Novela o zákazu reklamy na ČT prošla druhým čtením

22.06.2011 9:23

Poslaneckou sněmovnou prošla druhým čtením novela zákona, která České televizi zakáže vysílání reklamy na kanálech ČT 1 a ČT 24. Peníze do fondů budou posílat soukromí vysílatelé.

Novela o zákazu reklamy na ČT prošla druhým čtením

Poslanci v úterý hlasovali pro to, aby reklama ve veřejnoprávní televizi zůstala pouze na kanálech ČT 2 a ČT4 v rozsahu 0,5 procenta denního vysílacího času. Odmítli návrh Senátu, aby reklama v ČT zůstala ještě dva roky.

Rozvoj kultury a kinematografie zasponzorují soukromé televize

Doposud Česká televize používala převážnou část příjmů z reklamy na dotování Státního fondu pro rozvoj kultury a kinematografie. Teď tam budou přispívat soukromé televizní stanice Nova, Prima a TV Barrandov. Do fondu budou ukládat dvě procenta z ročních výnosů z reklamy.

Novela se nelíbí mediálním a reklamním agenturám. Podle nich omezí pluralitu reklamního trhu.

„Pro někoho je to dobře, pro někoho hůř. Příjmy z reklamy v České televizi se stejně používaly na fond kultury. Bude to tak mít dopad zejména na příjmy z teleshopingu, což mi z pohledu diváka scházet nebude. Nadšeně se nebude asi tvářit reklamní trh a menší nebo nově příchozí televize," řekl LN šéf Rady ČT Jiří Baumruk.

ČT získávala 500 milionů ročně

Reklama ve vysílání České televize ročně vydělá kolem 500 milionů korun. Část peněz se používala na digitalizaci vysílání a filmového archivu. Reklama, která zůstane na kanálu ČT 4 Sport bude financovat sportovní přenosy.

Původně měla reklama skončit 11. listopadu 2011, což bylo datum završení televizní digitalizace. Ve stejný den dojde i k liberalizaci trhu, takže s vysíláním může začít kdokoliv, kdo se domluví s operátorem sítě.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…