Stávka rozzuřila mladé komunisty. Hrozí čistkami a ozbrojeným odporem

18.06.2011 19:50

Na facebookových stránkách politických stran diskutují jejich návštěvníci o tom, jak dopadla stávka. Zda je horší vláda, nebo odbory. I na stránce Za mě nestávkujete se nadále živě diskutuje. O znárodňování, likvidaci elit a kapitalistického systému. Několik mladých komunistů ovládlo tamní debatu.

Stávka rozzuřila mladé komunisty. Hrozí čistkami a ozbrojeným odporem

Stávka dopravních odborů se stala tématem nejen pro české politiky, ale probudila zájem i u facebookářů. Zapříčinila vznik facebookové události Za mě nestávkujete, které i po skončení stávky přibývají členové a stále zůstává diskusní platformou. Na druhé straně názorového spektra došlo ke vzniku řady facebookových událostí a skupin, které naopak stávku podporují.

Své si ke stávce řekli i účastníci diskusí na facebookových stránkách jednotlivých politických stran. A prakticky na všech se odehrávají dost podobné diskuse. A to totiž - kdo je horší: vláda, nebo odboráři?

Na stránkách ODS a TOP 09 lehce převládá názor, že odboráři. Ale i vláda si tam může přečíst své. Většina diskutujících se však především zabývá tím, jak co nejvíce očernit a zesměšnit své názorové soky.


Komsomolci zablokovali skupinu o čtyřiceti tisících účastníků

To si zřejmě jako svůj hlavní úkol vzali i účastnící diskuse u události Za mě nestávkujete. Tam se po ukončení stávky dopravních odborů nastěhovali mladí komunisté, kteří živě diskutují s odpůrci odborů.

Vzhledem k tomu, že KSČM své facebookové stránky nemá, je pochopitelné, že její příznivci, kteří jsou na Facebooku, se musí účastnit diskusí na jiných stránkách. A o čemže se tedy na stránkách Za mě nestávkujete diskutuje?

Čistky a ozbrojený odpor proti kapitalismu

„Stávka nic neřeší bez radikálního odporu proti systému a vládě, stávka je jen jedním z prostředků nátlaku na vládnoucí vrstvu, hlavní je sjednocení lidu a jeho boj proti podstatě problému a tou podstatou je vykořisťovatelský kapitalismus, který si jen hraje na demokracii ale ve skutečnosti zde máme diktaturu kapitalistů nad pracujícími, tedy menšiny nad většinou, která parazituje na pracujícím lidu. Naším cílem musí být svržení kapitalismu a likvidace volného trhu a to jakýmikoliv prostředky, jedině tak budeme skutečně svobodní," píše autor nejdiskutovanějšího diskusního příspěvku Jiří Hráček.

V podobném duchu se nesou i další jeho příspěvky, vyzývající ke znárodnění, k čistkám v řadách elit a ozbrojenému odporu proti kapitalismu. Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat.

Nejprve si diskutující Hráčka pokoušeli dobírat humorem, když však zjistili, že je vůči něčemu takovému imunní, povolily jim nervy: „Byla to odporná doba temna a ty jsi na stejný úrovni jako pan Vandas, který vychvaluje fašismus", „Styď se, jsi opravdu nechutná bytost, nemůžu ani napsat lidská", „Končím diskuzi s tebou, být v hospodě, máš už rozbitej ksicht".

Vzhledem k tomu, že v diskusi doprovázejí Jiřího Hráčka i další kolegové, kteří mají ve svých profilech mezi oblíbenými stránkami třeba ty o Stalinovi a Leninovi, podařilo se jim postupně diskusi vyostřit natolik, že se do ní již prakticky nikdo nezapojuje.

Několik mladých komunistů tak dokázalo znechutit a zatrhnout diskusi desetitisícům lidí a ti tak zřejmě mohou být nakonec rádi, že čtvrteční stávku nepojaly odbory v podobném duchu.

Předseda KSČM Vojtěch Filip se od aktivit radikálního křídla mladých komunistů zcela distancoval. "Nechci to komentovat," reagoval s tím, že zmiňované projevy na internetu neviděl a odmítá se s nimi vůbec seznamovat. 


Čtěte také:


Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Matěj Pálka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…