Zoufalý John u Jílkové: To máme ty korupčníky vraždit?

03.06.2011 4:40

Šéf Věcí veřejných a bývalý ministr vnitra Radek John se i nadále drží své protikorupční rétoriky, s níž se jeho strana dostala do sněmovny. V pořadu Máte slovo se v České televizi pokoušel hájit novelu zákona o veřejných zakázkách, která by podle něj měla alespoň "zapálit svíčku" v temnotě korupcí prolezlé republiky.

Zoufalý John u Jílkové: To máme ty korupčníky vraždit?

"Novela má už předem více popularity, než jakou si zaslouží," zpražila Johna hned na začátku pořadu opoziční Marie Benešová (ČSSD), někdejší nejvyšší státní zástupkyně. "Předkladatel se očividně nevyrovnal se všemi připomínkami."

Připomínek mělo být 950 celkem. John ovšem mávl rukou, k občanskému zákoníku byl prý počet připomínek v řádu tisíců, tak je 950 ještě pěkné číslo, které se dalo zvládnout. A všechny rozumné připomínky prý také byly zapracovány.

Váš návrh nikoho nezajímá, smiřte se

"Je to amaterismus," kritizoval protikorupční novelu podnikatel ve stavebnictví Miloš Cach, který Johna ještě ve funkci ministra oslovil s vlastním návrhem řešení. "Oni vůbec neposlouchají odborníky, ten nový zákon nic nezmění."

John Cacha ujistil, že změní. Navzdory tomu muž dál protestoval. Ztišit se ho podařilo až moderátorce Michaele Jílkové. "Pane Cachu, mám pro vás smutnou zprávu - je sice hezké, že jste aktivní, ale váš návrh se zkrátka neuplatní, smiřte se s tím," podotkla. John jen nenápadně dodal, že některé Cachovy návrhy přeci jen v novele jsou.

Novela by měla přinést mimo jiné také zavedení plně transparentního systému zadávání veřejných zakázek, který by měl být online. Veřejnost by tak měla mít možnost kontrolovat případné prodražování zakázek sama.

Zakázky jsou už při zadání předražené. S tím se nedá nic dělat

Podle advokátky Hany Marvanové není novela ani zdaleka komplexní. "Už dnes se - navzdory pravidlům - zakázky dohadují předem. Mnohdy navíc obce, kraje či jiné orgány už zadávají zakázky předražené, takže člověk nepřijde na žádné předražení v průběhu realizace, ale zakázka je i přesto předražená. Instituce navíc často soutěží o zakázky na věci, které vůbec nepotřebují."

Jenomže s tím novela pohnout neumí. "Ta novela upravuje pouze průběh veřejné zakázky, nemůže se zabývat zadavatelem. Je zodpovědností zadavatele, co a za kolik chce soutěžit," podotkl Jan Sixta z ministerstva pro místní rozvoj, které novelu formálně předkládá.

"Co máme ještě dělat?" tázal se John, podle kterého je novela dostatečná. Alespoň prozatím. "To máme ty lidi vraždit?" Podle Cacha by stačilo udělat zákon, který by na korupci působil už preventivně, nikoli až poté, co se děje. S tím John souhlasil, zpětně se toho už příliš nevyšetří. Jenomže prevence zatím v Česku také příliš nefunguje.

Obálky a pytle: Udělali jste si forenzní audit v ČSSD?

Novelu oficiálně předkládá ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV). "To je trochu legrační," reagovala Benešová. "Vzhledem k tomu, že v souvislosti s ním se také objevily podivnosti."

Ve Věcech veřejných není Jankovský ani zdaleka jediný. Vyšetřují se už údajné úplatky Víta Bárty spolustraníkům (zřejmě za loajalitu) i pytle s penězi Michala Babáka, silného sponzora strany.

Více o Babákově "čarování": Babák nanosil do banky přes 11 milionů. Bude stíhán


"Nechali jsme si udělat forenzní audit, podle výsledků se pak zachováme," vysvětlil John s tím, že jeho strana nikdy nic neukradla. "Pokud se někomu něco prokáže, půjde okamžitě ze strany. Udělala si ČSSD forenzní audit? Taky není zrovna bez stínů."

Svou snahu o transparentnější veřejné zakázky považuje exministr vnitra za záslužnou věc, a proto nechápe tak silnou vlnu kritiky. "Tohle se mělo nastavit už dávno, ale když se tak nestalo, musíme se pokusit alespoň teď. Nevím, proč tak protestujete, podle mě je lepší zapálit svíčku než nadávat na tmu." A on ji zapálit hodlá.

"Kdyby to nebylo tak strašné v tomhle státě, tak bych vůbec nebyl v politice, ležel bych doma na Moravě ve sklípku, pil víno a byl šťastný," rozhodil ruce. Ale strašné to je a on se to pokusí napravit. Alespoň pro začátek, tou pomyslnou svíčkou.


Sledujeme pořad Máte slovo:


ReproFoto: ČT

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …