Mýtné na okreskách je kravina, vzkazuje nástupci Šmerda

02.07.2011 6:21

Exministr Šmerda mluví o tlaku z VV a problémech, které zůstanou nedořešeny díky tomu, že ministr financí Miroslav Kalousek odmítá ze státní kasy vydat více peněz. Východiskem podle Šmerdy není ani zavedení mýtného na silnicích nižších tříd, což prosazují VV.

Mýtné na okreskách je kravina, vzkazuje nástupci Šmerda

Radek Šmerda pomalu zavírá kapitolu svého působení na ministerstvu dopravy. Zaměstnancem resortu zůstane jen do konce srpna. V této době je připraven Pavlu Dobešovi (VV) pomáhat s agendou, pak zamíří jinam, možná do Českých drah. Informaci přinesl server Aktuálně.cz.

"Co je mi nejbližší, je pozice v Českých drahách. Ale není to tak, že bychom tam už něco konkrétního domlouvali, spíše se tam cítím jako doma. Nabídka na stole zatím neleží," řekl Šmerda.

Na problémy z minulosti nejsou peníze

Nepřekvapí, že největším problémem nového šéfa resortu bude podle Šmerdy nedostatek finančních prostředků. Peníze, které chce ministerstvu přidělit pán státní kasy Miroslav Kalousek (TOP09) budou podle Šmerdy stačit na doběhnutí současných projektů, ale představa, že by se zahajovaly projekty nebo se řešily resty z minulosti, je prý absolutně nemyslitelná.

Navzdory tomu se Šmerda vehementně brání zavedení mýtného na silnicích druhých a třetích tříd. Nápad, na kterém představitelé nejmenší vládní strany trvají, a který ho podle všho stál křeslo, označuje Šmerda dokonce za kravinu.

„Samotný provoz toho systému je dražší než to, co by se případně vybralo. Proto jsem řekl, že je to kravina. Navíc jsou to komunikace, které vlastní kraje, takže bez jejich souhlasu se tam vybírat mýto ani nemůže," připomíná Šmerda.

Sám má dále za to, že u nejmenší vládní strany nebyl tak populární, protože se snažil obklopovat spíše odborníky než příslušníky strany.

Související:

Překonáme nedůvěru z poslední doby, doufá Peake

P. Dobeš (VV): Výzvu vést ministerstvo dopravy přijímám s hlubokým respektem

Bárta představil superkoncepci. Je to antistrategie, tvrdí opozice

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …