Gazdík se podřekl: Vláda nevydrží

10.06.2011 9:43

Vládnout s Věcmi veřejnými dává podobné vyhlídky na úspěch jako plout v polorozpadlé kocábce na rozbouřeném moři. Šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík už proto otevřeně říká, že koalice celé volební období nevydrží. I když VV by podle informací LN obětovaly post ministra za křesla v dozorčích radách některých podniků či pozice náměstků na ministerstvech. Kombinace materiální a morální korupce, glosuje to politolog Zdeněk Zbořil.

Gazdík se podřekl: Vláda nevydrží

Červnové ultimátum Věcí veřejných ztrácí váhu ve světle informací Lidových novin, že by se nejmenší vládní strana spokojila s tím, že nedostane místo plnohodnotného ministra, ale jako kompenzace by jim stačilo, že dostanou pro své lidi posty náměstků na ministerstvech a v dozorčích radách některých podniků. Požadavek na odchod Alexandra Vondry z čela resortu obrany prý ale nadále trvá.

„Dlouhodobě říkáme, že nemáme zastoupení svých lidí na ministerstvech. Není to z naší strany žádné ultimátum, ale stejně jako mají koaliční partneři kontrolu nad našimi ministerstvy, i my bychom rádi spolupracovali na jejich resortech v podobě našich náměstků,"uvedla pro LN místopředsedkyně VV Dagmar Navrátilová.

Byla by to další známka slabosti VV

„VV ztratily veškerou soudnost a přešly k politikaření, tedy politickým obchodům. Za nedodržování svého programu získají VV posty, kterými nasadí některým svým lidem politické obručí. Pro všechny ale stejně místa mít nebudou. Je to kombinace materiální a morální korupce," hodnotí pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil úvahy o možných ústupcích VV.

Podle politologa jde o důkaz, že Věci veřejné už nemají vlastní politiku a nastoupily cestu Strany zelených a Unie svobody. „Už je nezajímají voliči ani členové, kteří na nižších úrovních docela pracují. Navíc tento ústupek by byl pro koaliční partnery další známkou slabosti Věcí veřejných. Jedině odchod z vlády a hlasování podle svého programu by jim pošramocenou pověst mohlo alespoň trochu vylepšit," domnívá se Zbořil.

Kompetentní nejsou, zato ambiciózní

Zároveň nepochybuje, že by se vedení nejmenší koaliční strany podařilo požadovaná místa obsadit. „Mají dost lidí, kteří sice nejsou kompetentní, ale jsou ambiciózní. Stačí připomenout období krátce po podpisu koaliční smlouvy, kdy VV vzaly místo ministra dopravy, který se pak dvanáct hodin denně učil, jak doprava funguje," říká politolog pro ParlamentníListy.cz.

Neustálé veletoče názorů a požadavků Věcí veřejných už evidentně omrzely předsedu poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka. Při čtvrteční diskusi v pražském studentském klubu K4 se členy iniciativy Inventura demokracie to dal najevo jednoznačně. „Ne," zareagoval bez váhání na dotaz, zda si myslí, že koalice vydrží celé volební období.

Všeříkající: Gazdík nevěří, Stanjura ano, Andrýsová neví

To předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura je opačného názoru. Podle něj koalice vydrží. Ačkoli jsou v ní spory, netýkají se toho nejdůležitějšího, tedy programového prohlášení. „To nelze takhle říci," bránila se přímé odpovědi další účastnice diskuse Lenka Andrýsová z VV. „A takhle to chodí na koaličních jednáních," glosoval různorodou škálu názorů Gazdík.

K věci:

Véčka, co jste to provedla. Pomohla jste Nečasovi 

Véčka dnes vládu neopustí. Nečas ale dostal poslední ultimátum 

Soudný den vlády. Dnes ve 14:01 může skončit 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…