Advokát Láska v HydeParku: Rampula je skutečná žába na prameni

20.06.2011 21:27

Bývalý elitní policista, dnes advokát Transparency International, Václav Láska, v pondělním HydeParku ostře kritizoval současný stav české justice - hlavně v případech, které sahají do nejvyšších pater politiky. "Nechtěl bych figurovat v žádném případu, který spadá do kompetence Vlastimila Rampuly, šéfa Vrchního státního zastupitelství. On je skutečná žába na prameni," řekl například Láska.

Advokát Láska v HydeParku: Rampula je skutečná žába na prameni

Václav Láska v HydeParku pod palbou dotazů připustil, že nevěří v to, že současná vláda, stejně jako ty minulé, chtěly skutečně bojovat proti korupci. "Nejsou nikde vidět žádné konkrétní kroky," vysvětlil. Na dotaz moderátora Daniela Takáče, zda je přesvědčený o tom, že se všechny dosavadní vlády k problematice staví stejně, doplnil lakonicky pouze: "Nedělal bych mezi nimi rozdíl."

Čtěte také:

Jako příklad uvedl to, že velké kauzy jako byl nákup pandurů či gripenů se nikdy dostatečně tvrdě neřešily. Je to podle něj prý tím, že státní zástupci jsou neomezenými pány vyšetřování. "Obávám se však, že jsou pak často využíváni k tomu, by závažné kauzy nikdy vyšetřeny nebyly - třeba s ohledem na politické konsekvence. Profesní kariéra státních zástupců je totiž stále provázána s politickou mocí - a to by se mělo změnit. V současné době jsou totiž už při dosazení do funkcí jmenováni lidé, o kterých se ví, že budou ochotní vyjít vstříc požadavkům," uvedl Václav Láska.

SLEDUJEME téma: Nelegální sledování telefonů

Bývalý policista pak připomněl, že názornou ukázkou je současný vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula. "Jeho jednání nasvědčuje tomu, že je minimálně neschopný. Ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi bylo přitom předloženo několik přímých, konkrétních bodů s nedostatky a důvody toho, proč by měl být ze své funkce odvolaný - a stále není vůle tomu vyhovět," uvedl Láska.

Ve své kritice pokračoval dále i poté, co mu jeden z diváků položil dotaz, zda se domnívá, že by kvůli současným kauzám měla odstoupit současná vláda. "To asi ne, těch případů je totiž tolik, že by se nám pokládala vláda několikrát do měsíce a vlastně bychom byli stále bez vlády," reagoval Václav Láska.

 Čtěte také:

Připustil, že mu sem tam někdo za jeho činnost, kterou vykonává pro Transparency International zdarma už devět let, vyhrožuje, na kobereček byl kvůli své nesmlouvavé kritice předvolán i advokátní komorou. "Za svými slovy si však stojím," uvedl, když padl dotaz, jestli se neobává toho, že za radikální slova může být volán i k trestní zodpovědnosti.

Když však přišla řeč na to, zda by někdy netoužil se stát policejním prezidentem, jeho reakce byla v duchu celého pondělního vystoupení. "Za současného stavu politiky by pro mě bylo urážkou, kdyby mně někdo takovouto nabídku dal," uzavřel Václav Láska.

Ve svém vystoupení přesvědčil 95 procent diváků HydeParku. Ti všichni ho ohodnotili zvednutým palcem.

 Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…