Ivan Přikryl: Trpký pocit z litoměřického gymnázia

29.06.2011 11:49

Atmosféra v naší společnosti není dobrá. Lidé otráveně sledují půtky politiků, na každém kroku někdo flagrantně porušuje právní řád i morálku.

Ivan Přikryl: Trpký pocit z litoměřického gymnázia

Za nehospodárnost či korupci se netrestá, poslanci (někteří) mluví jak kanálníci. Hádá se vláda, uplácejí se poslanci, nesmyslně se škrtá, nebo smysl škrtů vláda nevysvětlí, naopak beztrestně se utrácí miliony (litoměřický senátor například), policisté, co mají pomáhat a chránit, kšeftují s důvěrnými údaji, odposlechy ústavních činitelů, lidé se už nahrávají navzájem snad i na veřejných záchodcích, po vzoru politické scény... Aby toho nebylo dost, tak vznikají kauzy přímo neuvěřitelné v oblasti, která je velice citlivá - ve školství.

Litoměřické gymnázium, alespoň podle výsledků maturit, patří k nejlepším v Ústeckém kraji. Když jsem včera v podvečer dorazil do pro mne známých míst, kde jsem do roku 1990 prožil většinu svého dospělého života, čekal mě můj bývalý kolega z mého posledního pracovního působiště se skupinkou asi 30 lidí a několika studentů. Byli očividně zoufalí a začali mi vyprávět podivný, neuveřitelný příběh.

Když před nějakým časem nastoupila na místo ředitelky zdejšího gymnázia nová ředitelka (byla vybrána ve výběrovém řízení, které příliš důvěry nebudilo), byli profesoři připraveni pracovat jako doposud - s důvěrou a respektem.

Postupem času však začalo docházet k disharmonii. Podle názoru některých profesorů se paní ředitelka dopouštěla čím dál častěji odborných i manažérských pochybení. Nechce se věřit, ale je-li jen část tvrzení občanů pravdivá, zůstává rozum stát. Například čerpat z nadačního fondu při škole se může jen se souhlasem rodičů. To bylo prý ignorováno. Za rok a půl by ukončen pracovní poměr s dvanácti profesory. Nyní stejné čeká až deset dalších. Důvod? Jakýsi personální audit který byl za 160 000 Kč objednán v ještě podivnějším "výběrovém řízení" a jako obvykle jej dělala firma, která vznikla nedávno před tím. Nejdřív ji z výběru vyřadili, pak vrátili a vybrali. Popisovat chování auditorky by bylo "zábavné" ale především, co má zjistit personální audit na střední škole? To je jako kurz pro neplavce na Sahaře. Nesmysl, vyhozené peníze. Nebo sofistikovaná past jak posvětit vyhazov předem vybraných...

Též správa majetku školy budila rozpaky, byli též odejiti všichni odborníci na IT technologie i správce počítačové sítě. Profesorský sbor byl v rozpacích. Jde o poměrně velký kolektiv, více než 40 osob. A když už nevěděli jak dál, napadlo je založit odbory. Zákoník práce dává odborům právo komunikace s vedením, tak snad se to zlepší. Omyl, odborový předáci se dostali na "černou listinu" a mají být také, již pozítří, propuštěni. Prý pro nadbytečnost.

No, to je pitomost, řekl jsem si. Nadbytečnost nezjistíš personálním auditem. Musí ji předcházet organizační změna a ti, kterým byl úvazek zrušen, mohou dostat výpověď. Vše pod dozorem úřadu práce. Ale jde uvažovat o nadbytečnosti, když úvazky všech profesorů jsou vyšší, aby zvládli veškerou výuku?

Rodiče studentů mají obavy, nejraději by své žáky přeřadili jinam. Ale kam? 1200 občanů podepisuje petici. Aktivizují se též studenti, ale jejich výboru ředitelka prý nenaslouchá. Celá věc se řešila na úrovni města Litoměřic a představitelé města podporují občany. Ale střední škola, to je zařízení kraje... Existují i zjištění inspekce, která toto potvrdila v zápisech. Koho to zajímá?

Co udělají krajští zastupitelé? Občané jim moc nevěří, obrací se a každého z nich. Hledají pomoc u politiků, a protože v kraji dominují sociální demokraté, tak i na vedení ČSSD, poslance. Ne bez odezvy, ale bude to něco platné? Na jednání pojede až 300 rodičů a zástupci petičníků chtějí požádat o slovo. Studenti snad budou stávkovat na podporu svých profesorů...

Nemám zatím žádný důvod pochybovat, že krajští politici budou jednat uvážlivě a všechna tvrzení před rozhodnutím prověří. Snad, doufám společně s těmi rodiči...

To, co mi po třech hodinách jednání znělo cestou domů v uších jsou dotazy studentů. "Ptáme se vás jako právníka, jak je možné, že vedení školy nedodržuje zákon, tedy to, co nás mají účit, jak mohou kázat o morálce..." To mladí lidé zažívají atmosféru, kdy s nádechem politiky se má někdo nepohodlný propustit z práce. Učitel, kterého mají rádi, kterého respektují, má být vyhozen někým, kdo právo nectí. A to je jizva, kterou bude jen téžké zhojit. V porovnání s touto škodou bych poslal k čertu ředitelku školy, která neumí vytvořit tým, schopný být dětem vzorem a inspirací. Takový, který je nejen připravuje na život, ale i dává vzor.

No, to se tedy, bez ohledu na výsledek dnešního jednání v Litoměřicích, nepovedlo.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…