Profesor Keller a ministr Kalousek o zákazu stávky. Mějte jasno

12.06.2011 5:46

Odbory by měly respektovat soudem vydané předběžné opatření, které jim zakazuje pondělní stávku. Myslí si to sociolog a publicista Jan Keller. Pak by se ale podle něj měli ke stávce přidat i ti, kdo doposud váhali. Nicméně podle něj by se chytrá vláda takto ochrany soudu nedovolávala. Ministr financí Miroslav Kalousek věří, že odbory rozhodnutí soudu respektovat budou.

Profesor Keller a ministr Kalousek o zákazu stávky. Mějte jasno

Odboráři, kteří v sobotu dorazili na jednání s vládou, byli v chodbách Úřadu vlády zaskočení justiční stráží, která jim předala předběžné opatření, kterým jim soud zakazuje na pondělí vyhlášenou stávku.

Vývoj sledujeme ZDE

Jako důvod soud uvedl, že odbory stávku vyhlásily v pátek s tím, že má být zahájena následující pracovní den a nerespektovaly tak lhůtu tří pracovních dní před zahájením stávky, tak jak ji uvádí zákon o kolektivním vyjednávání. To je totiž jediná norma, kterou je zatím v ČR upravena stávka, Sami odboráři zatím neřekli rozhodně slovo, zda rozhodnutí respektovat budou. Zatím víme jen to, že stávka bude. Zda v pondělí či v jiném termínu, to se patrně dozvíme dnes.

V pondělí nestávkujte, ale pak...

Sociolog Jan Keller je přesvědčen, že odbory by v pondělí stávkovat neměly. „Já si myslím, že situace je jednoznačná. Odbory by neměly dělat stávku v pondělí, protože v právním státě by se nemělo odporovat soudům. Měly by udělat stávku ve středu a ve středu by se k ní měli přidat i ti, co ještě váhali. Já myslím, že tady není co řešit," řekl ParlamentnímListům.cz sociolog.

Nicméně podle něj se vláda zachovala postupem přes soud uboze. „Mně se to zdá od vlády takové dost ubohé a neprozřetelné. Jestliže tady je už zase po dvaceti letech my a oni, tak vláda tím, že zabrání tomu, aby ten konflikt nebyl v pondělí, ale ve středu nebo ve čtvrtek, nic nevyřeší," konstatoval Keller.

Chytrá vláda by takhle nepostupovala

Ten s pousmáním reagoval i na zprávu, že o zmíněné předběžné opatření požádal v pátek v tichosti ministr financí Miroslav Kalousek. „Myslím si, že chytrá vláda by tohle neudělala. A jestliže je to skutečně impuls ministra financí Miroslava Kalouska, tak není tak chytrý, za jakého se sám vydává," dodal Keller, podle kterého tak jen Kalousek přilil olej do ohně a pošťouchl k účasti stávce i ty, kteří třeba váhali.

Ministr financí věří, že odbory předběžné opatření respektovat budou a pondělní stávku odvolají. „Já nevím co odbory chtějí v pondělí udělat. Já doufám, že vlaky budou jezdit, tramvaje budou jezdit. Já chápu, že můžeme mít s odbory různé názory na daňovou i penzijní reformu, ale myslím si, že bychom neměli mít různé názory na to, jestli tady je, nebo není právní stát," konstatoval pro ParlamentníListy.cz Kalousek.

Já soud taky respektoval

„Když Ústavní soud rozhodl, že máme doplatit stavební spoření, tak mě se to také nelíbilo a vůbec se mi to nelíbilo. Ale ani na půl vteřiny mě nenapadlo, že bych řekl: No tak ten soud to nařídil, ale já to stejně nevyplatím. To prostě slušného člověka nenapadne," argumentuje ministr financí.

Podle něj, budou-li v pondělí odbory stávkovat, pak nesporně poruší zákon a rozhodnutí nezávislého soudu. „Věřím, že i oni mají děti a říkají jim takové ty věci, že do školy se chodit musí a krást se nemá, takže bych si neuměl představit, jak by jim chtěli vysvětlovat, že v tomto případě se oni tak chovat nebudou," uvedl ministr.

Čtěte také:Soud zakázal stávku. Kalousek: Stávkujte a budete trestáni

Bude? Nebude? Blokáda každopádně

„Každopádně pokud se rozhodnou v pondělí stávkovat, víc už jim v tom zabránit nelze, ale ponesou všechny následky a škody způsobené stávkou, která nebyla v souladu se zákonem. Nicméně já stále doufám, že k tomu nedojde," uzavřel Kalousek.

Rozhodnutí, zda stávka bude v pondělí se patrně dozvíme v průběhu neděle Jisté už nicméně je, že Asociace samostaných odborů své naplánované akce uskuteční. Předseda asociace Bohumír Dufek ParlamentnímListům.cz v sobotu ve večerních hodinách sdělil, že jím vedená organizace bude v pondělí trvat alespoň na blokádě silnic.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …