Seberte Kalouskovi jeho tajnou policii, žádají poslanci ODS a VV

16.06.2011 8:12

Podle MF Dnes premiér Petr Nečas v návrhu dodatku koaliční smlouvy, který rozeslal koaličním partnerům navrhuje, aby Finančně analytický útvar (FAÚ) nespadal pod ministerstvo financí. ParlamentníListy.cz zjistily, že se tento návrh poslancům ODS a VV zamlouvá. Zástupci T0P 09 jsou ale logicky silně proti.

Seberte Kalouskovi jeho tajnou policii, žádají poslanci ODS a VV

Z dodatku vyplývá, že FAÚ má mít nezávislé postavení jako složka stojící mimo jednotlivé resorty. „Hlava této instituce bude jmenována vládou a parlamentním kontrolním orgánem," cituje deník dodatek.

ODS se bojí, že Kalousek bude posílat FAÚ na ni

Podle informací ParlamentníchListů.cz se občanští demokraté a véčkaři obávají toho, že ministr financí využívá útvar jako nástroj politického boje. Mezi členy VV a ODS se dokonce hovoří o FAÚ jako o „Kalouskově tajné policii". Zvláště existuje obava, že před krajskými volbami budou vyplouvat různá obvinění na politiky obou stran, ale především ODS.

Mezi premiérem a Radkem Johnem v existuje ve snaze omezit moc vlivného Miroslava Kalouska shodný názor, avšak je zde také obava, zda se tuto věc podaří prosadit, protože ministr financí je podle informací redakce velmi silně proti a na jednání koalice to dal již najevo.

„Je to návrh, o kterém se bude jednat. V konečném výsledku ten návrh určitě dozná změn," vyjádřil se Kalousek pro ParlamentníListy.cz. „A tečka," nechtěl ministr financí prozradit, zda se podvolí, nebo se tomuto záměru premiéra bude bránit zuby nehty. Kalousek si práci FAÚ dlouhodobě pochvaloval a navíc tvrdil, že útvar je už nyní ze zákona nezávislý.

více: Kalousek ví o záměru sebrat mu FAÚ. Tečka

Ministerstva by měly mít náměstky ze všech partají

„Současné uspořádání je standardní a nevidím žádný relevantní důvod ke změně," zastal se stranického kolegy ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Podle informací ParlamentníchListů.cz dále existuje mezi ODS a VV shoda, že by Věci veřejné měly dostat další náměstky na ministerstvech. Jednotícím obecným principem by mělo být, že všechny koaliční strany by měly mít svého náměstka na všech ministerstvech. Změny ve vedení svého rezortu si ale prý nepřeje ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Problém prý také bude v rozdělení náměstků na ministerstvu vnitra, které má zůstat apolitické.

Téma: vládní krize   

Poslanec ODS Michal Doktor kritizoval před časem úniky informací ve vyšetřování poslance VV Michala Babáka. S návrhem dodatku koaliční smlouvy souhlasí. Má již poměrně konkrétní představu, jak by se kontrola a zabránění zneužití FAÚ mohla zajistit.

Psali jsme:
Obavy o Kalouska: Ve čtvrtek může být napaden
FAÚ prověřuje obchody exsenátora Nováka
Stávka za dveřmi a mezi poslanci se mluví o pádu Nečase

Stálá parlamentní komise pro kontrolu FAÚ

„Musí dojít k jasnému popisu a vymezení jasné struktury a mechanismů, kterými bude činnost takového útvaru regulovaná. Musí existovat jasná pravidla, jak bude FAÚ informace získávat, jaké informace používat prostředky, jak s informacemi bude zacházet a jak se bude zabývat různými kauzami. Není možné, aby FAÚ dělal tiskové konference a aby unikaly informace do tisku. Takové informace musí směřovat výhradně do rukou policie," řekl ParlamentnímListům.cz Doktor.

Podle něho je také nutné vytvořit dohledový orgán, který by činnost úřadu kontroloval. „Není možné nechat bez parlamentní kontroly útvar, který může prověřovat a zjišťovat citlivé informace o každém občanovi této republiky," míní Doktor. Podle něho by měla vzniknout stálá parlamentní komise například po vzoru komisí pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby, či pro kontrolu použití odposlechů.

Politický nástroj?

Podobný názor má i místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. „Z průběhu posledních měsíců je zcela zřejmé, FAÚ není možné nadále ponechat jako účelový politický nástroj jednoho konkrétního ministra bez dostatečné kontroly. O jejích mechanismech jsem připraven diskutovat, ale změna stavu je nutná," řekl serveru ParlamentníListy.cz Benda.

Místopředseda TOP 09 Pavol Lukša ale kontruje. Upozorňuje, že útvar byl ministerstvem financí zřízen v roce 1996 a nikomu nevadil.

„Přestože byl útvar určen k boji proti špinavých peněz a s tím spojenou korupcí, tak jsme jen o boji s korupcí mluvili a nikomu z politiků nevadilo, že nástroj máme a není třeba planých řečí, je třeba jej jen nechat pracovat. Ministr financí neudělal nic jiného, že tento útvar začal plnit účel, ke kterému byl zřízen. Nyní funguje, má výsledky a jak bývá v naší zemi dobrým zvykem, co funguje, a dle mého názoru dobře, je potřeba pod jakoukoli pseudozáminkou opět paralyzovat. Proto si myslím byl-li tento útvar zřízen při ministerstvu financí, měl by tam logicky zůstat," uvedl pro ParlamentníListy.cz Lukša.

