Táňa Fischerová podpořila stávku: Nečasova vláda odhodila masku

14.06.2011 6:29

Zásadně nesouhlasíme s omezováním demokracie, kterého se dopouští vláda ve vztahu k odborovým svazům. To bylo hlavní motto setkání příznivců protivládní iniciativy ProAlt, které proběhlo v pondělí na Palackého náměstí. Příliš velký zájem ale protestní akce nevyvolala, na českém Hyde Parku strávila pozdní odpoledne asi osmdesátka lidí různých věkových skupin.

Táňa Fischerová podpořila stávku: Nečasova vláda odhodila masku

ProAlt pondělní akci svolal původně pod heslem "O stávce po stávce". Měla totiž začínat hned po skončení pondělní stávky odborů v dopravě. Po sobotním jednání odborářů s vládou ale bylo díky iniciativě ministra financí Miroslava Kalouska vše jinak, proslovy účastníků se tak točily především okolo údajného pošlapávání práv na stávku a přípravy vládního zákona, který by napříště měl podmínky pro stávkování jasně vymezit. ProAlt pojal setkání nikoliv jako klasickou demonstraci, ale spíše veřejnou debatu, kde se mikrofonu mohl ujmout každý z příchozích.

OBRAZEM Demonstrace ProAlt

"Poslední slova o tom, že vláda přijde s novým zákonem o omezení stávky jsou definitivním odhozením masky demokratů, pod kterou už zasvítá tvář bývalých funkcionářů. Těch, kteří vždy dbali jen o vlastní postavení a o moc, a je jedno, jaký prapor zrovna drží. Proto podporuji stávku," uvedla herečka a signatářka ProAltu Táňa Fischerová.

Psali jsme:
Počet lidí, co přijedou v čtvrtek do Prahy, budou odbory regulovat

Šabatová: V této zemi se už útočí i na politická práva

Byla vedle politologa a člena anarchistického hnutí Ondřeje Slačálka či předsedkyně Českého helsinského výboru Anny Šabatové jednou z veřejně známých osobností, které se během setkání ujaly slova. To patřilo především řečníkům z řad veřejnosti.

Šabatová účastníkům oznámila, že před několika hodinami dokončila zprávu o stavu lidských práv pro Česský helsinský výbor. "Uvědomila jsem si, kolik věcí je tu kvalitativně nových za poslední rok. Negativně nových, bohužel. Primárně jsou to sociální práva, ale to, co dnes zaznívá, ony výzvy k tvrdým zákrokům proti stávkujícím, to už jsou práva politická. Je třeba se bránit, a to velmi důrazně," vyzvala demonstrující signatářka Charty 77 a dlouholetá spolupracovnice zesnulého ombudsmana Otakara Motejla.

Psali jsme:
 Odboráři se chovají jak teroristé, zlobí se právník Benda. Pravice kýve
Klaus rozpálil odboráře Duška. Čtěte necenzurovaná slova

Blokáda silnic versus zablokování země vládou

Názory demonstrantů pak zněly podstatně ostřeji. "Angažmá lidí jako Ladislav Bátora nebo Roman Joch není v případě Nečasovy vlády náhodné, oni patří k nim, potýkáme se zde s nedemokratickou pravicí" nebo "jednání prezidenta Klause už hraničí s vlastizradou a vláda, která s ním spolupracuje, je vládou kolaborantů," i takové výroky padaly na účet vládní koalice a prezidenta Klause.

"Nemyslím si, že bylo šťastné zabránit stávce, stejně proběhne. I tak rychlý zásah soudu vzbuzuje podivení, protože všichni víme, že soudy jinak pracují velmi, velmi pomalu," poznamenala k sobotní aktivitě ministra Kalouska Táňa Fischerová. "Osobně také nejsem příznivcem blokád, ale uvědomme si, že vláda zablokovala celou zemi. Zablokovat něco na pět minut, to člověk přežije, ale zablokovat tuto zem na další léta je fatální a zásadní," uvedla pro ParlamentníListy.cz Fischerová.

Pondělní akce ProAltu není posledním vystoupením této iniciativy pod Palackého pomníkem. Další proběhne už ve čtvrtek od devíti hodin na podporu stávkujících dopraváků, jak účastníkům oznámil signatář výzvy Jan Májíček.

Čtěte také:
Blokáda papalášů. Tak odbory nazvaly čtvrteční velkou stávku
Nečas: To není blokáda papalášů, ale blokáda odborářských papalášů


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…