Státní opera Praha se sloučí s Národním divadlem

06.06.2011 11:25

V rámci hledání úspor a efektivnějšího fungování našich dvou nejvýznamnějších kulturních stánků se sloučí Státní opera Praha a Národní divadlo. Umělci jsou proti.

Státní opera Praha se sloučí s Národním divadlem

Státní opera Praha (SOP) se k 1. lednu 2012 sloučí s Národním divadlem. Zaměstnancům opery, která tak ve své současné podobě končí, to dnes oznámil ředitel obou scén Ondřej Černý. Zaměstnanci to sdělili ČTK.

O osudu SOP se vedla dlouhá jednání, ministr kultury Jiří Besser (TOP09) bude o jejich závěrech dnes informovat na tiskové konferenci. Již dříve za hlavní důvod chystané reformy obou scén označil snahu o účelné vynakládání finančních prostředků. Proti sloučení protestovala Česká hudební rada i zástupci sólistů a orchestru ND i SOP.

Příběh Státní opery

Ministerstvo kultury (MK) si zadalo studii, která měla navrhnout řešení problému dvou operních domů v Praze, tedy operního souboru Národního divadla (ND) a SOP.

20. prosince 2010 - Po půl roce ve funkci rezignoval šéf SOP Oliver Dohnányi, ve svém prohlášení uvedl, že odstoupil po dlouhodobém nátlaku ministerstva. Vedením opery byl pověřen Radim Dolanský.

14. ledna 2011 - MK oznámilo, že chce letos společně s odborníky rozhodnout o budoucnosti předních pražských scén - opery, baletu a činohry. Podle náměstka ministra Radka Zdráhala vidí úřad v metropoli prostor pouze pro jeden operní a baletní soubor a budova SOP je k tomu jednoznačně předurčena.

20. ledna 2011 - Umělecká rada orchestru ND vyjádřila znepokojení nad vizemi MK o budoucnosti ND a SOP. 

31. ledna 2011 - Část členů činohry ND oznámila, že nesouhlasí s možným spojením ND s SOP a obávají se přetvoření Stavovského divadla ve výhradně mozartovskou scénu. 

1. února 2011 - Ministr kultury Jiří Besser (za TOP 09) na setkání se zástupci ND prohlásil, že činohra ze Stavovského divadla nezmizí. Besser ubezpečil, že scéna zůstane součástí ND a úkolem činohry bude tam i nadále pokračovat v tradici českého činoherního divadla. 

8. února 2011 - MK zveřejnilo složení týmu, který má za úkol projednat budoucnost SOP a ND. Skupinu tvoří pět lidí z ministerstva a čtyři experti - teatrolog Josef Herman, personální ředitelka firmy Reader's Digest Anne-Marie Nedoma, ředitel agentury Dilia Jiří Srstka a dirigent Leoš Svárovský.

15. února 2011 - Dočasný šéf SOP Dolanský předložil ministerstvu návrh, ve kterém prosazoval zachování samostatné existence S0P. Svou vizi předložil i ředitel ND Ondřej Černý. 

28. února 2011 - V bouřlivé atmosféře předali zaměstnanci SOP na MK v Praze otevřený dopis ministru Besserovi, ve kterém vyjadřují svůj nesouhlas s chystanou reformou operní scény. 

3. března 2011 - Besser odvolal pověřeného ředitele SOP Dolanského. Vedením opery byl dočasně pověřen ředitel ND Černý. Odvolání Dolanského posílilo spekulace o uvažovaném sloučení SOP a ND. Proti ministrovu rozhodnutí protestovali před večerním představením opery Rigoletto umělci a další zaměstnanci SOP.

4. března 2011 - Zaměstnanci baletu SOP ve svém stanovisku vyjádřili znepokojení nad osudem i stavem budoucí existence baletu S0P jako samostatného celku, obávali se, že MK chce sloučit operu s ND v jednu instituci.

8. března 2011 - Většina umělců SOP odmítla na první vzájemné schůzce vyslechnout představy Černého a ze setkání odešla. 

10. března 2011 - Zaměstnanci SOP se opět postavili za odvolaného Dolanského, když mu věnovali první letošní premiéru sezony 2010/2011 operu Lucie z Lammermooru.

15. března 2011 - Zaměstnanci SOP před představením protestovali proti reformě obou předních pražských scén plánovanou MK. Odbory požádaly veřejnost o podporu při jednání s MK o zachování činnosti souboru SOP v současné podobě. 

23. března 2011 - Ministr Besser uvedl, že nechce, aby si SOP a ND nezdravě konkurovaly. Za hlavní důvod chystané reformy označil snahu o účelné vynakládání finančních prostředků. Ministr to řekl na schůzi senátního výboru pro vzdělávání, jež se zabývala otevřeným dopisem České hudební rady (ČHR). Vyjádřila znepokojení nad vývojem událostí kolem pražského operního divadla. Besser připustil, že sloučení je jednou z navrhovaných variant. 

2. června 2011 - Šéfdirigent opery ND Tomáš Netopil ČTK řekl, že si osobně sloučení tří divadel - ND, k němu připojeného Stavovského divadla a SOP - nedokáže představit. 

6. června 2011 - SOP se k 1. lednu 2012 sloučí s ND. Zaměstnancům opery, která tak ve své současné podobě končí, to oznámil ředitel obou scén Černý. 

Související:

Besser: Dolanský neplnil úkoly. V řízení Státní opery Praha končí

Klasnová (VV): Potřebujeme dvě velké pražské scény?

Státní opera Besserovi: Nechte nás být. A zbavte se Zdráhala

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…