Sejde se tripartita k projednání reformy daní a zdravotnictví

20.06.2011 7:06

Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů se v pondělí sejdou k dalšímu kolu vyjednávání o podobě reforem chystaných kabinetem premiéra Petra Nečase (ODS). Na programu jsou rozhovory o daňové a zdravotní reformě. Odbory budou i nadále požadovat jejich přepracování. Předseda vlády však za chystanými reformními zákony stojí. Prý je připraven jednat o změnách jejich parametrů.

Sejde se tripartita k projednání reformy daní a zdravotnictví

O tom, že budou nadále požadovat změny reforem, rozhodlo v pátek mimořádné zasedání rady Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Daňová reforma podle odborů způsobí napětí ve státním rozpočtu a prohloubí jeho deficit. V případě penzijní reformy budou odboráři požadovat zavedení zaměstnavatelských penzijních fondů alespoň u lidí s nejtěžšími profesemi.

Odbory budou požadovat změny reforem

Odbory podle Dagmary Žitníkové z Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče na jednání tripartity nepodpoří návrh zdravotnické reformy a budou požadovat její stažení a přepracování. S prací na reformě by se podle ní mělo začít opět od začátku.

Proti změnám reforem se staví členové vlády. "Nikdo nemůže spravedlivě požadovat: Stáhněte si své reformy a přepište si je podle sociální demokracie, v takovém případě jsme tady nemuseli mít volby," řekl minulý týden ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Druhá největší odborová centrála, Asociace samostatných odborů (ASO), bude na dnešním jednání tripartity žádat Kalouskovo odvolání kvůli jeho chování během čtvrtečního pochodu odborářů Prahou. Podle šéfa ASO Bohumíra Dufka by jednání tripartity mělo být veřejné a měla by ho přenášet televize.

Na programu má být i novela zákoníku práce a strategie konkurenceschopnosti.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…