Autor brání občanský zákoník. Akcie na majitele nejsou problém

08.06.2011 15:56

Návrh předlohy občanského zákoníku je terčem kritiky opozice. Podle ní způsobí chaos, je nemoderní a klade příliš velký důraz na majetková práva. Autor kodexu, profesor Karel Eliáš, to v rozhovoru pro Deník.cz vidí přesně naopak.

Autor brání občanský zákoník. Akcie na majitele nejsou problém

Hlavní důraz klade nový občanský zákoník na samostatnost lidí, kterým soudci a stát mají do života zasahovat až jako poslední instance. „Jsem přesvědčen, že dvacet dva let po listopadu 89 jsme na to už dost zralí," říká v rozhovoru pro Deník.cz profesor Karel Eliáš, který je autorem kodexu. Podle něj lidé potřebují poradit, jen když se octnou v krizové situaci. Jinak si většinou vědí rady sami, nebo se obrátí na svou rodinu či známé.

Profesor Eliáš je přesvědčen, že dnes se advokátům hodně platí, protože v současné právní úpravě je velký zmatek. „Plno věcí se v ní neřeší, jsou v ní ponechána bílá místa. Když se zeptáte kohokoliv, předloží vám seznam rozhodnutí obecních soudů, která jdou v podobných kauzách proti sobě," upozorňuje Eliáš.

Soudce bude muset odlišný verdikt zdůvodnit

Nově bude soudce muset vždy vysvětlit, proč vynesl jiný verdikt než jeho kolega ve stejné věci. „To souvisí s ústavním právem na spravedlivý proces. Pokud byly typově podobné kauzy v minulosti rozhodnuty nějakým způsobem, člověk má právo očekávat, že jeho případ bude rozhodnut zhruba stejně," vysvětluje autor nového občanského zákoníku.

Za žádný problém nepovažuje zachování akcií na majitele. „Proč by měl být vlastník každé akcie veřejně známý, byť drží dejme tomu deset akcií ČEZ v nominále čtyřicet tisíc? Přitom může mít doma Renoirův obraz nebo deset zlatých cihel, což nikdo neřeší. Nelze také pominout, že u nás nejsou veřejně dostupné kupříkladu údaje o členech družstva. Ani u spolků nezjistíte, kdo je kontroluje," argumentuje Eliáš.

Není důvod, aby se vlastníci rodinných firmiček svlékali donaha

Expert dává přednost zachování anonymních akcií, ale jejich držitele by vyloučil z účasti v soutěžích o státní zakázky. „Byl bych pro to, aby se anonymní vlastníci nedostali ke zdrojům z veřejných peněz. Jinak není důvod, aby se vlastníci nějaké rodinné soukromé firmičky, která nikdy nečerpala evropské dotace, neúčastní se veřejných zakázek a od státu nic nechce, svlékali donaha," dodává Eliáš.

K věci:

Peake: Výsledkem musí být skutečný občanský zákoník, ne trhací kalendář 

Dienstbier kritizuje Pospíšilův občanský zákoník: Ztíží prý práci advokátům i soudcům 

Zaorálek (ČSSD): Celý svět anonymní akcie ruší, kromě nás

Foto: justice.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…