Zruší-li Kalousek stravenky, bude miliardový problém. Hospodští naříkají

04.07.2011 14:37

Pokud vláda zruší daňové zvýhodnění stravenek, přijde řada Čechů o tento druh zaměstnaneckých výhod. "A tím i o dobré stravování, možnost odpočívat, starat se o své zdraví, jakož i o další typy zaměstnaneckých výhod. Jak uvádí studie Institutu oceňování majetku Vysoké školy ekonomické z roku 2008, jen zrušením podpory stravenek zároveň přijde stát o 426 milionů korun," shrnul pro ParlamentníListy.cz předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil.

Zruší-li Kalousek stravenky, bude miliardový problém. Hospodští naříkají

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) však trvá na svém. Chce zrušit daňové zvýhodnění stravenek, protože stravenky považuje za nesystémové. Chce je nahradit zaměstnaneckým paušálem a novou slevou na dani ve výši tři tisíce korun pro zaměstnance. Tím se podle něj vyrovnají podmínky pro zaměstnance, protože jenom někteří od své firmy stravenky dostávají.




"Pokud k tomu dojde, bude to pro nás velmi problematické. V současné době dělají totiž podíl v tržbách stravenky 40 až 50 procent, lidé si navíc v průměru doplácejí na obědy od 15 do 30 korun. Bez stravenek se obáváme, že tito lidé už do restaurace nepůjdou," řekl ParlamentnímListům.cz Roman Vyskočil z pražské restaurace Krušovická chalupa.

SLEDUJEME téma: STRAVENKY

Obavy má i Radek Rozbud z Plzeňské restaurace U Graffů v centru Prahy. "V současné době  lidé, co k nám chodí na obědy, platí z 90 procent stravenkami. Z celkového obratu na jídle po celý den činí pokrmy za stravenky 50 až 60 procent. Pokud se stravenky zruší, budeme mít zřejmě poloprázdnou hospodu - a to napříč tomu,  že jsem v centru města. Lidé však asi pak místo jídla v restauraci dají přednost obědu z domova přinesenému v kastrůlku. Pro nás to pak může mít i dopady personálního charakteru - nebudou-li tržby, může dojít i na propouštění," řekl provozní Plzeńské restaurace U Graffů pro ParlamentníListy.cz. 

Také ČMKOS, která je jedním z těch, co se podílí na petici Zachraňte stravenky, uvádí, co by znamenalo zrušení stravenek. A příliš se to od zkušeností z praxe od provozních jednotlivých restaurací neliší.

Psali jsme:
Hospodští štamgasti by Kalouskovi do piva i plivli

Až 70 procent lidí bez stravenek do restaurací už nepůjde

"Dá se očekávat podle našich průzkumů, že až 70 procent zaměstnanců by po zrušení stravenek omezilo obědy v restauracích. Svoji útratu pak následně velmi pravděpodobně omezí 49 procent zaměstnanců při své návštěvě restaurace. Odvětví stravování by tak zaznamenalo propad v obratu zhruba o 7,54 mld. korun. A to může s sebou přinést další dominový efekt - mnoho restaurací totiž pak může ukončit svoji činnost. Že by to zanmenalo také ztrátu zaměstnání pro všechny lidi, které odvětví stravování a služeb v pohostinství nyní zaměstnává, je také nesporné. Ztráta by se mohla dotknout až 32 tisíc pracovních míst," řekl pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Zavadil, šéf ČMKOS.

Čtěte také:

I proto existuje petice odborářů a Asociace provozovatelů stravenkových sytémů Za záchranu stravenek nejen pro zaměstnance, ale i majitele restaurací.

V současné době pobírá v Česku jako benefit v svým platům stravenky zhruba milion tři sta tisíc zaměstnanců.

Kalousek: Budu bojovat do posledního dechu

Návrh novel několika zákonů však leží na stole a nic nenaznačuje tomu, že by z něj koaliční vláda a Kalousek hodlali ustoupit. Představuje první fázi reformy přímých daní a odvodů pojistného od ledna 2013, přinese s sebou zrušení množství daňových výjimek. Právě proto mají skončit nejen daňové úlevy pro stravenky, ale i pro závodní stravování, stejně jako bezplatné nebo zlevněné jízdenky zaměstnanců veřejných dopravců a jejich rodinných příslušníků.

Ministr financí se netají tím, že těmito změnami hodlá zavést jednoduchý a přehledný systém, který bude dlouhodobě stabilní bez neustálých změn a povede ke snížení administrativních nákladů.

„Pokud jsme se zavázali, že zjednodušíme výběr daní a odstraníme spoustu nesmyslných výjimek, tak pevně doufám, že si to vláda bude umět prosadit i ve sněmovně. Jsem ochoten bojovat do posledního dechu," vyjádřil se k problematice stravenek Kalousek. Nechce totiž prý, aby v Česku obíhala dvě platidla - peníze a stravenky.

„Protože za stravenku si nemusíte kupovat jen teplou stravu, ale také erotickou službu, jak jsem byl informován z bulváru," shrnul Kalousek s tím, že lidé prý nepřestanou utrácet za jídlo v restauracích, protože se nezvýší efektivní míra zdanění. Dojde podle něj pouze k „odplevelení výjimek".

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…