Republiku řídí kmotři. Takto šel Reflex po jednom z nich

02.06.2011 13:43

Je Česko společností na demokratických základech, nebo ho ve skutečnosti ovládají kmotři a systém je postaven na protislužbách a úplatcích? Týdeník Reflex se ve svém aktuálním čísle přiklání ke druhé možnosti a Bohumil Pečinka na úvod podrobného materiálu píše, že Češi vytvořili za jedenadvacet let od převratu specifickou Republiku kmotrů. Její podobu jako by předpověděl už před více než třiceti lety tehdejší disident a nynější senátor Petr Pithart.

Republiku řídí kmotři. Takto šel Reflex po jednom z nich

Korupce ovládající nejen tržní, ale jakékoli vztahy, včetně rodinných, vede ke vzestupu parazitů, jejichž styl imponuje zdánlivě neproblematickou vnějškovou úspěšností. To z jejich řad se rekrutuje nový establishment, neboť mají dost prostředků, aby pomocí úplatků dosáhli kýžených cílů. To jejich příbytky budou udávat tón lidským sídlům a jejich děti budou studovat na školách, to jejich ´sociální objednávka´ bude určovat ráz hmotné i duševní produkce těchto i příštích let. To oni vtisknou pečeť době, v níž žijeme.

Více než třicet let starý popis na dnešní dobu sedne 

Ani se nechce věřit, že autorem těchto vět byl už v roce 1978 tehdejší disident a nynější senátor Petr Pithart. Podle komentátora týdeníku Reflex Bohuslava Pečinky je nyní právě taková Česká republika. V obsáhlém materiálu aktuálního vydání Reflexu píše, že lidé vnímají kmotrovství jako styl jednání, které státem prorůstá odzdola nahoru. „S malou nadsázkou se dá říct, že Češi za jedenadvacet let od převratu vytvořili specifickou Republiku kmotrů," tvrdí Pečinka.

Podle něj společnost ovládají kmotři druhé generace, kteří se vzorně starají o své sítě „známých známých" a nikomu neodepřou ani drobnou službu, natož finanční výpomoc. Už nejde o polozločince první generace kmotrů typu Mrázka a Krejčíře, kteří jezdili obrněnými džípy, neuměli se oblékat a čas od času na sebe posílali pistolníky.

K tématu:
Profesorka Dvořáková: Země je v katastrofálním stavu. A řídí ji kmotři
Politiku ovládají lobbistické a mafiánské skupiny. Ruml nadával ve studiu

Kmotři se stávají personalisty státních institucí

Kmotři druhé generace se v průběhu doby dostávají do politických funkcí, ale to je pouze krytí, které má „odstrašit" policii před zájmem o jejich osoby. Hlavním cílem je zajišťovat materiální komfort a peníze na volby svým politikům. Z titulu funkce šéfa se fakticky stávají hlavními personalisty státních institucí, na které si dosazují „své" úředníky.

Tito lidé jsou pevně integrováni do současných struktur a sami už natolik prolnuli se státem, že sami představují stát. Po loňských volbách vstoupil na scénu prototyp kmotrů třetí generace - Vít Bárta. Jeho příchod připomínal ruský model, kdy mocný oligarcha podniká, šéfuje straně, kmotruje a sám stojí na důležitém místě státní správy. Kmotrové druhé generace nástup té třetí dokázali zbrzdit, ale je otázkou, na jak dlouho a zda sami nezmutují do bártovské podoby.

Možná bude jednou o premiérovi rozhodovat Jurečko

Bohumil Pečinka ve svém materiálu v týdeníku Reflex zmiňuje jako velice úspěšného kmotra druhé generace Romana Jurečka, jenž kombinací dobrých vztahů s mocnými lidmi napříč politickými stranami a vlastními vazaly, kteří zastupují nejen v politice jeho zájmy, vytvořil kolem sebe pevnou pavučinu a dnes je nemožné rozhodovat o mnohých věcech bez jeho posvěcení.

Základem Jurečkova úspěchu je podle Reflexu účelové síťování provázené úplatky. Ale nejde jen o peníze. Je to celý systém protislužeb na všech úrovních, který se po revoluci u nás tak zažil, že je dnes společností přijímán jako norma. Vzhledem k totálnímu kolapsu ODS a nedostatku důvěryhodných tváří bude možná jednou Jurečko rozhodovat o tom, kdo bude naším premiérem. „Jeho" Jiří Pospíšil je podle interních zdrojů z ODS jedním z mála přijatelných kandidátů.

Systém protislužeb a úplatků se stal legitimní praxí

Idolem všech českých kmotrů se podle Reflexu stal šéf ČEZ Martin Roman. Je to on, s kým politici konzultují mnohá svá rozhodnutí. V minulosti se při budování sítě nezaměřil čistě na jednu stranu. I když se dnes rád prezentuje jako pravičák, na výnosný post mu pomohly osobní vazby na vedení ČSSD, která tehdy v zemi vládla.

„Účelové jednání Martina Romana se stalo normou. Je to stejná norma, jakou se řídí Roman Jurečko i ostatní takzvaní kmotři. Stejná, jakou se řídí starostové malých obcí i představitelé velkých měst. Systém protislužeb a úplatků se stal v České republice legitimní praxí, nad kterou se nikdo nepozastavuje," konstatuje v Reflexu Pečinka.

Lidé volí ty, kteří na volebních lístcích vůbec nejsou. Čili kmotry

Jsme tedy demokratickou společností, nebo zemí ovládanou kmotry? „Lidé mohou jít svobodně volit, takže z toho pohledu demokracii máme. Ale mnozí se té možnosti vzdávají a jiní lehkomyslně volí strany ovládané lidmi, kteří na volebních lístcích vůbec nejsou. Čili kmotry," vysvětluje pro ParlamentníListy.cz senátor Petr Pithart.

A ve zvažování pro a proti pokračuje. „Jsme demokratickou společností, protože nebýt stále ještě dodržované svobody slova, nebýt médií, na která jinak nadáváme, neodhalilo by se, pokud jde o kmotry, vůbec nic. Nejsme ale demokracií v tom, že novinářská odhalení se ztratí po cestě z policie přes státní zastupitelství k soudům. Dnes však nejspíše ve státním zastupitelství," upozorňuje Pithart.

Na úrovni demokracie se výrazně podepíše Pospíšil

Bývalý předseda vlády i Senátu míní, že jestli žijeme v demokratických poměrech, anebo jestli jsme si je už nechali vzít, dnes hodně záleží na tom, jestli se ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil konečně vzmuží a odvolá vrchního státního zástupce v Praze. „Někdy demokracie visí opravdu na vlásku. Neodvolá-li ho, půjde volit ještě méně lidí a zbylí budou volit ještě rozčileněji. A pak přijdeme i o tu demokracii, kterou ještě máme," dodává pro ParlamentníListy.cz senátor.

K věci:

Jediný opravdový kmotr je Bárta, míní Tluchoř 

Další Míchálkovo odhalení: Schvaloval mě Drobilův kmotr 

Plzeňský "kmotr" z ODS Jurečko shání ptačí budky 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …