Michálek dostal odměnu 150 tisíc. Před tím, než zveřejnil kauzu Drobil

20.06.2011 8:45

V korupční kauze, kterou v novinách zveřejnil Libor Michálek na konci minulého roku, se objevily nové informace. Odvolaný ředitel Státního fondu životního prostředí obdržel 150 tisíc korun těsně před tím, než tajně nahrál tehdejšího ministra životního prostředí Pavla Drobila.

Michálek dostal odměnu 150 tisíc. Před tím, než zveřejnil kauzu Drobil

Odměna ve výši 150 tisíc korun je podle Drobila standardní odměna, kterou každý půlrok dostávají všichni manažeři v resortu. Jeho slova potvrdil také náměstek Vrbík. Ředitelé mají na odměny nárok podle jisté směrnice. 

Michálek ovšem tvrdí, že mohlo jít o nepřímý úplatek, protože dostal peníze i přesto, že byl Drobil s jeho prací dlouhodobě nespokojen.

Drobil: Byl jsem přesvědčen, abych Michálkovi odměnu vyplatil

Drobil prý odmítal Michálkovi vyplatit odměnu, ale na přímluvu náměstka Tomáše Vrbíka svolil. Navrhovanou částku 400 tisíc ale snížil na zmíněných 150 tisíc.

SLEDUJEME kauzu Drobil

„Já jsem v první chvíli u Michálka napsal nulu, protože jsem byl v té době s jeho prací velmi nespokojen. Pan Vrbík mě ovšem přesvědčil, že ne dat Michálkovi žádnou odměnu by znamenalo otevřené vyhlášení války se Státním fondem životního prostředí a že by bylo dobré dát mu alespoň nějakou částku," řekl Drobil Lidovým novinám.

Bývalý ministr dodal, že tohle by mohl být ten důvod, proč jej Michálek tajně nahrál a vše pak zveřejnil v médiích.

Zkrácení odměny je pro mě nová, úsměvná informace, řekl Michálek

Michálek to popřel. „Já jsem v té dob zrovna odevzdal mnohostránkový klíčový materiál k projektu Zelené banky. Myslel jsem si, že je to odměna právě za něj. Že by to mohlo mít korupční potenciál, mi došlo, až když jsem se dozvěděl, že pan Drobil všude říká, jak je se mnou nespokojený," reagoval v LN Michálek.

Prý ani nevěděl, že by mu Drobil odměnu nejdřív odmítl a pak zkrátil. „To je pro mě nová, úsměvná informace," prohlásil Michálek.

Státní zástupce zastavil vyšetřování korupce na fondu životního prostředí. Žalobce prohlásil, že se tehdejší ministr životního prostředí ničeho nedopustil.

V kauze měl exministr Drobil nabádat podřízeného Michálka, aby zničil důkazy o údajné korupci. Za to mu nabízel místo náměstka. Michálek si ale vše nahrál a pak to poskytl médiím.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…