Na sociální karty se budou vyplácet možná i důchody

28.06.2011 10:42

Sociální karta by měla umožnit větší adresnost a zjednodušit vyplácení dávek, příspěvků na péči nebo podpor pro nezaměstnané. Díky ní by se také v budoucnu mohly vyplácet důchody. Plánuje ji zavést ministerstvo práce a sociálních věcí ve spolupráci s bankéři. Píše o tom deník Právo.

Na sociální karty se budou vyplácet možná i důchody

Podle prvního náměstka ministra práce Vladimíra Šišky se uvažuje o tom, že se výplaty na sociální kartu rozšíří o všechny sociální dávky včetně důchodů. Systém má nadále spravovat Česká správa sociálního zabezpečení, ale veškeré peněžní převody bude mít na starost jedna komerční banka. Na ní je vypsáno výběrové řízení.

Kartu budou muset využívat lidé pobírající dávky v hmotné nouzi

Karta sociálních systémů umožní platit v obchodech nebo hradit sociální služby. Povinně by ji měli používat příjemci dávek pomoci v hmotné nouzi. To se týká příspěvku na živobytí, doplatku na bydlení a mimořádné okamžité pomoci.

Počet domácností, které pobírají některou z těchto účelových dávek, se minulý rok zvýšil na 79 tisíc. Podle Šišky dokáže stát díky kartě efektivněji kontrolovat, zda tito lidé nezneužívají dávky k nákupu cigaret nebo alkoholu. V takovém případě mohou úřady vyplácení dávek zastavit. Karta navíc vůbec neumožní placení v restauracích, pokud člověk dostává příspěvek na bydlení.

Dávky určené k volnému užití se kontrolovat nebudou. Příjemci si je budou moci vybrat z bankomatu prostřednictvím karty. V příštím roce by se podle předpokladů ministerstva práce a sociálních věcí mělo vydat kolem 800 tisíc karet.

Soukromá banka investuje do systému. Ministerstvo tak ušetří

Podle Šišky je vyplácení ve spolupráci se soukromou bankou nejlepší variantou. Budování nové infrastruktury by prý bylo zbytečné. Banka, která ve vypsaném tendru zvítězí, bude muset investovat do rozvoje systému, vydávání sociálních karet a vybavování obchodníků novými terminály. Za to získá jedno procento z každé transakce a mnoho nových klientů.

MPSV by tak mělo ušetřit až jednu miliardu korun ročně. Zároveň přijde o práci kolem 150 úředníků.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …