřízené státní zastupitelství vykonalo svou povinnost," vysvětluje Rampula.

V březnu byl podán návrh na odvolání vrchního státního zástupce. Důvodem mělo být zasahování v kauzách jako Gripeny nebo IPB. Rampula měl údajně telefonovat státní zástupkyni Darje Dunajové, aby jí nařídil, aby se neodvolávala v kauze Nomura. Je velké podezření, že pan Rampula dopředu věděl, jaký bude výsledek soudního řízení.

Dunajová se rozhodovala sama. Já se informoval o dalším postupu

„Volal jsem jí a sdělil jsem jí, aby si ponechala lhůtu na řádné přezkoumání rozsudku. Důkazní situace byla jiná než se ukázalo v průběhu dokazování. Jakmile jsem byl informován o tom, že došlo ke změně situace, musel jsem se informovat, jak se bude postupovat," tvrdí Rampula.

Dodal, že státní zástupkyně Dunajová sama přezkoumala rozsudek a sama učinila závěr, že podání odvolání by nemělo úspěch. Na vydání tohoto rozsudku si ovšem vzala čas na rozmyšlenou. Skutečnost, že jí volal vrchní státní zástupce, řekla Dunajová v týdeníku Respekt.

„Již dlouhou dobu sleduji, že ze státního zastupitelství unikají informace. Poté, co jsem zjistil, že týdeník Respekt má informace o přidání bodu do návrhu na mé odvolání, mi zapadl poslední dílek do skládačky," popisuje Rampula. Prý se jedná o spiknutí s cílem poškodit Rampulu.

„Pokud nefunguje soustava státního zastupitelství, tak z toho profituje jenom zločin," dodal Rampula. V závěru pořadu odmítl, že by sám odstoupil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…