Petičníci Jiřího Pehe a Jiřiny Šiklové: Rampula musí jít

22.06.2011 21:51

Situace okolo vyšetřování kauzy Drobil žene vodu na mlýn občanskému sdružení Veřejnost proti korupci. Jeho vedení si otevřeným dopisem stěžuje u premiéra Nečase na vrchního státního zástupce Vlastimila Rampulu a veřejně kritizuje postup státního zastupitelství v kauze Drobil.

Petičníci Jiřího Pehe a Jiřiny Šiklové: Rampula musí jít

Iniciativa VPK vznikla na konci května na protest proti neplnění předvolebních slibů politických stran a množícím se korupčním skandálům. Během měsíce se z dvou set podpisů zakládajících členů počet přehoupl přes pět a půl tisíce. Mezi signatáři jsou i významné osobnosti jako politolog Jiří Pehe, režisérka Olga Sommerová, socioložka Jiřina Šiklová nebo herec Tomáš Hanák.

Zastavení vyšetřování kauzy Drobil na popud státního zastupitelství iniciovalo představitele sdružení VPK k neobvyklému prohlášení, ze kterého by se na první pohled mohlo zdát, že autor textu hází flintu do žita.

,,Vzkaz všem, kteří kradou veřejné zdroje, zneužívají svěřené pravomoci a jinak ohýbají spravedlnost: Buďte v klidu, vláda stojí za vámi, žalobci vás vysekají, policie nic nevyšetří. Pokračujte v činnosti, korupce v Česku se stala beztrestnou.
Kdyby to nebyla dobře známá kauza, která se táhne od Vánoc a která definitivně poukázala na skandální drzost a chladnokrevnost korupčního jednání vysokých státních činitelů, vše by se četlo jako napínavý scénář dalšího dílu kriminálního příběhu. Poslední vývoj v „kauze Drobil" ovšem jednoznačně ukázal, že v této zemi nebyla, není a v nejbližší době patrně nebude žádná korupce vyšetřována,
" stojí v textu prohlášení

Psali jsme: Po komunismu je na čase svrhnout korupční režim. Podepsal i Pehe

Žádné demonstrace

Přestože představitelům VPK dochází pomalu a jistě trpělivost, radikálnější akce zatím nepřipravují.,, Nechceme někde vyhazovat figuríny z oken či pořádat podobné mediální show. Neplánujeme ani pochody, ani demonstrace, aby nás nikdo nemohl ovlivnit z mediálního nátlaku. Pracujeme systematicky, jdeme jednotlivě po jedincích," vysvětluje členka sdružení Jiřina Šiklová. Socioložka stejně jako ostatní kritizuje ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila z laxnosti a liknavosti v odvolání VSZ Rampuly. ,,On je brzdou ve vyšetřování, musí pryč," míní Šiklová.

Známí i neznámí

Moderátor Jan Kraus, teolog Tomáš Halík, bezpečnostní expert Oldřich Kužílek, ale kupříkladu i neúspěšná kandidátka na primátorku za VV Markéta Reedová se ocitli na seznamu podepsaných.

,,Jednoznačně tento dopis podporuji. Chápu, že pro ministra Pospíšila to může být nepříjemná věc, neboť se kauza dotýká místopředsedy ODS Pavla Drobila, ale pokud tato vláda myslí boj s korupcí vážně, tak případ bude znovuotevřen a Rampula odvolán," uvedla pro ParlamentníListy.cz Reedová a pokračuje v argumentaci ,,Myslím, že budu mluvit za celé sdružení, my nechceme, aby z toho byl hon na čarodějnice, ale chceme řádné prošetření až do konce a aby se každému měřilo stejným metrem," uzavřela Reedová.  

,,Podepisuji v plném rozsahu. Té hluchoty a cynismu této vlády už bylo dost. V podstatě všechny pilíře, na kterých je tato iniciativa postavena naleznete v programu Strany zelených," konstatuje její předseda Ondřej Liška

Čtěte také: Advokát Láska v HydeParku: Rampula je skutečná žába na prameni

Týden na trní

Poslední nadějí celého případu je nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který má pravomoc otevřít jakýkoli uzavřený případ. Zeman se má během týdne sejít s policejním prezidentem Petrem Lessym, ten navíc už v pátek avizoval zájem na znovuotevření vyšetřovaní a podpořil tak závěr ředitele Útvaru na odhalování korupce a finanční kriminality Tomáš Martince, který se neztotožnil s důvody dozorující státní zástupkyně na zastavení vyšetřování

Související: Policie jde proti zástupkyni. Nesouhlasí, že by Drobil neuplácel Michálka

První výstraha už proběhla

Už při ustavující tiskové konferenci dal spoluzakladatel VPK, dramaturg Jan Štern, vládě nůž na krk. ,,Společnost dává nyní politické reprezentaci jednu z posledních šancí vypořádat se civilizovaným způsobem s korupčním systémem. Tak jako tady byl komunistický režim v roce 1989 a svrhli jsme ho, tak teď je tady korupční režim v mnohém podobný a my ho zase svrhneme. Věřte nám, že jo. Demokratickým způsobem, ale budou pryč, nezůstanou tu," prohlásil Štern.




Ustavující výbor VPK

Jan Štern dramaturg

Hana Marvanová advokátka

Táňa Fischerová herečka

Ivan Gabal sociolog

Olga Sommerová režisérka

Adriana Krnáčová podnikatelka

Martin Vidlák

Pavel Štern státní úředník

Břetislav Rychlík režisér

Petr Drulák politolog

Monika MacDonagh-Pajerová vysokoškolská učitelka

Jiřina Šiklová socioložka

Související: Sobotka (ČSSD): Podporujeme vznik manifestu "Veřejnost proti korupci"

                    SPOZ: Proč s námi iniciativa Veřejnost proti korupci nekomunikuje?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…