Dalík měl pocítit tvrdý úder justice. Někdo ho však varoval

06.06.2011 14:02

Uvadající mediální slávu Marka Dalíka, poradce expremiéra Mirka Topolánka, oživila zpráva, že si měl při domlouvání obchodu s pandury říci v roce 2007 o půlmiliardový úplatek. Týdeník Respekt v této souvislosti zmiňuje, že únik informace znemožnil překvapivý zásah proti Dalíkovi a policie se státním zastupitelstvím se teď navzájem obviňují, kdo to zavinil.

Dalík měl pocítit tvrdý úder justice. Někdo ho však varoval

Česká policie je přesvědčena, že za obchod s pandury padne ještě letos obvinění. Nemá prý totiž k dispozici jen výpověď Stephana Szücse, který byl hlavním vyjednávačem amerických majitelů rakouské společnosti Steyr. Ten do protokolu uvedl, že při jednání o nákupu armádních strojů si Marek Dalík, poradce tehdejšího premiéra Mirka Topolánka, řekl o půlmiliardový úplatek.

Szücs věděl o obchodě úplně všechno a když poprvé v listopadu 2007 vyslechl Dalíkovu žádost o úplatek, oznámil to podle neoficiálních informací z české policie svým americkým zaměstnavatelům. Podle týdeníku Respekt se pak uskutečnila ještě jedna schůzka, na níž si majitelé firmy Steyr Dalíkovu žádost nahráli. Přesto se tehdy vyšetřování korupce nerozběhlo.

Na jednáních neměl Dalík jako soukromá osoba co dělat

Svědectví Szücse, v němž vypovídal o úplatcích, si v Rakousku nedávno vyslechli za českou stranu tři lidé. Vedle vyšetřovatele z protikorupční policie to byli Ladislav Letko a Marcela Kratochvílová z pražského vrchního státního zastupitelství. „Jména Kratochvílové a Letka známe z minulosti z případů, v nichž zametli vyšetřování pod koberec: Kratochvílová například černé konto ODS, Letko případ tunelu na akcie Českého piva v IPB," upozorňuje Respekt.

Ladislava Letka si vybavuje i bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová. „Z jeho kauz nikdy takzvaně nezapršelo. Ale mohla to být jen náhoda. Těžko se dá totiž posoudit, proč tomu tak bylo. Mohlo jít o tak obtížné případy, při nichž se nedařilo vinu prokázat," říká pro ParlamentníListy.cz bývalá nejvyšší žalobkyně.

Přátelství zpečetilo 200 milionů za ruinu elektrárny Úžín

Na Szücsově svědecké výpovědi není šokující jen údajná požadovaná výše úplatku, ale především informace, že požadavek úplatku pronesla soukromá osoba, která na setkání neměla co dělat. Toto zjištění jen ještě více obnažilo tuzemský systém, v němž se významné státní obchody stávají kořistí různých lobbistů, šíbrů a defraudantů. „Omlouvám se, ale nechci se bavit o ničem," zareagoval Dalík pro ParlamentníListy.cz na telefonát.

Krátce po zveřejnění kauzy ji Dalík pro Právo označil za nesmysl. „Rozhodně jsem po nikom žádné peníze nepožadoval," prohlásil s tím, že se zúčastnil dvou neformálních schůzek s dodavateli pandurů, s nimiž se předem neznal, a to na jejich žádost. Chtěli podle něj vědět, jak je v Česku projekt pandurů a firmy General Dynamics a Steyr vnímán.

Dalík jen informoval, jak nákup vnímá česká veřejnost

Prý je informoval, že česká veřejnost vnímá projekt negativně, neboť se jí jeví jako předražený a podezřelý kvůli tomu, že byl schválen předchozí vládou Jiřího Paroubka v době, kdy už bylo po volbách, které skončily patem, napsaly tehdy Novinky.cz.

Dalíkova hvězda klíčového muže velkých obchodů začala stoupat před volbami 2006, kdy se schylovalo k vítězství Mirka Topolánka. Poradce budoucího premiéra tehdy uskutečnil velký kšeft, když za ruinu svítiplynové elektrárny a přilehlé pozemky v ústecké čtvrti Úžín vyinkasoval se svými společníky téměř 200 milionů korun. Kupcem byla mocná státní společnost ČEZ, která však investici od té doby nijak nevyužívá.

Nečas překvapen, jak daleko Topolánek Dalíka pouštěl

„Přesun financí tedy musel mít na zřeteli jiný než hospodářský cíl. Logiku dává vysvětlení, že se jím těsně před volbami uzavřela aliance Marka Dalíka a Martina Romana. První přišel k penězům, druhý získal vlivného přítele, který se mohl stát zárukou, že jej nová pravicová vláda neodvolá z dobře placené funkce šéfa ČEZ, kam jej předtím jmenovali sociální demokraté," píše Respekt.

Spolustraníci Topolánka z doby, kdy byl premiérem, se k Dalíkovi ani nyní nechtějí příliš vyjadřovat. „Tušil jsem, že se Dalík staral ve straně o byznys, ale žádné důkazy jsem neměl, takže i já jsem dnes překvapen, jak daleko Topolánek Dalíka pouštěl, pokud je tedy pravda to, co vypověděl ten rakouský manažer," uvedl současný premiér Petr Nečas.

Ani po dvou měsících na výslech Dalíka nedošlo

Přestože Stephan Szücs vypověděl o údajném úplatku už před dvěma měsíci, tak česká policie ani dozorující státní zastupitelství Dalíka dosud nevyslechly. Dokonce se policisté vůbec nezabývali tím, proč tehdejší náměstek ministryně obrany Martin Barták pozval soukromou osobu na jednání o nákupu pandurů za čtrnáct miliard a jestli to třeba neudělal na příkaz premiéra Topolánka.

Informace od neoficiálních zdrojů z protikorupční policie uvádějí, že zveřejnění Szücsovy informace sice zkomplikuje vyšetřování, ale že v případu možné korupce kolem nákupu pandurů ještě letos padnou obvinění. Szücsova výpověď prý není zdaleka jediná, která potvrzuje korupční jednání při nákupu těchto armádních strojů.

Sofistikované úniky jsou cílené. A obchoduje se s nimi

Úniky informací se dnes objevují ve zcela jiném rozsahu, než v letech 1999 až 2005, kdy byla nejvyšší státní zástupkyní Marie Benešová. „Nebyla takhle brutální doba, sem tam nějaký únik, ale spíš to bylo takové primitivní. Dnes jsou ty úniky cílené i se s nimi obchoduje. Řekla bych, že teď se s nimi roztrhl pytel a jsou už zcela běžné," hodnotí pro ParlamentníListy.cz stínová ministryně spravedlnosti za ČSSD.

K věci:

Rakušan vypovídá: Dalík chtěl půl miliardy za pandury 

Je v tom Topolánek. Miliony za pandury prý byly pro něj 

Špína na Topolánka podle ODS: Za to může Dalík, ten jeho sluha 

Janek Kroupa opět pálí na Dalíka. Podezření budou řešit poslanci

Foto: linkuj.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…