Reportéři ČT objevili nejlépe placeného státního úředníka. U Kalouska

30.05.2011 22:38

Jeden z nejbohatších úředníků v České republice. To je Radek Šnábl, čtyřicetiletý muž, který si už stihl vydělat přibližně padesát milionů korun. Přišel k nim ale legálně jen a pouze tím, že působí ve státních službách?

Reportéři ČT objevili nejlépe placeného státního úředníka. U Kalouska

Jako státní úředník působí Radek Šnábl již dlouhá léta. Na ministerstvu financí řeší miliardové arbitráže. Přesto byl již odsouzen za daňový podvod, což očividně jeho nadřízeným včetně Miroslava Kalouska nevadí. V roce 1999 údajně patřil do trojice podnikatelů, kteří zinscenovali fiktivní vývoz stovek hracích automatů do Arménie.

Ačkoliv se Šnábl již několikrát odvolával, jeho trest stále platí (dva roky podmínečně). Nyní tvrdí, že má další podstatné důkazy, které by mohly očistit jeho jméno.

Šnábl pracuje na ministerstvu financí již od roku 1996. Z počátku byl ale pouze externím poradcem, pracovně-právní poměr má až od roku 2006. Pracoval tak pro ministry Jiřího Rusnoka nebo Vlastimila Tlustého. Podílel se na soudním řízení s IPB nebo se společností ArcelorMittal.

Psali jsme:
Za jedno provinění se nepyká celý život, hájí kníže Kalouskova muže

Dobrou péčí k desetinásobné hodnotě

Jeho funkce tedy byla převážně poradce pro strategie arbitráží. Je ale velice neobvyklé, že by člověk, který je soudně stíhaný, pracoval dál pro ministerstvo. Tlustý se například ohrazuje tím, že o Šnáblově trestním stíhání v době svého ministrování nevěděl.

O miliardových arbitrážích tedy rozhodoval člověk, kterého soud shledal vinným. Navíc se jeho majetek odhaduje na více než 50 milionů korun. Za posledních sedm let si mohl na ministerstvu financí vydělat hrubého „pouhých" pět milionů. Ostatní peníze pocházejí z hřebčína, jehož koně podle vlastních slov desetinásobně peněžně zhodnotil dobrou péčí. Dále podle katastru nemovitostí vlastní 140 pozemků, které by velikostí dosahovaly pěti strahovských stadionů. Upozornila na to reportáž pořadu České televize Reportéři ČT.

Mezitím prý také úspěšně podnikal. „Činnost, kterou tak desetkrát do roka udělám, je, že koupím nějaký pozemek," vysvětloval Šnábl v ČT svůj milionový majetek. Odmítl ale potenciální střet zájmů. Dále tvrdil, že do politiky nepřišel jako „nemajetnej člověk".

Zachránil jsem vám miliardy

Především ale vyzdvihl své schopnosti: „Podílel jsem se na spoluzáchraně miliard." I podle ministra financí Miroslava Kalouska je Šnábl nepostradatelný. „Alibističtí a nestateční mopslíci před ním ... ale prohrávali," citovala ČT ministrova slova z roku 2009, kdy Kalousek Šnábla přirovnal k dobrmanovi.

U jeho „záchran" miliard pro stát je však problematické, že taková jednání bývají tajná, a tudíž se nedají Šnáblovy výroky ověřit. Nyní chce doložit, že kauza o automatech v Arménii je vykonstruovaná. „Odsouzení je výsledkem tlaku na justici," řekl ke kauze Šnábl. Dále poukázal na jisté „zprostředkovatele", kteří mu údajně nabízeli, že kauza zmizí, pokud se zachová, jak mu řeknou. Jména ale odmítl sdělit.

Je pravděpodobné, že Šnábl dále na ministerstvu financí zůstane. Co se týče arbitráží je pro něj prý nepostradatelný. Prohlásil to mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Navíc připoustil, že kdyby pracoval pro protistranu, dopadl by stát hůře, než kdyby nechal na jednom z nejdůležitějších postů člověka, který byl odsouzen za milionový daňový podvod.

Čtěte více:
Trest Kalouskovu poradci zůstává. ÚS jeho stížnost odmítl
Radek Šnábl rezignoval na funkci ředitele mezinárodněprávního odboru

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …