Bulvár se postavil proti stávce. Zveřejnil čísla odborových bossů

11.06.2011 7:54

V pondělí dojde k velké stávce v dopravě. Zastaví se městská i vlaková doprava. Odboráři tak vládě dají najevo, že nesouhlasí s reformami, které připravila. Bulvární deník Blesk se ve svém sobotním vydání pustil do kritiky největší stávky za posledních 14 let.

Bulvár se postavil proti stávce. Zveřejnil čísla odborových bossů

Na své titulní straně Blesk zveřejnil čísla na představitele odborářů Luboše Pomajbíka, Bohumíra Dufka a Jaroslava Zavadila. Deník zároveň vyzval čtenáře, ať odborářským předsedům zavolají a "řeknou jim své". 

Vláda v sobotu pozvala odboráře na jednání o stávce. Ani jedna strana ze svých požadavků ovšem nehodlá ustoupit. Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil vyhrožuje dalšími protestními akcemi, pokud vláda reformy nezmění.

Premiér Petr Nečas (ODS) prohlásil, že vláda nepodlehne nátlakovým akcím, které si berou občany jako rukojmí.

Stávka způsobí škody za miliardy

Deník Blesk poukazuje na to, že stávka způsobí škody za miliardy korun. V dopravě by to mohlo být až 1,5 miliardy. Prezident hospodářské komory Petr Kužel si myslí, že stávka dolehne také na podnikatele, kteří s velkým úsilím nastartovali české hospodářství po krizi.

Odboráři protestují proti prodlužování věku odchodu do důchodu. Lidé narození po roce 1977 by do penze šli až v 67 letech a to by se mohlo dále posouvat. Podle deníku Blesk ovšem nikdo nedal jiný recept na řešení stárnoucí populace.

Jak zaplatit platy doktorů, které si vynutily právě lékařské odbory?

Zdravotní péče by se měla rozdělit na standard a nadstandard. To kritizuje předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ale bez toho nebude mít peníze třeba na vyšší platy doktorů, které si vynutily zejména lékařské odbory, píše deník Blesk.

Dalším kritizovaným bodem je plán ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) zrušit stravenky. Odborům vadí také růst spodní hranice DPH až na 17,5 procent během dvou let, což zdraží potraviny, teplo, léky a další věci. Vláda plánuje spojení druhého důchodového pilíře se státním, odbory je chtějí oddělit. Nesouhlasí také s tím, aby část pojistného z průběžného pilíře byla vyvedena do soukromých fondů.

Blesk kritizuje stávku

Deník Blesk oslovil nejméně šest lidí ve věku od 25 do 70 let. Pěti z nich stávka odborářů vadí a nesouhlasí s ní. Pouze jeden člověk řekl, že respektuje snahu odborů.

Stávka může způsobit řadu potíží. Pokud dojde k zablokování dopravních uzlů, může se přerušit zásobování nebo fungování pošty. Pacienti budou mít problém dostat se do nemocnic a záchranky se mohou potýkat s kolapsem dopravy.

Blesk je nejčtenějším deníkem v České republice. Jeho průměrný denní prodávaný náklad se pohybuje kolem 350 tisíc výtisků. I když patří k bulvárním deníkům, odborníci mu přisuzují značný vliv na veřejné mínění.

SLEDUJEME téma stávka

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…