Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) však trvá na svém. Chce zrušit daňové zvýhodnění stravenek, protože stravenky považuje za nesystémové. Chce je nahradit zaměstnaneckým paušálem a novou slevou na dani ve výši tři tisíce korun pro zaměstnance. Tím se podle něj vyrovnají podmínky pro zaměstnance, protože jenom někteří od své firmy stravenky dostávají.
"Pokud k tomu dojde, bude to pro nás velmi problematické. V současné době dělají totiž podíl v tržbách stravenky 40 až 50 procent, lidé si navíc v průměru doplácejí na obědy od 15 do 30 korun. Bez stravenek se obáváme, že tito lidé už do restaurace nepůjdou," řekl ParlamentnímListům.cz Roman Vyskočil z pražské restaurace Krušovická chalupa.
SLEDUJEME téma: STRAVENKY
Obavy má i Radek Rozbud z Plzeňské restaurace U Graffů v centru Prahy. "V současné době lidé, co k nám chodí na obědy, platí z 90 procent stravenkami. Z celkového obratu na jídle po celý den činí pokrmy za stravenky 50 až 60 procent. Pokud se stravenky zruší, budeme mít zřejmě poloprázdnou hospodu - a to napříč tomu, že jsem v centru města. Lidé však asi pak místo jídla v restauraci dají přednost obědu z domova přinesenému v kastrůlku. Pro nás to pak může mít i dopady personálního charakteru - nebudou-li tržby, může dojít i na propouštění," řekl provozní Plzeńské restaurace U Graffů pro ParlamentníListy.cz.
Také ČMKOS, která je jedním z těch, co se podílí na petici Zachraňte stravenky, uvádí, co by znamenalo zrušení stravenek. A příliš se to od zkušeností z praxe od provozních jednotlivých restaurací neliší.
Psali jsme:
Hospodští štamgasti by Kalouskovi do piva i plivli
Až 70 procent lidí bez stravenek do restaurací už nepůjde
"Dá se očekávat podle našich průzkumů, že až 70 procent zaměstnanců by po zrušení stravenek omezilo obědy v restauracích. Svoji útratu pak následně velmi pravděpodobně omezí 49 procent zaměstnanců při své návštěvě restaurace. Odvětví stravování by tak zaznamenalo propad v obratu zhruba o 7,54 mld. korun. A to může s sebou přinést další dominový efekt - mnoho restaurací totiž pak může ukončit svoji činnost. Že by to zanmenalo také ztrátu zaměstnání pro všechny lidi, které odvětví stravování a služeb v pohostinství nyní zaměstnává, je také nesporné. Ztráta by se mohla dotknout až 32 tisíc pracovních míst," řekl pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Zavadil, šéf ČMKOS.
Čtěte také:
- Za stravenky kupujete kočičí žrádlo. Tak je rušíme, řekl poslanec ODS
- Kalousek: Zákon o daních nebude bojem o stravenky
I proto existuje petice odborářů a Asociace provozovatelů stravenkových sytémů Za záchranu stravenek nejen pro zaměstnance, ale i majitele restaurací.
V současné době pobírá v Česku jako benefit v svým platům stravenky zhruba milion tři sta tisíc zaměstnanců.
Kalousek: Budu bojovat do posledního dechu
Návrh novel několika zákonů však leží na stole a nic nenaznačuje tomu, že by z něj koaliční vláda a Kalousek hodlali ustoupit. Představuje první fázi reformy přímých daní a odvodů pojistného od ledna 2013, přinese s sebou zrušení množství daňových výjimek. Právě proto mají skončit nejen daňové úlevy pro stravenky, ale i pro závodní stravování, stejně jako bezplatné nebo zlevněné jízdenky zaměstnanců veřejných dopravců a jejich rodinných příslušníků.
Ministr financí se netají tím, že těmito změnami hodlá zavést jednoduchý a přehledný systém, který bude dlouhodobě stabilní bez neustálých změn a povede ke snížení administrativních nákladů.
„Pokud jsme se zavázali, že zjednodušíme výběr daní a odstraníme spoustu nesmyslných výjimek, tak pevně doufám, že si to vláda bude umět prosadit i ve sněmovně. Jsem ochoten bojovat do posledního dechu," vyjádřil se k problematice stravenek Kalousek. Nechce totiž prý, aby v Česku obíhala dvě platidla - peníze a stravenky.
„Protože za stravenku si nemusíte kupovat jen teplou stravu, ale také erotickou službu, jak jsem byl informován z bulváru," shrnul Kalousek s tím, že lidé prý nepřestanou utrácet za jídlo v restauracích, protože se nezvýší efektivní míra zdanění. Dojde podle něj pouze k „odplevelení výjimek".
Čtěte také:
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Alena Hechtová