Kalouskova zpravodajská služba

„Je celkem evidentní, že FAÚ dnes především plní politická zadání současného ministra financí, který tento útvar používá jako svou soukromou policii. Už sám fakt, že útvar, který má speciální privilegia ve vztahu k obecně chráněným údajům je napojen vysokokapacitním sdělovacím potrubím na veřejná média a tímto potrubím proudí vyselektované informace zřetelně podle aktuální politické potřeby současného ministra, je mimořádně alarmující a důvodem k razantnímu zásahu pana premiéra. Bláboly typu, že je to pokus tento útvar paralyzovat, jsou obvyklé větné prefabrikáty, které se používají, když se ministrům bere oblíbená hračka, a není je třeba brát vážně," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec ODS Aleš Rádl.

Podle poslance Pavla Béma jde o vysoce odbornou záležitost a citlivou hru. „Je poněkud nestandardní, aby si jakékoli ministerstvo vydržovalo svou ´soukromou´a zpravodajskou a policejní výkonnou službu, samozřejmě s výjimkou ministerstva vnitra. Svůj postoj budu řídit podle doporučujícího stanoviska předsedy vlády a předsedy poslaneckého klubu," dodal Bém.

Komu vadí FAÚ?

Místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bauer uvedl, že je o návrhu informován a že je mu sympatický. „Ostatně nic nového po sluncem. Podobný model známe u jiných bezpečnostních útvarů," doplnil Bauer.

„S tímto návrhem zásadně nesouhlasím. Vnímám ho jako snahu tento útvar paralyzovat. Je zřejmé, že činnost tohoto útvaru, který pracuje dle jasných zákonem daných pravidel, mnoha skupinám vadí," říká poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová.

„Po úniku informací, který definitivně zmařil došetření kauzy Promopro, po úniku informací z dalších kauz, by si FAÚ zasloužil co nejvíce nezávislé postavení a parlamentní kontrolní orgán bez ohledu na to, zda to bude v dodatku koaliční smlouvy, či nikoli. FAÚ by rozhodně neměl suplovat orgány činné v trestním řízení, protože konají-li dva orgány totéž, nikdy to není totéž," říká poslanec ODS Jaroslav Plachý.

SLEDUJEME téma kauza Vondra

Véčka pro odstřižení FAÚ od ministerstva financí

Poslankyně ODS Zdeňka Horníková se domnívá, že na ministerstvu financí je nyní soustředěno neuvěřitelné množství významných kompetencí. „Nabízené řešení je možné, ale v tuto chvíli uspěchané," dodala poslankyně. David Vodrážka zase říká, že podobné „detaily" nepatří do koaliční smlouvy. Naopak František Sivera míní, že by vyčlenění by bylo správné a pomohlo by nezávislosti útvaru. Dodatek ke koaliční smlouvě se zamlouvá i Janu Čechlovskému.

Ve věcech veřejných je zdá se taky shoda. Ministr školství Josef Dobeš je přesvědčen o tom, že nezávislost úřadu na ministerstvech je správná cesta, stejný pohled má poslanec Martin Vacek . „Organizace podobného kalibru by skutečně neměla podléhat jednomu ministrovi, ale měla by být maximálně nezávislá," řekl ParlmentnímListům.cz poslanec Viktor Paggio.

Poslanec VV Petr Skokan míní, že FAÚ odvádí doboru práci, ale aby se zamezilo pochybnostem o jeho nezávislosti či případných politických zadáních, bylo by podle něho lépe, aby byl úřad oddělen mimo ministerstva. "Co kdyby by byl nakonec vyšetřován někdo přímo z ministerstva financí? Jistě by pak setrvání FAÚ pod tímto rezortem nepřispívalo obrazu objektivity a nezávislosti," dodal Skokan.

„Podle mého soukromého názoru nemůže být FAÚ podřízen žádnému ministerstvu," přitakává jeho kolega Jiří Štětina. Lenka Andrýsová se nechtěla k věci vyjadřovat, dokud nebudou dokončena koaliční jednání. Jana Drastichová i David Kádner z VV princip nezávislosti podporují. „Jsem pro to, aby se FAÚ dostal mimo strukturu ministerstev, ale konkrétní postavení je věcí dohody," říká její kolega Jiří Rusnok.

TOPka: FAÚ pracuje dobře

Poslanci strany TOP 09, které ministerstvo financí náleží, ale hájí současný stav. „Tomuto požadavku nerozumím, když FAÚ je jeden z orgánů státní správy, který dělá svou práci při odhalování podezření z praní špinavých peněz. Nepodporuji proto žádnou změnu, která by FAÚ oslabila. Záruky proti politické nezneužitelnosti by jistě dány být měly, ovšem FAÚ nemůže nikoho obvinit, to je na policii a státním zástupci. Tudíž není pravdivé, že by FAÚ nebyl pod kontrolou. A zda útvar pracuje dobře, odvisí i od závěru, jež učiní právě policie a státní zástupce v konkrétních případech," řekl serveru ParlamentníListy.cz poslanec TOP 09 Stanislav Polčák.

Proti je i místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát a poslanec Daniel Korte. „Nevidím k tomu sebemenší důvod. FAÚ byl založen v roce 1996 a teprve nyní začíná fungovat, jak by měl. Zdá se, že to někomu vadí," uvedl poslanec.

K věci:
Sebrat FAÚ ministerstvu financí? Polovičaté a jen mocenské řešení
Babák má být popraven dřív než souzen, upozorňuje poslanec ODS
Kalousek odmítá, že špiní Vondru. Jen říká pravdu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…