Vulgární Krásku hájí Hřebejk i ČT. V Radě prý sedí hlupáci a pokrytci

01.07.2011 12:44

Komediální drama Jana Hřebejka Kráska v nesnázích z roku 2006 bylo divácky velmi úspěšné. Bodovalo i na mezinárodních festivalech a získalo i řadu ocenění. Puritánské Čechy ale příliš neoslovilo. Soudě tak alespoň z námitek, které vůči němu má Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Tvůrci filmu je ale považují za nesmyslné.

Vulgární Krásku hájí Hřebejk i ČT. V Radě prý sedí hlupáci a pokrytci

Film Jana Hřebejka Kráska v nesnázích přilákal před pěti lety do českých kinosálů více než tři sta tisíc diváků. Odnesl si ale také tři sošky Českého lva a hlavní cenu festivalu v Denveru.

Aňa má dilema, Rada má jasno

Milostný příběh mladé ženy v podání Ani Geislerové, která řeší dilema mezi výběrem dvou mužů (neotesaný manžel Ivan Luknár, stárnoucí elegán Josef Abrhám) ale nenadchl  členy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

Ti protestují proti vulgaritám, které ve filmu zaznívají. Snímek by prý měl být vysílán až po 22. hodině. Česká televize jej ale vysílala dříve. A to je kámen úrazu.

  • Více o České televizi ZDE


Členům Rady vadí například výrazy jako "pos*aný", "s*ačko", nebo "nepi*uj". Ty by prý, pokud už nutně film musí vysílat před desátou hodinou večerní, měla televize alespoň vypípat.

Jsou to hlupáci, soudí režisér

Podle režiséra filmu Jana Hřebejka jsou ale závěry RRTV nesmyslné. "Když ze sebe někdo chce dělat hlupáka, tak mu bránit nemohu. Ale je to šílené pokrytectví," uvedl režisér pro ParlamentníListy.cz na adresu radních, kteří filmu vyčítají nekorektní slovník.


"Ten film je normální umělecká výpověď. Rozhodnutí nechápu, nerozumím mu a považuji ho za nesmyslné," uzavřel Hřebejk s tím, že "snad nežijeme v Afghánistánu."

  • Více článků s tématem RRTV


Proti závěru RRTV se staví i Česká televize. Jak sdělil ParlamentnímListům.cz její mluvčí Ladislav Šticha, Kráska v nesnázích zachycuje pouze reálný život. A ten občas vulgární přece je.

Kráska není z akvária

"Nebudeme tvořit díla, která jsou z nějakého akvária. Takhle se v reálu mluví," uvedl k expresivním filmovým výrazům, které vadí členům RRTV.

Odcházející šéf veřejnoprávní televize Jiří Janeček Hřebejkovo komediální drama neviděl, a tak prý nemůže soudit, zda je rozhodnutí Rady oprávněné či ne.

RRTV k závěru, že ČT uvedením filmu porušila zákon, došla 30. června. Tedy týden poté, co veřejnoprávní kanál film uvedl ve 21 hodin.

RRTV: Jednali jsme dle zákona

Předsedkyně RRTV Kateřina Kalistová uvádí, že Rada rozhodla správně a řídila se platným zákonem.

"RRTV je nucena upozornit (či sankcionovat) provozovatele když porušují ustanovení zákona. Dle vysílacího zákona §32 odst.1 písm j) je provozovatel povinen nezařazovat do programů pořady a reklamy, které obsahují vulgarismy a nadávky, kromě uměleckých děl, v nichž je to z hlediska líčeného kontextu nutné; taková díla je však možné vysílat pouze v době od 22.00 hodin do 6.00 hodin druhého dne," vysvětlila redakci Kalistová. "Používání vulgarismů a nadávek zakázal tímto ustanovení vysílacího zákona Parlament ČR, nikoliv Rada," doplnila předsedkyně RRTV.

V nesnázích podruhé

Rada se "závadným" snímkem zabývala už před třemi lety. Tehdy vůči ČT kvůli vysílání snímku před dvaadvacátou hodinou vůči ČT zahájila správní řízení. To však ale posléze zastavila, protože došla k závěru, že k porušování zákona v tomto případě nedošlo, dodala Kalistová.

Na jednání Rady ve čtvrtek 30. června nebyla se ale neprojednávala pouze Kráska v nesnázích. Radní na něm udělili hned sedm pokut.

Rada rozdávala ve velkém. Pokuty

Nejvyšší padla za reklamu na vakcínu proti rakovině děložního čípku Cervarix. Tu odvysílala 26. května TV Nova. RRTV reklamu označila za klmavou. Společnosti GlaxoSmithKline, která ji vyprodukovala, tak udělila 200 tisíc korun.

Tři pokuty obdržela také hudební stanice Óčko. V jejím případě se Radě nelíbily různé mutace teleshoppingu.

Barrandov ani Prima se neradují

Jásat nemůže ale ani TV Barrandov. Za pořad EZO.TV ji Rada potrestala 30tisícovou pokutou, TV Primu pak za obchodní vydávaných za označení sponzora dvěma padesátitisícovými pokutami.

Česká televize za Krásku v nesnázích pokutu nedostala. Rada vydala jen upozornění a veřejnoprávní televizi stanovila "lhůtu k nápravě 7 dní od doručení upozornění."


Více čtěte:

Fotomontáž: rep

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…