Stovky lidí můžou dostat pokutu za bojkot sčítání lidu

03.06.2011 14:00

Český statistický úřad rozdá pokuty za nevyplnění formulářů sčítání lidu. Lidé se budou muset dostavit ke správnímu řízení na obecní úřady. Jedná se o stovky případů.

Stovky lidí můžou dostat pokutu za bojkot sčítání lidu

Správní řízení by měla začít o prázdninách. Pokuty hrozí především těm, kteří roztrhali formuláře přímo před sčítacím komisařem nebo byli vulgární.

Pokuty dostanou zejména ti, co komisaře uráželi

„Takové případy máme zdokumentovány a pro nás je to jednoznačná věc, protože dotyční tímto chováním dali zcela jasně najevo, že odmítají splnit svoji zákonnou povinnost," řekl serveru iDnes.cz místopředseda Českého statistického úřadu Stanislav Drápal.

Úřad chtěl zasáhnout také proti lidem, kteří veřejně vyzývali k bojkotu sčítání lidu. Nakonec se takový případ neobjevil. Výzvy, které se objevily na sociálních sítích na internetu, se považují za vyjádření názoru a ne za nabádání k trestnému činu.

Pokutu nakonec dostanou jen desítky lidí

Provinilcům hrozí pokuta až deset tisíc korun. Správní řízení ovšem může skončit pouze domluvou. Bude se přihlížet i k závažným důvodům, píše server iDnes.cz. 

Sčítací komisaři navrhli na pokutu stovky lidí. K obecním a městským úřadům se nakonec dostanou jen desítky. Mají se totiž vyřadit ti lidé, u nichž je porušení zákona nejednoznačné. Případy má posoudit právník. Český statistický úřad jich ovšem nemá tolik, aby je stačili posoudit všechny.

Správnímu řízení se vyhnou i lidé, kteří mají trvalé bydliště nahlášené na obecním úřadě.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…