Moravec: Čelím politickým tlakům. Absurdní, zazdil ho generální ředitel ČT

04.07.2011 15:41

Poté, co ParlamentníListy.cz přinesly informaci, že moderátor Otázek Václava Moravce dostal z televize Nova nabídku, „která se neodmítá", postěžoval si Moravec, že cítí tlaky politiků na zrušení jeho pořadu ve veřejnoprávní České televizi. Dosavadní generální ředitel ČT Jiří Janeček to považuje za absurdní. Mediální expert Petr Žantovský pak soudí, že moderátor svými slovy jen zvedá svoji cenu.

Moravec: Čelím politickým tlakům. Absurdní, zazdil ho generální ředitel ČT

Jiří Janeček sice rezignoval na post ředitele ČT, ale jeho nástupce zatím není znám. Přesto už Václav Moravec přispěchal s tvrzením, že někdo jde po krku jeho Otázkám Václava Moravce. "Už jsem zaslechl, že se objevili první uchazeči, kteří obcházejí různé politiky a slibují jim za jejich podporu zrušení Otázek," řekl moderátor serveru iDNES.cz.

Tlaky na zrušení? Absurdní

"Také se stupňuje moje kritika ze strany některých politiků," stěžuje si Moravec, kterého v minulosti kritizoval například Hrad, nebo premiér Petr Nečas.

Související: Moravec se bojí zrušení Otázek


„Já fakt žádné tlaky nevnímám. Nikdo si mě o to ani netroufl požádat a i kdyby, tak bych to neudělal a vůbec - připadá mi to absurdní," vyjádřil se pro ParlamentníListy.cz dosavadní generální ředitel České televize Jiří Janeček, který podotkl, že s Václavem Moravcem má kamarádský vztah.

Moravec si asi jen zvedá cenu

Za „hloupost" politické tlaky na zrušení pořadu Otázky Václava Moravce považuje i mediální expert Petr Žantovský „Jestli někdo opravdu pořad zrušit nechce, tak jsou to právě politici a Václav Moravec sám, protože je to pro ně show a způsob sebeprezentace. A protože sebeprezentace je velmi důležitá i pro Václava Moravce, tak on může vyvoláváním takových strachů jen zvyšovat svoji cenu," řekl Žantovský redakci.


„A možná to koresponduje i s tím, co přinesly ParlamentníListy.cz, že snad Moravec dostal nabídku z Novy, ale já informaci o podobných jednáních nemám," dodal mediální odborník s tím, že on sám inkriminovaný pořad navíc příliš nemusí.

Více:


Otázky jsou přežité. Chce to odborníky

„Já dlouhodobě říkám, že tento pořad je značně přežilý a že by bylo lepší nahradit jej debatami odborníků, lidí, kteří politice rozumějí a ne ji dělají. Aby divák měl skutečně relevantní informace a ne jenom politickou propagandu zpovídaných ministrů a politiků, protože to je jenom v zájmu politiků a ne v zájmu diváka," uzavřel Žantovský.

Připomeňme, že podle informací ParlamentníchListů.cz měl ředitel TV Nova Jan Andruško v Karlových Varech v kavárně hotelu Pupp moderátorovi prezentovat při osobním jednání lukrativní nabídku. Podle zdrojů ParlamentníchListů.cz Moravec nabídku prozatím odmítl s tím, že se k ní může během září vrátit. Jeden ze zdrojů byl jednání přímo účasten. "Strávili spolu poměrně dost času jen oni dva," uvedl zdroj ParlamentníchListů.cz.

TV Nova hledá "Moravce"

Televize Nova nicméně tuto informaci popírá s tím, že ředitel Andruško se s moderátorem Moravcem osobně dosud nesetkal a poprvé se viděli až u příležitosti vysílání Otázek Václava Moravce o financování kinematografie, které se vysílaly z Karlových Varů.

Více: TV Nova chce získat Moravce. Dala nabídku a čeká


Televize Nova sice tuto informaci popřela, nicméně když se v polovině května ParlamentníListy.cz v TV Nova dotazovaly, zda televize nechystá obnovit diskusní pořad Sedmička, dostaly kladnou odpověď. „Pracujeme na vývoji různých typů pořadů a týká se to i publicistiky. Tento pořad ale stojí na silné osobnosti, takže najít kvalitního moderátora, bez toho by to nešlo. Proto sledujeme jak už známé tváře, ale hledáme i mezi dosud neznámými lidmi," odpověděla mluvčí TV Nova Michaela Fričová.

Dodejme, že sledovanost Otázek Václava Moravce se v posledních měsících pohybuje v součtu ČT1 a ČT24 kolem půl milionu diváků, na soukromé televizi by mohla teoreticky atakovat i dvojnásobnou hranici.

Nova na to má

Poslední moderátor Sedmičky Martin Veselovský si více než milionovou sledovanost užil sedmkrát a jedna z jeho předchůdkyň Jana Bobošíková dokonce třiadvacetkrát s rekordním výsledkem 1,684 milionu diváků na úvod roku 2004.

Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…