Rozruch v ČSSD: Hejtman předává nemocnici miliardáři

23.06.2011 6:25

Firma Agel, která patří třineckému miliardáři Tomáši Chrenkovi, získá do pronájmu nemocnici v Novém Jičíně. V České televizi to ve středu řekl sám hejtman Moravsko-slezského kraje Jaroslav Palas. Pronájem podle něj byl jediným řešením pro nemocnici, která je v padesátimilionové ztrátě. Sám Palas staví penzión za dvacet milionů a nikdy nevysvětlil, z čeho výstavbu financuje.

Rozruch v ČSSD: Hejtman předává nemocnici miliardáři

ČSSD se rámcově staví proti privatizaci krajských zdravotnických zařízení, moravsko-slezský hejtman má však poněkud odlišný pohled na situaci a tak novojičínskou nemocnici pronajal firmě Agel, patřící Tomáši Chrenkovi. Palas tak nedbá stranické politiky a podle některých názorů vlastně nemocnici Chrenkovi daroval.

Hašek kolegu drží

Palase se poměrně zastal místopředseda ČSSD a jihomoravský hejtman Michal Hašek. „Pokud vím není ještě dohodnuta ani schválena nájemní smlouva. Je tu zatím jen záměr Moravskoslezského kraje jednat se společností Agel, která již od dřívějšího vedení kraje získala většinu důležitých častí novojičínské nemocnice a zbývající část se trvale propadá do ztráty. Z tohoto pohledu jde o řešení reliktu z minulosti," sdělil pro ParlamentníListy.cz předseda asociace hejtmanů a místopředseda ČSSD Michal Hašek.

„Obecně platí, že ČSSD nechce a nebude privatizovat krajské zdravotnictví, naopak bude bránit a garantovat jeho dostupnost, kvalitu a efektivitu, jako jednu z klíčových veřejných služeb," dodal Hašek.

Mělo se hledat jiné řešení

Poněkud jiný názor má poslanec Jeroným Tejc. „Neznám podrobně místní situaci a nerad udílím knížecí rady, přesto však myslím, že se mělo hledat řešení, které by zachovalo činnost nemocnice pod vlivem kraje," prohlásil Tejc, který patří do stranického křídla předsedy Sobotky. Většina hejtmanů včetně Palase oproti tomu stojí za 1. místopředsedou Michalem Haškem.

Palas má ohledně zdravotnictví vlastní neortodoxní představy, které naprosto odporují programu ODS. Původně chtěl sloučit osm krajských nemocnic do jedné a v podstatě je předat, respektive nechat privatizovat formou RGM Medical, která spadá pod finanční skupinu Penta. Tento záměr však Palasovi nevyšel, v krajském zastupitelstvu jej nepodpořili ani sociální demokraté. Straničtí kolegové dokonce Palasovi vyhrožovali, že budou hlasovat pro jeho odvolání z funkce.

Záhadné financování stavby

Hejtman Palas proslul stavbou penzionu v Ludvíkově na Bruntálsku. Honosná stavba za více než dvacet milionů je půvabná, má však jeden problém. Palas nikdy nedokázal doložit, kde vzal na svůj „penzionek" peníze. „Za posledních dvacet let jsem měl slušný příjem. Moje žena je stomatoložka, která provozuje dvě zubní ordinace a zaměstnává včetně sebe tři stomatology, takže vydělává víc než já. Tudíž my jsme si na to vydělali," vysvětloval vloni Palas, který má jako hejtman necelých 100 tisíc měsíčně hrubého.

Čtěte více:

Palas prohrál, Moravskoslezský kraj nemocnice nesloučí

Palas: Politická krize je i v Ostravě. ODS tam brojí proti svému nápadu

Palas to ani mezi vlastními nemá snadné. Kritiků přibývá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…