Kočí: Trapné. VV trojčí, aby nebylo vidět na Bártův průšvih

28.06.2011 16:47

Věci veřejné a jejich chování už dlouho nikdo nechápe. Jejich neustále se měnící požadavky, stále další a další ultimáta, připomínky ke státnímu rozpočtu opět formulované jako nůž na krk jsou záhadou. V podstatě nikdo z hráčů na politické scéně nevěří, že by Věci veřejné vládu opustily, spíše se začíná spekulovat o tom, že svými ultimáty chtějí odvrátit pozornost od skandálů svého neoficiálního šéfa, Víta Bárty. Potvrzuje to i bývalá šéfka poslaneckého klubu VV Kristýna Kočí.

Kočí: Trapné. VV trojčí, aby nebylo vidět na Bártův průšvih

Není tajemstvím, že podle mnoha pozorovatelů je Vít Bárta a ne předseda Radek John  skutečným šéfem strany. Bývalý ministr dopravy měl uplácet poslance své strany. Mnozí považují jeho vstup do politiky za podnikatelský záměr.

V říjnu 2008 předložil manažerům své někdejší bezpečnostní agentury ABL plán dalšího hospodářského růstu firmy zahrnující ovládnutí veřejného prostoru pomocí strany Věci veřejné a ovlivňování konkurenčních firem a zákazníků. Dokument obsahoval podle Bártových kritiků kromě jiného také návrh konkrétních metod ovlivňování, například infiltraci a sledování konkurence. Bártovi nepomohly ani kauzy se sledováním regionálních politiků jeho detektivy.

Psali jsme:
O vydání Bárty a Škárky poslanci rozhodnou až v září
Bárta skončí v rukách policie. Jsem nevinen, říká a děkuje za podporu
Komentátor Pečinka uklidňuje: Vláda vydrží. Bourá ji už jen Bárta

Problémy řešit nechtějí, jde o šéfa

Poslankyně Kristýna Kočí, bývalá předsedkyně poslaneckého klubu, která ohlásila, že ji Bárta chtěl uplatit půl milionem korun, aby byla loajální, má jasno. Podle jejího názoru strana opravdu přichází s neuvěřitelnými požadavky, aby zachránila šéfa.

„Svými až trapnými ultimáty, kterými obtěžují občany se pouze snaží snížit závažnost žádostí policie o vydání Víta Bárty," řekla pro ParlamentníListy.cz Kočí.

„Stejně jako ostatní lidé nerozumím neustále se měnícím požadavkům a ultimátům Věcí veřejných, které by spíše po všech těch skandálech měly řešit spíše situaci ve straně a být vzorným koaličním partnerem. Evidentně své problémy řešit nechtějí, jde jim o záchranu šéfa Bárty," míní mladá poslankyně, která ještě před vypuknutím aféry s údajným uplácením pravidelně chodila na koaliční jednání ve formátu K9. Tehdy ji sám Bárta označoval za velmi tvrdou vyjednavačku

Dále k vládní roztržce:
Kníže poslal včera Bártu do háje. Čtěte o vládě v rozkladu
Benda z ODS připustil předčasné volby
Kníže: Jednání považujeme za ukončené. Nečas: Nikdo je nedrží

Rozpočet není věc K9

Věci veřejné teď chtějí z rozpočtu čtyři miliardy pro učitele a 11 miliard do fondu dopravní infrastruktury.

„Strategii Věcí veřejných nechápu a nechci spekulovat, zda chtějí odvracet pozornost od Bárty. Nicméně na rozpočtu se pracuje od května a je to jen a jen věc vlády a rozhodně ne K-9. Věci veřejné si asi chtějí něco přihrát na své vlastní resorty," řekl pro ParlamentníListy.cz Jiří Dolejš (KSČM).

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach nepochybuje o tom, že Věci veřejné koaliční partnery vydírají. „Tak to v koalicích chodí. Pamatuji dobu, kdy se Kalousek, tehdy jako předseda lidovců, v koalici s námi choval velmi podobně," prohlásil pro ParlamentníListy.cz senátor a místopředseda ČSSD Škromach a nevyloučil, že by za vydíráním mohla stát snaha zachránit Bártu.

V dohodu s Věcmi veřejnými už příliš nevěří ani šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. Na dotaz čtenáře ParlamentníchListů.cz o možné dohodě odpověděl Gazdík: „To, zda budeme schopni se domluvit s Věcmi veřejnými, nedokážu odhadnout. Poslední jednání zástupců koalice spíš naznačuje, že dohoda není možná. VV hrají vzhledem ke svým rapidně klesajícím preferencím o přežití a podle toho se chovají: nevyzpytatelně, neracionálně. Naší povinností je o dohodu usilovat, ale ne za každou cenu. Pokud by rozumná dohoda nebyla možná, jsou méně špatným řešením předčasné volby."

K tématu:
Bárta při výslechu vypovídal nevěrohodně. Přijde o imunitu?
Politiku je třeba vrátit z K-něco do vlády a parlamentu
Bárta píše: Když lidem neřekneme pravdu, pověsí nás na kandelábry

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…