Návrh na omezení hazardu prošel do třetího čtení

15.06.2011 12:39

Druhým čtením prošel návrh na novou úpravu regulace hazardu. Zatím ale není jasné, v jaké výsledné podobě omezení hazardu schválí. Závěrečné čtení by se ale mělo uskutečnit příští úterý. Václav Klaus již jednou novelu loterijního zákona vetoval, a to v loni v červnu, kdy sněmovna již o jeho vetu nemohla rozhodnout.

Návrh na omezení hazardu prošel do třetího čtení

Poslanci dnes rozhodli, že základem pro výsledné hlasování bude návrh skupiny členů rozpočtového výboru za ODS a TOP 09 místo dosavadní vládní novely loterijního zákona, kterou doporučil ke schválení rozpočtový výbor.
    

Návrh, který představil poslanec TOP 09 Jan Farský, sjednocuje odvody na 20 procent výtěžku, přičemž u vybraných her z nich poputuje nejméně jedna čtvrtina obcím. Půjde například o bingo, kurzové sázky, kasina a videoloterijní terminály. Karetní turnaje se budou moci odehrávat pouze v kasinech, ale výše vkladů budou mít spodní limit, aby se netýkaly klasických "mariášníků", jak řekl.
    

Kromě toho tento návrh znemožňuje účast na loterijním trhu anonymním firmám a zahraničním firmám. Obce se stanou účastníky povolovacího řízení při povolování hazardu na jejich území. Také smlouvu, kterou se bude odvádět výtěžek na veřejně prospěšné účely, bude muset schvalovat ten, kdo loterie povolil, a tato smlouva bude muset být zveřejněna nejméně pět let na internetu.
    

Norma také počítá s různými variantami platnosti dosavadních licencí. Buď by mohly platit na původně vydanou dobu, případně by se tato lhůta zkrátila na tři až pět let.

Bém: Jsme v počtu kasin druzí za Las Vegas

Kolem zákona se ale strhla poměrně bohatá debata. Sociální demokraté například řekli, že se zákonem budou souhlasit jen po podmínkou, že se do vládní úpravy podaří začlenit požadavky ČSSD. Podle Jeronýma Tejce (ČSSD) by měly mít obce možnost více regulovat videoloterijní terminály a zvýšené odvody z výtěžku z hazardu (asi pětina) by se pak měly dávat ve prospěch sportu. Speciální účet k tomu by dle něj mohlo kontrolovat a spravovat ministerstvo školství.

"Věci veřejné tímto podmiňují dodatek koaliční smlouvy a v podstatě setrvání v koalici," prohlásil poslanec VV a dlouholetý bojovník proti hazardu Josef Novotný.

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) požadoval, aby zákon zrušil desetiletou platnost povolení pro nové loterie. Podle poslaneckých úprav vládní novely by nově měl být zkrácena na tři roky díky tomu, že bude na jeden rok novelou zkráceno příslušné přechodné období.

Poslanec a někdejší primátor Prahy Pavel Bém (ODS) kromě jiného v diskusi za sněmovním pultikem vypočetl, že Praha má 146 kasin.

„A je tak s tímto počtem druhé za Las Vegas," řekl.  „My víme, že se hazardu v Česku daří a že nás přitahuje neskutečnou gravitací. Ale poslechněte si zajímavá čísla. V roce 2008 zde bylo 60 kasin, v roce 2009 64, loni 106 a letos 146, což je nárůst téměř o 40 procent," uvedl.

Poslanci původně dostali na stůl celkem tři návrhy na omezení hazardu: kromě vládní předlohy jim své návrhy předložila zmiňovaná ČSSD a Hlavní město Praha. Tyto dvě zbývající předlohy však sněmovní rozpočtový výbor doporučil zamítnout.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…