Je to celé divné. Politici o odchodu Janečka a volbě nového šéfa ČT

13.06.2011 5:27

Jak ParlamentníListy.cz informovaly jako první, ohlásil minulý týden rezignaci na svůj post generální ředitel České televize Jiří Janeček. A hned vyvstala řada otazníků. Je například souhrou náhod, že v červnu končí ochranná doložka Petru Dvořákovi, někdejšímu generálnímu řediteli TV Nova, po dobu jejíhož trvání nesměl nastoupit do jiného média? Jeho jméno je totiž od jara letošního roku skloňováno jako jméno horkého kandidáta na Janečkův post.

Je to celé divné. Politici o odchodu Janečka a volbě nového šéfa ČT

Jeden z poslanců pod podmínkou anonymity pro redakci uvedl, že má zaručenou zprávu, podle níž Janeček na tom pokud jde o zdraví, kvůli kterému údajně rezignoval, není vůbec tak špatně. „Pokud já vím, měl by se objevit na kandidátce jedné politické strany," dodal poslanec.

Souhry náhod...

Mediální odborník konkurenční komerční televize, který si nepřál v souvislosti s ČT zveřejnit své jméno, pro ParlamentníListy.cz v rozhovoru uvedl, že okolnosti náhlého odchodu a souhry dalších náhod nahrávají různým „spikleneckým" teoriím.

Napsali jsme:

Generální ředitel ČT Janeček oznámil rezignaci

Za koncem Janečka nemusí být jen zdraví. Hraje se o hodně

Udržet vyrovnaný rozpočet je kumšt, míní Janeček

Jednu z nich nastínil vlivný exministr, který si nepřál být jmenován. I podle něj jsou některé okolnosti Janečkova odchodu „opravdu udivující". „Dvořákovi končí ochranná doložka k 30. červnu. Janeček tedy zdá se rezignoval v pravý čas. PPF, odkud Dvořák vyšel, navíc dlouhodobě usiluje o silné médium pro své lobbistické zájmy," konstatoval politik.

K tomu podotkl, že z Novy se chystají odejít Dvořákovi lidé a ti by tak mohli v případě, že se Dvořák stane generálním ředitelem ČT, zamířit rovnou do veřejnoprávní televize.

Poslancům se už doneslo ledacos

Že výše uvedené informace slyšel též, potvrdil ParlamentnímListům.cz poslanec za Věci veřejné Petr Skokan. „Ano, já musím potvrdit, že si mi také donesly. Já si chci o nich s panem Janečkem promluvit," uvedl poslanec s tím, že například s informací, že Dvořák by chtěl být šéfem ČT, pracuje už asi půl roku.

Ředitel ČT Janeček v ohrožení. Nahradit ho může exšéf Novy

Zdrženlivější byl v tomto ohledu poslanec ČSSD Vítězslav Jandák. „K mému sluchu už se to také doneslo, že by pan bývalý šéf Novy Dvořák měl být generálním ředitelem ČT," řekl ParlamentnímListům.cz. „Víte, ale respektujme zákony. Byť v této zemi už se zdá, že to není na pořadu dne. Mě by ani ve snu nenapadlo takto o tom spekulovat," dodal Jandák.

On sám hodlá počkat, až Radě ČT doručí Janeček svůj abdikační dopis a ta následně vypíše výběrové řízení na nového šéfa ČT. „Mně už se zvedá žaludek čím dál víc, pokud by měla být pravda, že už by mělo být nějak rozhodnuto, já ctím pravidla," dodal Jandák.

Nekřivďme Dvořákovi, jsou tu i jiní

Tak jako jméno Petra Dvořáka se nicméně skloňují i další jména, byť nejsou médii tolik protěžována. Bezprostředně po Janečkově oznámení, že hodlá skončit na postu šéfa ČT, přinesly kolem televize tradičně dobře informované Hospodářské noviny informaci o možné kandidatuře výkonného ředitele ČT24 Romana Bradáče.

„Roman Bradáč je kandidátem, kterého by v čele televize viděla ráda skupina manažerů, jimž se v ČT říká 4R," píší HN a vysvětlují, že jde o „obchodního a marketingového ředitele Roberta Kvapila, ředitele programových okruhů ČT Radka Žádníka, výkonného ředitele ČT1 Radana Dolejše a samozřejmě i Romana Bradáče".

Podle deníku je dalším možným kandidátem Milan Fridrich, šéf rozvoje internetu a dalších nových médií v ČT. Za Fridrichem prý stojí stojí část poslanců ČSSD, což je strana, ke které měl v posledních letech blízko.

ČT je lákadlo pro lobby

„Česká televize je samozřejmě chutné sousto pro různé politické i podnikatelské lobby," řekl ParlamentnímListům.cz mediální odborník Petr Žantovský. „Minimálně jedno jméno už v médiích koluje půl roku, kdy Janeček zdaleka žádnou rezignaci nepodával. Tím nic nenaznačuji, jen se ptám," dodal Žantovský. Podle něj je opravdu s podivem, kolik se kolem Janečkova odchodu a možného nástupce na jeho post vyrojilo zaručených zpráv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …