Odboráři DPP se ohradili proti zákazu stávky. Prý ji ohlásili čtyři dny dopředu

13.06.2011 9:48

Odboráři Dopravního podniku Praha (DPP) protestují proti předběžnému opatření, kterým pražský městský soud v pátek zakázal železničním odborům stávku vyhlášenou na pondělí. Ve sdělení zaslaném ČTK upozornili, že jejich organizace ohlásila vedení DPP stávku už minulý týden v úterý, tedy čtyři pracovní dny před jejím konáním. Odboráři po usnesení soudu přesunuli stávku na čtvrtek a oproti původním záměrům ji prodloužili na celý den.

Odboráři DPP se ohradili proti zákazu stávky. Prý ji ohlásili čtyři dny dopředu

Odborový svaz dopravy oznámil stávku vedení DP Praha už 7. června, což bylo čtyři pracovní dny před konáním stávky. Podle nich o stávce vědělo jak vedení DPP, tak magistrát, protože už ve čtvrtek se sešli na jednání a podepsali dohodu o postupu a spolupráci při stávce.

"Veřejné oznámení stávky v pátek 10. června bylo jen aktem sdělení veřejnosti o přerušení práce v DPP a dalších firmách na 13. června. Zákonné je podání zaměstnavateli, nikoliv oznámení médiím," uvedli odboráři. Zákaz stávky označili za "hrubé pošlapání ústavního práva".

Soudce zakázal stávku jen železničářům. DPP se nezabýval

Soudce městského soudu v pátek zakázal vyhlásit stávku Odborovému sdružení železničářů, stávkou odborářů DPP se nezabýval.

Zástupci odborových svazů už o víkendu prohlásili, že vláda zneužila justici, a upozornili, že soudce Martin Valehrach, který rozhodl o zákazu dnešní stávky, rozhodl také o nezákonnosti stávky řidičů pražských tramvají v roce 2003. Předseda pražského městského soudu Jan Sváček se však proti nařčení odborářů ostře ohradil a odmítl, že by soudci rozhodovali na přání politiků.

Ve čtvrtek v době stávky nevyjedou žádné vlaky, osobní ani nákladní. Stát bude také MHD v Brně, v Praze a dalších městech bude hromadná doprava výrazně omezena. Zda bude jezdit v hlavním městě pro dopravu klíčové metro, zatím není jasné. Zástupci Koalice dopravních odborových svazů (KDOS) v neděli také potvrdili, že se chystají na blokádu silnic. Přesná místa nesdělili s tím, že policie chce blokádu řešit razantnějším způsobem než například před třemi lety.

SLEDUJEME téma stávka

Související:

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…