Kocáb očesal lidská práva jen na romskou otázku, míní Joch

07.07.2011 9:19

Premiérův poradce pro oblasti zahraniční politiky a lidských práv Roman Joch promluvil o Zemanově kritice islámu a zaměření bývalého ministra pro lidská práva Michaela Kocába na romskou problematiku. Oba pánové to podle Jochova názoru přehnali.

Kocáb očesal lidská práva jen na romskou otázku, míní Joch

Premiérův poradce pro oblasti zahraničí a lidských práv Roman Joch tvrdí, že hudebník Michael Kocáb nešťastně zúžil problém lidských práv na problém Romů v Česku. Líbí se mu, že Kocábova nástupkyně Lenka Šimůnková vrátila této oblasti její původní rozměr. Joch má také za to, že Miloš Zeman poněkud přestřelil, když se ostře vymezoval vůči islámu. Informuje o tom server Tyden.cz.

Lidská práva nejsou jen o Romech

Joch má za to, že někdejší ministr pro lidská práva Michael Kocáb tuto problematiku zúžil jen na problémy romské menšiny v Česku. Vláda Petra Nečase (ODS) ale na oblast lidských práv nezřídila samostatné ministerstvo, tuto problematiku má na starosti vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková a premiérův poradce si spolupráci s ní pochvaluje.

„Jednou z chyb Michaela Kocába bylo, že dopustil, aby, když se řekne lidská práva, si většina vybavila práva, a někdo by řekl i privilegia, Romů. A to je nešťastné. A tato zmocněnkyně má podle mého velice správný názor v tom, že ta práce má být mnohem profesionálnější a klidnější," oceňuje zmocněnkyni Joch.

Líbí se mu to, že Šimůnková chápe problematiku lidských práv komplexně ve vztahu k deseti milionům našich občanů a ne jen k jedné skupině obyvatel.

Zeman to přehnal, ale ...

Expremiér Miloš Zeman na nedávné konferenci Evropa sjednocená a svobodná mluvil o vztahu NATO a muslimských zemí. Uvedl tehdy, že podle jeho názoru neexistují umírnění a radikální muslimové stejně jako neexistují umírnění a radikální komunisté. Jsou jen muslimové a komunisté.

"Myslím, že to Miloš Zeman přehnal. Ale jednoznačně tvrdím, že má plné právo na tento názor a na jeho vyjádření. A ti, kdo na něj podávají trestní oznámení, by se měli stydět a společnost by vůči takovým lidem měla projevit úžasnou nevoli a ostrakizaci," zdůrazňuje Joch.

Premiérův poradce naráží na fakt, že se v české společnosti najdou i tací, kteří chtějí Zemana za jeho výroky žalovat a to se Jochovi v žádném případě nelíbí. Informace o žalobě připravované na Miloše Zemana za jeho výroky o islámu přinesl i portál poslance Jiřího Paroubka (ČSSD) VašeVěc.cz.

Související:
Kocáb: Našim hlavním cílem je zlepšit situaci Romů
Romové u Jílkové: Hlasité hádky a expresivní výrazy
Podle Zemana je největším nepřítelem NATO islám
Islám je nepřítel, řekl Zeman. Svérázný penzista, usmál se kníže

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…