Vondra k ultimátu VV: V úterý nenastane konec světa

05.06.2011 12:01

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) a stínový ministr obrany Jan Hamáček (ČSSD) byli hosty pořadu Partie. Mluvili a o kauze ProMoPro, ve které padlo na Vondru podezření, že dopustil předražení zakázky na nákup a instalaci audiovizuálních zařízení v Kongresovém centru Praha. Dalším tématem bylo zveřejnění tzv. Bílé knihy, dokumentu, ve kterém je naplánováno hospodaření armády v dalších letech.

Vondra k ultimátu VV: V úterý nenastane konec světa

Alexandr Vondra slíbil, že přijde na schůzi o ProMoPru. Pokud bude vyzván, je připraven podat vysvětlení. Ke kauze řekl prý vše, co chtěl říct. Uznal, že opozice má legitimní právo klást otázky ve sněmovně.

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ POŘADU
Vondra dorazil na Primu. Véčkaři možná vzteky vypínali obrazovky

ČR měla nejdražší předsednictví EU

„Proč pan ministr použil postup, který předražil zakázku o stovky milionů? ČR vychází jako země s nejdražším předsednictvím v EU. K něčemu došlo, a dokud se to nevyšetří, pak by dotyčný měl odstoupit," požaduje Hamáček.

„Když jsem odcházel ze své funkce v květnu 2009, bylo proplaceno 260 - 280 milionů korun. Byly nastaveny kontrolní mechanismy. Jako předsednická země jsme nemohli říct, že něco neuděláme. Věc se vyšetřuje a já k tomu těžko mohu dávat nějaké spekulace, jestli někdo něco," hájil se Vondra.

Hamáček to označil za naprosto zbytečnou debatu. V jiné zemi by prý politik odešel a vrátil by se až poté, co by se prokázalo, že se nic nestalo.

Vondra: V úterý nenastane konec světa

„Nyní je příležitost dořešit situaci vlády. A pokračovat v tom, k čemu se ve volbách strany zavázaly. V úterý ve 14 hodin nenastane konec světa. Myslím, že není čas na kladení ultimativních požadavků. Věci veřejné by měly být pokorné. Premiér Nečas jim učinil dobrou nabídku," řekl Vondra k požadavkům Věcí veřejných.

Hamáček poukázal na to, že se stále schází K9 nebo K12 a nikdo nechce prozrazovat závěry. Je to prý smutná tečka za vládnutím." Problém je předseda vlády. On řeší problémy vlády tím, že je podloží, ale nevyřeší," míní stínový ministr obrany.

Hamáček k Bílé knize: Do roku 2015 se nic nestane. Pak budou chybět miliardy

Vondra tvrdí, že Bílou knihu připravil i na základě připomínek opozice. Dokument pracuje s desetiletým výhledem. Splnil tím programové prohlášení a vykonal prý obrovský kus práce.

Hamáček dokument zkritizoval. „Do roku 2015 se nebude dít nic. Ale po roce 2015 se tak skrývá nášlapná mina v podobě nutné investice za 30 miliard (nákup stíhaček). Máte garanci, že vám ministerstvo financí dá potřebné miliardy? Pokud ne, stane se z Bílé knihy jen další slohové cvičení," řekl v pořadu Partie.

Bílá kniha prý ekonomicky nesedí.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …