ČSSD se poučila. Plánuje průhledné kampaně

25.06.2011 9:22

Sociální demokraté se v minulosti často potýkali s problémy týkajícími se netransparentního financování svých volebních kampaní. Podobnou situaci už prý nehodlají opakovat.

ČSSD se poučila. Plánuje průhledné kampaně

Socialisté se tak poučili ze svých chyb. Budoucí volební kampaně už chtějí provádět střídmě a transparentně.

Speciální účet

Plánují totiž zřídit účet, který ukáže, jak budou platit nadcházející kampaň krajských a senátních voleb. Ty se budou konat na podzim příštího roku.

"Chci, aby veškeré výdaje šly přes transparentní účet, na kterém bude v každém okamžiku zřejmé kolik a za co vydaly finanční prostředky nejen jednotlivé kraje ale i všech sedmadvacet kandidátů do Senátu," potvrdil serveru Aktuálně.cz záměr sociálních demokratů jejich předseda Bohuslav Sobotka.

Nápad podle ekonomického místopředsedy ČSSD Martina Starce  už schválilo nejužší vedení. Starec doplnil, že voliči si takto budou moci zkontrolovat i příchozí platby.

Záleží na bance

"V současnosti řešíme s bankou, jak to provést technicky," přiblížil serveru Starec. Do jaké míry a zda vůbec budou informace online například na internetu, není ale v současnosti zřejmé ani jisté.

Podle Sobotky sociální demokraté chtějí pracovat s transparentním účtem bez ohledu na to, zda projde příslušný zákon, který má politické kampaně omezit. Na jeho celkovém návrhu nyní pracují, předložit jej chtějí na podzim.

Limit jako pojistka

Kromě transparentního účtu povinného pro všechny strany chtějí sociální demokraté určit limit pro částku, kterou budou strany moci v kampani využít. Jako limit určili 80 milionů korun.

Socialisté dále chtějí například omezení maximální výše daru od fyzické osoby v jednom roce na 2 miliony korun, od právnické osoby maximálně 4 milionu korun.

Čtěte:

Sobotka chce vzkřísit limity peněz na předvolební kampaně

Expert na reklamu: Méně billboardů v kampani? To Sobotkovi nevyjde

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…